Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Επέτειος 76 ετών από το Ολοκαύτωμα της Βιάννου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επέτειος 76 ετών από το Ολοκαύτωμα της Βιάννου

Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συγγραμματέας του συμβουλίου και μέλος της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος δήμου Βιάννου, Αριστομένης Συγγελάκης:  

«Για να τιμήσουμε τη μεγάλη θυσία του ελληνικού λαού και όλων των λαών που αγωνίστηκαν σθεναρά εναντίον του φασισμού και να αναδείξουμε τη σημασία της και το νόημα που λαμβάνει σήμερα, αλλά και να προωθήσουμε το ζήτημα της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών, η Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου σε συνεργασία με τον Δήμο Βιάννου και την Περιφέρεια Κρήτης, υπό την αιγίδα του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, συνδιοργανώνουν φέτος, όπως και κάθε χρόνο, εκδηλώσεις μνήμης και διεκδίκησης. Οι φετινές εκδηλώσεις, οι οποίες θα λάβουν χώρα από τις 13 έως τις 16 Σεπτεμβρίου 2019 στη Βιάννο και το Ηράκλειο, φιλοξενούν πολύ σημαντικές διεθνείς προσωπικότητες, όπως ο Δρ. Μάρκο Ντε Πάολις, γενικός στρατιωτικός εισαγγελέας της Ιταλίας, ο οποίος έχει ασκήσει διώξεις εναντίον Γερμανών εγκληματιών πολέμου και εγκληματιών κατά της ανθρωπότητας και η Γκαμπριέλε Χάινεκε, δικηγόρος, εκπρόσωπος της Ομάδας «AK Distomo» από το Αμβούργο, με μακροχρόνιους νομικούς και κινηματικούς αγώνες υπέρ των ελληνικών αξιώσεων για δικαιοσύνη και αποζημίωση. Το γεγονός αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για την περαιτέρω διεθνοποίηση του ζητήματος, στον απόηχο μάλιστα της ιστορικής απόφασης του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της Ιταλίας, που ανοίγει διάπλατα το δρόμο για την καταβολή γερμανικών αποζημιώσεων στα θύματα του Διστόμου».

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης δύο συναυλίες με τίτλο «Τραγουδάμε για τη Βιάννο. Αγώνας για Δικαιοσύνη και Αποζημίωση!», οι οποίες θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή στο Πανδημοτικό Ηρώο Βιάννου και τη Δευτέρα 16/9/2019 στο Κηποθέατρο Νίκος Καζαντζάκης στο Ηράκλειο. Οι ερμηνευτές Λάκης Χαλκιάς, Ιωάννα Φόρτη, Ερωφίλη και Νατάσσα Παπαδοπούλου-Τζαβέλλα, συμπράττουν με τη συνθέτιδα Λίνα Ζάχαρη και επταμελή ορχήστρα, σε ένα πρόγραμμα με αγαπημένα τραγούδια των μεγάλων συνθετών Μίκη Θεοδωράκη, Γιάννη Μαρκόπουλου, Χρήστου Λεοντή κ.ά., μαζί με τραγούδια από την μουσική παράδοση της Κρήτης.

«Οι δύο αυτές συναυλίες, είμαστε βέβαιοι ότι θα αποτελέσουν ένα πολιτιστικό γεγονός που θα αποδώσει τιμή στους διαχρονικούς εθνικούς και δημοκρατικούς αγώνες του λαού της Κρήτης, στηρίζοντας παράλληλα τον σύγχρονο αγώνα για δικαιοσύνη και αποζημίωση δίνοντας έναυσμα στις νεότερες γενιές να ανιχνεύσουν την ιστορία και τις ρίζες του λαού μας» είπε ο κ. Συγγελάκης, ο οποίος επισήμανε ότι τις εκδηλώσεις αναμένεται να τιμήσουν με την παρουσία τους αντιστασιακοί, βουλευτές και ευρωβουλευτές, δήμαρχοι μαρτυρικών δήμων και πρόεδροι ενώσεων θυμάτων γερμανικής Κατοχής από την Κρήτη και όλη την Ελλάδα, καθηγητές, καθώς και εκπρόσωποι του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

«Επίσης, το παρών στις φετινές εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα της Βιάννου, θα δώσουν ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και αντιστασιακός Βασίλης Μπρακατσούλας, ο δήμαρχος Βιάννου Μηνάς Σταυρακάκης, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης Παύλος Μπαριτάκης, ο αντιστασιακός Δημοσθένης Ραπτόπουλος, ο ήρωας του κυπριακού αγώνα και συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα αντιστράτηγος ε.α. Δημήτρης Αλευρομάγειρος, ο δικηγόρος ειδικευμένος στο διεθνές δίκαιο Δημήτρης Κούρτης, ο πρόεδρος της, και ο πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου Αριστομένης Α. Συγγελάκης».

Στις δηλώσεις του στο ΑΠΕ ο συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, διευκρίνισε ότι η πρόσφατη, «εξαιρετικά θετική» απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της Ιταλίας, «τιμά την ιταλική Δικαιοσύνη καθώς θέτει υπεράνω όλων των επιδιώξεων το σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου, απορρίπτοντας εκ νέου την εφαρμογή του προνομίου της κρατικής ασυλίας σε περιπτώσεις εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας». Συμπλήρωσε δε, ότι τα θεμέλια για την τελική δικαίωση των Διστομιτών έχουν αναμφισβήτητα, οριστικά τοποθετηθεί.

«Σειρά έχουν τώρα να αποζημιωθούν οι οικογένειες των θυμάτων των ολοκαυτωμάτων του νομού Ρεθύμνης και του Αιγίου, που επίσης έχουν στην κατοχή τους αμετάκλητες αποφάσεις της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Οι αποφάσεις αυτές πρέπει να εκτελεστούν με κατάσχεση και εκπλειστηριασμό της περιουσίας του γερμανικού Δημοσίου στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει τη σχετική άδεια αναγκαστικής εκτέλεσης, ή να καταργήσει το αντισυνταγματικό άρθρο 923 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας», συμπλήρωσε ο κ. Συγγελάκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL