Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Για ανακοίνωση του σωματείου που καταγγέλλει τη συμπεριφορά της σε εργαζόμενο / Η πρόεδρος του ΤΑΠ ζητά "έγγραφες εξηγήσεις" από τους συνδικαλιστές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Για ανακοίνωση του σωματείου που καταγγέλλει τη συμπεριφορά της σε εργαζόμενο / Η πρόεδρος του ΤΑΠ ζητά "έγγραφες εξηγήσεις" από τους συνδικαλιστές

Λ. Μενδώνη, Μαρέβα Μητσοτάκη, Α. Χατζηπέτρου και Ά. Παναγιωταρέα

Σε μια πρωτοφανή κίνηση για τα έως τώρα δεδομένα, κυρίως για την αυτοτέλεια του συνδικαλιστικού κινήματος, η πρόεδρος του Δ.Σ. του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων Αθηνά Χατζηπέτρου ζητάει "έγγραφες εξηγήσεις" από το συνδικαλιστικό σωματείο των εργαζομένων. Μπερδεύοντας τις διακρίσεις των εξουσιών και αγνοώντας ότι "έγγραφες εξηγήσεις" μπορεί να ζητήσει διοικητικός προϊστάμενος από υφυσταμένους του και όχι πολιτικός προϊστάμενος από συνδικαλιστικό φορέα, η Α. Χατζηπέτρου εγκαλεί τον Σύλλογο των Υπαλλήλων του ΤΑΠ ζητώντας του "έγγραφες εξηγήσεις" για την έκδοση ανακοίνωσης με την οποία καταγγέλλει τη συμπεριφορά της απέναντι σε εργαζομένους του Ταμείου.

Αν δεν υπήρχαν οι συγκεκριμένες καταγγελίες, θα ήταν αστείο το θέμα, γιατί οι "έγγραφες εξηγήσεις" παραπέμπουν σε διοικητικές κυρώσεις και πειθαρχική δίωξη αν δεν κριθούν επαρκείς. Στην προκειμένη περίπτωση, θα ασκηθούν πειθαρχικές διώξεις στο σωματείο των εργαζομένων του ΤΑΠ για την έκδοση μιας ανακοίνωσης; Πρωτάκουστο. Όμως, πέραν αυτού, ας θυμηθούμε την εγκύκλιο που είχε βγάλει ο γενικός γραμματέας Πολιτισμού Γ. Διδασκάλου τις παραμονές του Δεκαπενταύγουστου, με την οποία απαγορεύεται σε όλες τις υπηρεσίες και τους εργαζόμενους του υπουργείου να δημοσιοποιούν οτιδήποτε, ακόμα και επιστημονικές ανακοινώσεις, πριν πάρουν το πράσινο φως από το γραφείο Τύπου, δηλαδή τη διευθύντρια επικοινωνίας της υπουργού. Αυτή τη λογοκρισία επιχειρεί άραγε να επιβάλει στον Σύλλογο Υπαλλήλων η πρόεδρος του ΤΑΠ;

Τα γεγονότα ωστόσο είναι συγκεκριμένα, καθώς ο Σύλλογος καταγγέλλει στην ανακοίνωσή του ότι "την Παρασκευή 4.10 έγινε φραστική επίθεση της προέδρου του Δ.Σ. προς συνάδελφο, γεγονός που προκάλεσε ελαφρύ ιατρικό περιστατικό της συναδέλφου και επέμβαση του ΕΚΑΒ. Ανάλογα περιστατικά", σύμφωνα με τον Σύλλογο, "κλιμακώνονται συνεχώς σε ένταση και διάρκεια με απρεπείς συμπεριφορές της προέδρου του Δ.Σ. προς προϊσταμένους, διευθυντές και εργαζόμενους με απειλές, υπηρεσιακές και προσωπικές προσβολές και προπηλακισμούς". Επιπλέον, σύμφωνα με τον Σύλλογο, απευθύνει "απειλές για έρευνες εισαγγελέων, ελεγκτών και ένορκες διοικητικές εξετάσεις κ.λπ. στο ΤΑΠ".

Η πρόεδρος του Δ.Σ. του ΤΑΠ, αντί να ζητήσει συγγνώμη για τη συμπεριφορά της, ή εν πάση περιπτώσει να σιωπήσει, εγκαλεί τον Σύλλογο επικαλούμενη ως αιτία όχι αυτά καθ' αυτά τα περιστατικά, αλλά το γεγονός ότι η εν λόγω ανακοίνωση "κοινοποιήθηκε μόνο στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected], χωρίς να συμπεριλαμβάνει έστω και με αυτόν τον άκομψο και μη ενδεδειγμένο τρόπο το e-mail το οποίο διατηρώ ως πρόεδρος". Επειδή, όπως επικαλείται η Α. Χατζηπέτρου, "η συγκεκριμένη επιστολή απεστάλη στο Διαδίκτυο, επιφυλάσσομαι για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματός μου η παραβίαση του οποίου προσβάλλει την τιμή και την υπόληψή μου".

Στάση εργασίας

Μετά το περιστατικό, πάντως, ο Σύλλογος αποφάσισε και πραγματοποίησε τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως τη λήξη της βάρδιας, ενώ το γεγονός καταγγέλλουν η Αυτόνομη Παρέμβαση και η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση των εργαζομένων του ΥΠΠΟΑ δηλώνοντας τη συμπαράστασή της στους εργαζόμενους του ΤΑΠ.

Η Α. Χατζηπέτρου, που είχε τοποθετηθεί στο ΤΑΠ από τη Λ. Κονιόρδου, απομακρύνθηκε από τη θέση της προέδρου επί υφυπουργίας Κώστα Στρατή και για ανάλογα προβλήματα συμπεριφοράς. Επέστρεψε με την ανάληψη των καθηκόντων της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη.

Πόλυ Κρημνιώτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL