Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Η Θάτσερ το είχε πάρει σπίτι της!

Κυπριακό αγγείο 2.700 ετών πουλήθηκε αντί 6.000 στερλινών από τους κληρονόμους της

Ένα αγγείο που χρονολογείται στην Κυπροαρχαϊκή περίοδο, πριν από 2.700 χρόνια, δώρο του τότε (1988) προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργου Βασιλείου στην πρωθυπουργό της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ, πουλήθηκε από τον οίκο δημοπρασιών Christie’s τον περασμένο Μάιο έναντι 6.000 στερλινών για λογαριασμό των κληρονόμων της πρώην πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τη βρετανική νομοθεσία, όλοι οι υπουργοί, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού, μπορούν να κρατήσουν δώρα που δέχθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας τους μόνο εάν δεν υπερβαίνουν σε αξία τις 140 στερλίνες -εκτός εάν, μετά από ειδική άδεια, πληρώσουν και τα αγοράσουν οι ίδιοι.

Όπως όλα δείχνουν, η Θάτσερ οικειοποιήθηκε το "δώρο" (state gift), το οποίο για να βγει από την Κύπρο είχε λάβει έγκριση από Υπηρεσία Αρχαιοτήτων με τη γνωμοδότηση ότι "δεν είναι μοναδικής αξίας", αν και αυτή η πρακτική έχει πλέον εγκαταλειφθεί. Το θέμα αποκάλυψε η Ελληνοκύπρια ιστορικός τέχνης Μαρία Παφίτη ενώ πραγματοποιούσε έρευνα για την αρχαία κυπριακή κεραμική και ενημέρωσε αμέσως τις κυπριακές αρχές, καθώς και την οικογένεια Βασιλείου.

Ο πρώην Πρόεδρος της Κύπρου, μιλώντας στην εφημερίδα "Guardian", είπε ότι "η Μάργκαρετ Θάτσερ ήταν σύμμαχος της Κύπρου στον αγώνα για την επίλυση του Κυπριακού" και ότι ήθελε να την ευχαριστήσει με ένα συμβολικό δώρο... Ωστόσο επισήμανε ότι δεν ήταν "προσωπικό δώρο", αλλά της δόθηκε λόγω της θέσης της στη βρετανική κυβέρνηση, επομένως έπρεπε να έχει παραμείνει στην Downing Street.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης έδωσε ήδη εντολή στον ύπατο αρμοστή στο Λονδίνο Ανδρέα Κακούρη να προβεί σε παραστάσεις για τη διερεύνηση του ζητήματος ζητώντας εξηγήσεις από τις βρετανικές αρχές. Το θέμα έχει πάρει διαστάσεις στη Βρετανία και προβλήθηκε ιδιαίτερα από τις βρετανικές εφημερίδες, που επισήμαναν ότι σύμφωνα με τον οίκο Christie’s το αγγείο είχε χαρακτηριστεί (μαζί με τα άλλα αντικείμενα που δημοπρατήθηκαν) "ιδιοκτησία ιδιώτη".

Η Μαρία Παφίτη υποστηρίζει και αυτή ότι το αντικείμενο θα έπρεπε να είχε παραμείνει στην Downing Street. «Δεν θα έπρεπε να πωληθεί από κανέναν. Είναι ένα δώρο με συμβολισμούς και τίθεται ζήτημα σεβασμού προς τον λαό της Κύπρου».

Κ.Τ.

 

ΠΛΑΓΙΟΣ

Σύμφωνα με τη βρετανική νομοθεσία, όλοι οι υπουργοί, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού, μπορούν να κρατήσουν δώρα που δέχθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας τους μόνο εάν δεν υπερβαίνουν σε αξία τις 140 στερλίνες

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Δημόσια υγεία και κυβερνητική ανεπάρκεια

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επένδυσε πάρα πολλά στην επιτυχημένη διαχείριση της καραντίνας. Επιτυχημένη φυσικά μόνο από ιατρικής πλευράς, γιατί την ίδια περίοδο υπήρξαν τουλάχιστον δύο καραμπινάτα σκάνδαλα -η λίστα Πέτσα και οι πλατφόρμες κατάρτισης...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο