Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.6°C22.3°C
3 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
14.1°C16.6°C
2 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.5°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
30 °C
24.4°C29.8°C
6 BF 21%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C15.7°C
2 BF 94%
Συναντήσεις για το έργο των Εφορειών Αρχαιοτήτων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συναντήσεις για το έργο των Εφορειών Αρχαιοτήτων

Επιστημονικές συναντήσεις για το αρχαιολογικό έργο των Υπηρεσιών της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που μόλις ξεκίνησαν, πραγματοποιούνται έως και την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Στις συναντήσεις για το έργο των Εφορειών Αρχαιοτήτων κατά τη χρονική περίοδο 2011-2019, που έχει τίτλο «Ἴδια ἡ μνήμη γινάμενη παρὸν», περισσότεροι από 250 αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες, μηχανικοί και συντηρητές, παρουσιάζουν το έργο τους κατά την τελευταία δεκαετία. Μέσα από αυτό, δεκάδες αρχαιολογικοί χώροι αποδίδονται στο κοινό, μετά από εργασίες ανασκαφής, συντήρησης, αναστήλωσης και ανάδειξης, εμπλουτίζοντας με αυτόν τον τρόπο το πολιτιστικό απόθεμα της χώρας. Παράλληλα, σε θεσμικό επίπεδο και στο πλαίσιο του έργου του Αρχαιολογικού Κτηματολογίου, οι κηρύξεις, οριοθετήσεις και αναοριοθετήσεις αρχαιολογικών χώρων θωρακίζουν αποτελεσματικά την προστασία των αρχαιοτήτων.

Έναυσμα γι' αυτήν την παρουσίαση του τεράστιου σε μέγεθος και σημασία έργου, αποτέλεσε η καθημερινή επαφή της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς με τη δραστηριότητα των Εφορειών Αρχαιοτήτων σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Μέσα από τις Ημερήσιες Διατάξεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, όπου ενεγράφησαν περισσότερα από 11.000 θέματα από το 2011 έως σήμερα, μέσα από τις αμέτρητες σελίδες γνωμοδοτήσεων και πρακτικών των πολύωρων συνεδριάσεων του Συμβουλίου, καταγράφεται και τεκμηριώνεται η μνήμη της ανθρώπινης παρουσίας και δράσης των αιώνων και των χιλιετιών.

Οι συναντήσεις διοργανώνονται από τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και το Αυτοτελές Τμήμα Γραμματείας Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και Συμβουλίου Μουσείων. Οι επόμενες επιστημονικές συναντήσεις, που προγραμματίζονται για την άνοιξη του 2020, θα έχουν ως θέμα το έργο των μουσείων και των Διευθύνσεων της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL