Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Σύλλογος εργαζομένων στο υπ. Πολιτισμού: / Παρωδία μια γνωμοδότηση εξπρές για τις αρχαιότητες της Βενιζέλου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σύλλογος εργαζομένων στο υπ. Πολιτισμού: / Παρωδία μια γνωμοδότηση εξπρές για τις αρχαιότητες της Βενιζέλου

Θεσσαλονίκη. «Είναι αδιανόητο να κατατίθεται σήμερα η μελέτη (σ.σ.: για την κατασκευή του σταθμού Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης με την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων) και να ζητείται εντός 48 ωρών να γνωμοδοτήσουν οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ για ένα τεχνικό και αρχαιολογικό θέμα τόσο σοβαρό προκειμένου το θέμα να πάει στο ΚΑΣ την προσεχή Τετάρτη, όπως μαθαίνουμε» τονίζει ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων του ΥΠΠΟΑ για την εσπευσμένη σύγκληση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου από την υπουργό Λ. Μενδώνη.

Επισημαίνει ότι «για άλλη μια φορά οι αρχαιότητες εργαλειοποιούνται για να ικανοποιηθούν ιδεοληψίες» και πως «αν η Αττικό Μετρό είναι τόσο ‘περήφανη’ για τη μελέτη της, θα έπρεπε να δώσει τον απαραίτητο χρόνο και να την παρουσιάσει δημόσια στην επιστημονική κοινότητα, στο πλαίσιο του διαλόγου που διεξάγεται εδώ και μήνες, αντί να απαιτεί μια γνωμοδότηση - εξπρές που θα καταλήξει παρωδία”. Στο πλαίσιο αυτό δηλώνει ότι σε συμπαράταξη με το σύνολο του επιστημονικού κόσμου, με το σύνολο των εργαζομένων στο ΥΠΠΟΑ, με το σύνολο των πολιτών που αντιλαμβάνονται τη σημασία των συγκεκριμένων αρχαιοτήτων αλλά και της ανάγκης για διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, «θα βρεθούμε απέναντι στην εμμονή για ουσιαστική καταστροφή σημαντικού μέρους του μνημειακού αποθέματος, που αποκαλύφθηκε στον σταθμό μετρό Βενιζέλου» και καλεί την κυβέρνηση και την υπουργό Πολιτισμού να μην προχωρήσουν σε τροποποίηση των προηγούμενων αποφάσεων του 2017, αλλά να κινηθούν αποφασιστικά προς τη μόνη σωστή κατεύθυνση, αυτής της προστασίας, ανάδειξης και κατά χώρα διατήρησης των αρχαιοτήτων στον σταθμό μετρό Βενιζέλου, με την υλοποίηση της μελέτης που έχει ήδη εγκριθεί από τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ.

ΣΥΡΙΖΑ: “Η υπουργός αδιαφορεί για τον πολιτισμό”

«Ίσως να είναι η πρώτη φορά που υπουργός Πολιτισμού αδιαφορεί τόσο έντονα για τον πολιτισμό. Αποδεικνύονται για μια ακόμη φορά -μάλιστα με τον χειρότερο τρόπο- οι προτεραιότητες της κυβέρνησης της Ν.Δ.» σχολιάζει για τις εξελίξεις το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ. "Γιατί επιμένουν λοιπόν τόσο η κ. Μενδώνη όσο και ο περιφερειάρχης κ. Τζιτζικώστας στην απόσπαση και μεταφορά των αρχαιοτήτων; Τι κρύβεται πίσω από αυτή την εμμονή που δεν υπολογίζει, πέραν όλων των άλλων, και την εκτίναξη του κόστους αυτής της λύσης και την καθυστέρηση της παράδοσης του μετρό;" αναρωτιέται και τονίζει ότι «η λύση είναι μία, αυτή που οι επιστήμονες προκρίνουν και η κοινωνία των πολιτών επιθυμεί. Και μετρό, και αρχαία in situ. Πρέπει να σταματήσει να γίνεται και αυτό το έργο βορά στα συμφέροντα των μεγαλοεργολάβων και παιχνίδι στα χέρια των πολιτευτών της εκάστοτε εξουσίας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL