Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Νέα σημαντικά ευρήματα από το ναυάγιο των Αντικυθήρων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέα σημαντικά ευρήματα από το ναυάγιο των Αντικυθήρων

Εντυπωσιακά ευρήματα, όπως τμήμα ξύλου, πιθανώς στατικό στοιχείο του ναυαγίου των Αντικυθήρων, που φέρει τέσσερα χάλκινα καρφιά, αλλά και τμήματα αμφορέων, βάσεις, λαιμοί και σώματα σωζόμενα από αγγεία, εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια της υποβρύχιας αρχαιολογικής έρευνας που έγινε στο θρυλικό ναυάγιο κατά τον μήνα Οκτώβριο.

Ανάμεσα στα ευρήματα βρέθηκε ένα σιδερένιο στέλεχος με κυκλική απόληξη, ανελκύστηκαν πέντε σάκοι με άμμο, που είχαν αφεθεί στον βυθό από την προηγούμενη ανασκαφική περίοδο, τα προϊόντα των οποίων κοσκινίστηκαν με μεγάλη προσοχή, συλλέχθηκαν οστά, τα οποία θα αναλυθούν, πυρήνες κατά πάσα πιθανότητα ελιάς, χάλκινα καρφιά από το πλοίο καθώς και ένας μπρούτζινος δακτύλιος άγνωστης προς το παρόν χρήσης.

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι μεταξύ των βάσεων των αμφορέων, που προέρχονται από τη νήσο Κω, εντοπίστηκε και ένας τύπος διαφορετικός, η προέλευση του οποίου δεν είναι ακόμη γνωστή. Ανελκύστηκαν επίσης τρεις λαιμοί αμφορέων, δύο του τύπου Laboglia 2 από την Κάτω Ιταλία και ένας από την Κω, καθώς και ένας ακέραιος αμφορέας από το ίδιο νησί, από τον οποίο έλειπε μία λαβή.

Όλα τα ευρήματα μεταφέρθηκαν στα εργαστήρια της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων για συντήρηση.

Η έρευνα με αποκλειστική ελληνική συμμετοχή, υπό τη διεύθυνση της Δρ. Αγγελικής Γ. Σίμωσι, διευθύντριας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευβοίας, υποστηρίχθηκε από το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη με τη συνδρομή του πλοίου «Typhoοn», το οποίο παραχωρήθηκε από το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Λασκαρίδη για το διάστημα των ερευνών.

Με την επιστημονική αυτή αποστολή ολοκληρώθηκε το πρώτο πενταετές ερευνητικό πρόγραμμα, ενώ ξεκινάει από τον Μάιο του 2020 η προετοιμασία για το νέο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL