Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Καθαίρεσε τον προϊστάμενο γιατί δεν συναίνεσε στην απόσπαση των αρχαιοτήτων του μετρό Θεσσαλονίκης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καθαίρεσε τον προϊστάμενο γιατί δεν συναίνεσε στην απόσπαση των αρχαιοτήτων του μετρό Θεσσαλονίκης

Η απόφασή της Λίνας Μενδώνη που σύμφωνα με πληροφορίες μας γνωστοποιήθηκε σήμερα το πρωί, ήταν αναμενόμενη μετά τη συνεδρίαση του ΚΑΣ για την απόσπαση των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης κατά την οποία η Εφορεία Πόλης Θεσσαλονίκης διά του Γ. Σκιαδαρέση εισηγήθηκε υπέρ της in situ παραμονής του σπουδαίου αρχιτεκτονικού συνόλου.

Φαίνεται ωστόσο ότι για την απόφαση της υπουργού κομβικό υπήρξε το γεγονός ότι ο καθαιρεμένος πλέον αν. Προϊστάμενος δεν έδωσε την άδεια στην Αττικό Μετρό να ξεκινήσει εργασίες στο σταθμό Βενιζέλου για την απομάκρυνση των σάκκων της άμμου που είχαν τοποθετηθεί, μετά από έγκριση σχετικής μελέτης στο ΚΑΣ, για την προστασία των αρχαιοτήτων προκειμένου να ετοιμαστεί η πλάκα οροφής του σταθμού και το οδόστρωμα της οδού Εγνατίας. Στο αίτημα που έστειλε πριν από περίπου δύο εβδομάδες η Αττικό Μετρό ο Γ. Σκιαδαρέσης είχε ενημερώσει την εταιρεία ότι απαιτείται μελέτη για την απομάκρυνση της άμμου, εγκεκριμένη είτε από το ΚΑΣ είτε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου, και συγκεκριμένα τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων. Αντ' αυτής έλαβε σήμερα το πρωί την απόφαση της καρατόμησής του.

Στη θέση του αναπληρωτή προϊσταμένου της Εφορείας Πόλης Θεσσαλονίκης επανέρχεται ο Γιάννης Κανονίδης, ο οποίος παραμένει και προϊστάμενος της Εφορείας Χαλκιδικής και Αγίου Όρους. Άραγε θα δοθεί τώρα η άδεια στην Αττικό Μετρό χωρίς τις προβλεπόμενες διαδικασίες;

Ο αρχαιολόγος Γιώργος Σκιαδαρέσης τοποθετήθηκε αναπληρωτής προϊστάμενος της Εφορείας Πόλης Θεσσαλονίκης τον Ιούλιο του 2018 όταν η τότε προϊσταμένη Τζένη Βελένη έγινε Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού.

Πόλυ Κρημνιώτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL