Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
14.8°C20.4°C
1 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
16.3°C19.5°C
0 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
11.0°C17.7°C
1 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.8°C17.7°C
3 BF 43%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C18.0°C
0 BF 82%
Νέα ευρήματα στον "Μέντορα"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέα ευρήματα στον "Μέντορα"

Καθαρισμός του σκαριού του πλοίου (φωτ. Γ. Ίσσαρης)

Ένα χρυσό δαχτυλίδι, αλλά κι ένα ζευγάρι χρυσά σκουλαρίκια, τρία πιόνια σκακιού, αλλά και ένα μαγειρικό σκεύος με γυάλινη επένδυση, ανέδειξε μεταξύ άλλων η φετινή ανασκαφή στο ιστορικό ναυάγιο “Μέντωρ” που πραγματοποιήθηκε από 27 Αυγούστου έως και 15 Σεπτεμβρίου.

Η ανασκαφή στον Αβλέμονα Κυθήρων από δωδεκαμελή ομάδα επικεντρώθηκε στον καθαρισμό του σωζόμενου τμήματος του σκαριού όσο και στην ανασκαφή τομής στο σημείο όπου έχει σπάσει. Διαπιστώθηκε η ύπαρξη μεγάλου αριθμού μαδεριών που θάφτηκαν στον χώρο μετά τη βύθιση και τη διάλυσή του.

Από τα κινητά ευρήματα που εντοπίστηκαν και ανελκύστηκαν αξιοσημείωτα είναι ένα ακέραιο μαγειρικό σκεύος με γυάλινη επένδυση, ένα χρυσό δαχτυλίδι με σχηματοποιημένα άνθη από σύρμα και σφαιρίδια και σχοινοειδή διακόσμηση, ένα ζευγάρι χρυσά σκουλαρίκια, ένα σκέλος ξύλινου διαβήτη, ένα θραύσμα λαβής αρχαίου ροδιακού αμφορέα με σφράγισμα και επιγραφή «Αντιμάχου» με κηρύκειο, τρία πιόνια σκακιού, διάφορα οστέινα και ξύλινα αντικείμενα καθώς και ένας σημαντικός αριθμός τουλάχιστον δέκα τροχαλιών που ορισμένοι σώζουν τα κομμάτια των σχοινιών στα οποία ήταν προσδεμένοι.

Το μπρίκι “Μέντωρ”, βυθίστηκε μετά από πρόσκρουση σε βράχια έξω από το λιμάνι του Αβλέμονα στα Κύθηρα τον Σεπτέμβριο του 1802. Το κύριο φορτίο του, που ανελκύστηκε σχεδόν αμέσως μετά τη βύθισή του, αποτελούσαν 17 κιβώτια με αρχαιότητες από διαφορά μνημεία της Ακρόπολης και των Αθηνών, που είχαν αποσπαστεί από την ομάδα του Λόρδου Έλγιν.

Στην έρευνα συμμετείχαν αρχαιολόγοι, θαλάσσιοι βιολόγοι, συντηρητές αρχαιοτήτων, δύτες, τεχνικοί βυθού και εργατοτεχνίτες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL