Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
"Εκμαγεύοντας" με τη μοναδικότητα των αντιγράφων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Εκμαγεύοντας" με τη μοναδικότητα των αντιγράφων

Με τη δημιουργία ενός σποτ και τίτλο «Εκμαγεύοντας», το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων κάνει γνωστή στο ντόπιο και διεθνές κοινό τη μοναδικότητα των αντιγράφων που παράγονται στα εργαστήριά του και διατίθενται στα πωλητήρια των μνημείων και μουσείων του υπουργείου Πολιτισμού.

Τα εργαστήρια του ΤΑΠ είναι τα μόνα που παράγουν πιστοποιημένα ακριβή αντίγραφα των αριστουργημάτων των μουσείων μας. Η συλλογή των εργαστηρίων αποτελείται από αντίγραφα αντιπροσωπευτικών μουσειακών εκθεμάτων και εμπλουτίζεται συνεχώς με νέες εκμαγεύσεις. Τα αντίγραφα φτιάχνονται στο χέρι, με υψηλή τεχνογνωσία, από ταλαντούχους γλύπτες, ζωγράφους, συντηρητές και τεχνίτες. Τα εργαστήρια λειτουργούν στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη Ρέντη σε σύγχρονα εξοπλισμένες εγκαταστάσεις, που περιλαμβάνουν και εργαστήρια συντήρησης. Εργαστήρια παραγωγής λειτουργούν και στην Πέλλα.

Τα αντίγραφα διατίθενται στα πωλητήρια του ΤΑΠ σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία της χώρας κι αποστέλλονται επίσης σε πανεπιστήμια και συναφή ιδρύματα για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Επισημαίνεται ότι το 2016, με την τροποποίηση του άρθρου 2 του αρχαιολογικού νόμου 3028/2002, κατοχυρώθηκε θεσμικά ότι οι μήτρες (τα εκμαγεία που παράγονται από τα πρωτότυπα έργα) και τα μοντέλα (τα πρώτα αντίτυπα που παράγονται από τις μήτρες) φυλάσσονται αποκλειστικά στο ΤΑΠ και απαγορεύεται να κυκλοφορούν στην αγορά. Ακριβή αντίγραφα είναι μόνο εκείνα που παράγονται με εκμαγεύσεις από τα μοντέλα και φέρουν την αυθεντική σφραγίδα του ΤΑΠ ενσωματωμένη κατά την παραγωγή τους, διαφυλάσσοντας την υψηλή υπεραξία των αριστουργημάτων των μουσείων μας για το Ελληνικό Δημόσιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL