Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Επιστολή - κόλαφος για την κυβέρνηση από την ανάδοχο κοινοπραξία / Το 2025 και βλέπουμε το μετρό και ο σταθμός Βενιζέλου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιστολή - κόλαφος για την κυβέρνηση από την ανάδοχο κοινοπραξία / Το 2025 και βλέπουμε το μετρό και ο σταθμός Βενιζέλου

Θεσσαλονίκη: Μια επιστολή - «κόλαφος» της αναδόχου κοινοπραξίας που έχει αναλάβει την κατασκευή του μετρό Θεσσαλονίκης έρχεται να δικαιώσει όσους και όσες υποστηρίζουν ότι το έργο «εκτροχιάζεται» και πάλι, στην περίπτωση που αλλάξει η μέθοδος κατασκευής του σταθμού Βενιζέλου και ακολουθηθεί η συμβατή μέθοδος με απόσπαση των σημαντικών αρχαιοτήτων που αποκαλύφθηκαν εκεί.

Η επιστολή, που φέρει ημερομηνία 9 Οκτωβρίου 2019 και την αποκαλύπτει η ιστοσελίδα «GRtime.gr», απευθύνεται στη διοίκηση της Αττικό Μετρό και κάνει σαφές ότι η βασική γραμμή του μετρό δεν πρόκειται να παραδοθεί τον Μάρτιο του 2023, όπως «έταξε» ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά τουλάχιστον δύο χρόνια αργότερα, εξαιτίας του σταθμού Βενιζέλου. Και αυτό διότι, όπως εξηγεί η ανάδοχος κοινοπραξία, ο συγκεκριμένος σταθμός, σε περίπτωση που ακολουθηθεί η συμβατή μέθοδος, με απόσπαση των αρχαιοτήτων, θα είναι έτοιμος τον Μάρτιο του 2025, χωρίς να υπολογίζεται σε αυτό το χρονοδιάγραμμα ο χρόνος για την επανατοποθέτηση της «Μέσης Οδού», όπως υπόσχεται ότι θα πράξει η κυβέρνηση. Με τη συμβατή μέθοδο είναι αδύνατο να λειτουργήσει η βασική γραμμή και έτσι μετατίθεται για την άνοιξη του '25 όλη η λειτουργία του μετρό Θεσσαλονίκης.

Πιο γρήγορη η λύση in situ

Η κοινοπραξία τονίζει επίσης ότι με την in situ παραμονή των αρχαιοτήτων ο σταθμός θα είναι έτοιμος, το πολύ έξι μήνες αργότερα, δηλαδή τον Σεπτέμβριο του 2025, και βέβαια με τις αρχαιότητες στη θέση τους, αφού δεν θα αποσπαστούν. Άρα, ουσιαστικά, θα κατασκευαστεί στο σύνολό του πιο γρήγορα... Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειωθεί ότι με την μέθοδο κατασκευής που είχε επιλέξει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η προηγούμενη διοίκηση της Αττικό Μετρό, ικανοποιώντας το αίτημα της πόλης «και αρχαία και μετρό», η βασική γραμμή θα μπορούσε να λειτουργήσει στις αρχές του 2021, χωρίς τη στάση Βενιζέλου, η οποία θα συνδεόταν στη βασική γραμμή μετά την ολοκλήρωσή της.

Έτοιμη για προσφυγή στο ΣτΕ η Κίνηση Πολιτών

Την επιστολή αυτή έχει στα χέρια της η Κίνηση Πολιτών για τη Διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, μαζί και με πλήθος άλλων στοιχείων που συνηγορούν πως είναι προς το κοινό συμφέρον και κυρίως προς το συμφέρον της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς να μην αλλάξει ο υπάρχων σχεδιασμός για την κατασκευή του σταθμού Βενιζέλου. Συγχρόνως, η Κίνηση δηλώνει έτοιμη να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στην περίπτωση που αλλάξουν οι υπουργικές αποφάσεις (Μπαλτά, Κονιόρδου) για τις αρχαιότητες της Βενιζέλου, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο να κινητοποιηθεί μέσω του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και η UNESCO.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL