Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ένα εκατομμύριο επισκέπτες στο Αρχαιολογικό Μουσείο

Αφιέρωμα στα 150 χρόνια και τις δράσεις του μουσείου - Ολοκληρώνεται η έκθεση «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου»

Περισσότερα από 950.000 άτομα επισκέφθηκαν την περιοδική έκθεση «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου» προς τιμήν των 150 χρόνων ζωής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Η έκθεση, που ταξίδεψε επίσης σε μουσεία του Δικτύου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, προσελκύοντας συνολικά περίπου 80.000 επισκέπτες, ολοκληρώνεται την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου, ημέρα κατά την οποία θα πραγματοποιηθούν δύο ξεναγήσεις, μία στις 11.30 π.μ. και μία στη 1 μ.μ., με δηλώσεις συμμετοχής των ενδιαφερομένων μισή ώρα πριν την κάθε δράση. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, ενώ η συμμετοχή είναι ελεύθερη.

Το αφιέρωμα στα 150 χρόνια ζωής και δράσης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου ξεκίνησε το 2015 με την έκθεση «Ένα όνειρο ανάμεσα σε υπέροχα ερείπια... Περίπατος στην Αθήνα των περιηγητών, 17ος-19ος αιώνας», όπου μεταξύ άλλων αναδείχθηκε το πολιτισμικό περιβάλλον μέσα στο οποίο διαμορφώθηκε η ανάγκη για την ίδρυση του μουσείου. Συνεχίστηκε με τις «Οδύσσειες», έκθεση που αποτύπωσε αφαιρετικά και συμβολικά τη διαχρονική προσπάθεια του ανθρώπου για δημιουργία και εξέλιξη. Στις "Αμέτρητες όψεις του Ωραίου" τριακόσιες σαράντα αρχαιότητες από τις πλούσιες συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, σε συνδυασμό με σύγχρονα ψηφιακά μέσα, πρόσφεραν μια περιήγηση αισθητικής, παρακολουθώντας την έκφραση του ωραίου ως διαχρονική ανθρώπινη ανάγκη από τη νεολιθική περίοδο μέχρι τους ιστορικούς χρόνους.

Ιδιαίτερη θέση στην έκθεση κατείχε ο κόσμος του αρώματος, δίνοντας για πρώτη φορά την ευκαιρία στους επισκέπτες για μια ιδιαίτερη επαφή με την αρχαιότητα μέσω της όσφρησης. Το άρωμα του ρόδου, του φασκόμηλου και του κορίανδρου αναδημιουργήθηκε με βάση τα συστατικά που αναγράφονται στις πινακίδες Γραμμικής γραφής Β από το ανάκτορο της Πύλου, σε συνεργασία με την εταιρεία Κορρές.

Τους επόμενους μήνες το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ετοιμάζεται να παρουσιάσει νέα σειρά περιοδικών εκθέσεων για να τιμήσει τις ιστορικές επετείους της διετίας 2020-2021: τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και τα 2.500 χρόνια από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Τα μπαζούκας του Μωυσέως

Μάλλον κάτι δεν πήγε καλά με τα μέτρα στήριξης της οικονομίας που είχε εξαγγείλει με τυμπανοκρουσίες ο Κ. Μητσοτάκης στις 20 Μαΐου. Οι κυβερνητικές πηγές μιλούσαν τότε για πρόγραμμα «μπαζούκας», το οποίο θα περιλάμβανε όλα τα εργαλεία για τη στήριξη των κλάδων, την τόνωση της ρευστότητας και την ανάκαμψη της οικονομίας.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο