Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
4 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.8°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
11.2°C11.9°C
3 BF 93%
Διαχείριση των επισκέψιμων εναλίων χώρων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διαχείριση των επισκέψιμων εναλίων χώρων

Ευκαιρία για καταδυόμενους αρχαιολόγους, δημόσιους οργανισμούς, τοπικές κυβερνήσεις και αρχές, πανεπιστήμια, ερευνητές, ΜΚΟ, τουριστικούς οργανισμούς, διαχειριστικές αρχές καταδυτικών πάρκων και κέντρα κατάδυσης να ανταλλάξουν απόψεις σε προβλήματα και λύσεις για τη διαχείριση της ενάλιας φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, αποτελεί το διεθνές συνέδριο που πραγματοποιείται σήμερα, αύριο και μεθαύριο στο αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης.

Το συνέδριο στοχεύει στην ενοποιημένη προστασία και διατήρηση της ενάλιας φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς σε επιλεγμένες τοποθεσίες της Μεσογείου για να βοηθήσει τις παράκτιες και νησιωτικές οικονομίες να ευημερήσουν υιοθετώντας ένα βιώσιμο γαλάζιο μοντέλο για την τουριστική ανάπτυξη και να προστατεύσουν το θαλάσσιο οικοσύστημα.

Οι παράκτιες περιοχές και τα νησιά της Μεσογείου, λόγω των γεωμορφολογικών χαρακτηριστικών τους, είναι ευάλωτες στις επιπτώσεις ακραίων κλιματικών συνθηκών, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν προκλήσεις όπως η έλλειψη συντονισμένων πολιτικών, μεθόδων και εργαλείων για την αποδοτική στήριξη της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης, η αναποτελεσματική προστασία της υποθαλάσσιας φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και η αδυναμία αξιοποίησής της για βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, καθώς και τα ανεπαρκή μέτρα για αντιμετώπιση των επιπτώσεων ακραίων κλιματικών συνθηκών.

Προσκεκλημένοι ομιλητές του συνεδρίου θα είναι ο Roberto Pettiagi, σύμβουλος του Istituto Superiore per la Conservazione ed il Restauro (ISCR) για θέματα Αποκατάστασης Υποθαλάσσιου Έργου, ο Δημήτρης Πάδος, καθηγητής, με Διαπρεπή Έδρα “Charles E. Schmidt”, Μηχανικής και Επιστήμης των Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα και ο Χρήστος Οικονόμου, επικεφαλής της ευρωπαϊκής μονάδας της DG MARE που ασχολείται με τη θαλάσσια πολιτική στη Μεσόγειο και τον Εύξεινο Πόντο, τον ναυτικό και τον παράκτιο τουρισμό και την ναυτική ασφάλεια.

Θεματικοί άξονες του συνεδρίου είναι η διαχείριση και προστασία επισκέψιμων χώρων Ενάλιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Καταδυτικών Πάρκων, οι πρωτοβουλίες για τον βιώσιμο γαλάζιο τουρισμό μέσω αυτών των χώρων, καθώς και οι τεχνολογίες που προσφέρουν εμπειρίες κατάδυσης εικονικής πραγματικότητας σε μη δύτες.

Η παρακολούθηση των ομιλιών είναι δωρεάν με εγγραφή στην ηλεκτρονική σελίδα του συνεδρίου: https://bluemed.interreg-med.eu/index.php?id=9639.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL