Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά: Επιβεβαιώνεται ότι ο ΟΛΠ εγκατέλειψε στην τύχη του τον Ταινιόδρομο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά: Επιβεβαιώνεται ότι ο ΟΛΠ εγκατέλειψε στην τύχη του τον Ταινιόδρομο

Κάλεσμα στον ΟΛΠ να συνεργαστεί με την Υπηρεσία Νεώτερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων με σκοπό την ταχεία έναρξη και ολοκλήρωση των εργασιών που θα απαιτηθούν για τη διάσωση και διατήρηση του Ταινιοδρόμου απευθύνουν οι βουλευτές Α’ και Β’ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Δρίτσας, Ν. Κασιμάτη, Γ. Ραγκούσης και Τρ. Αλεξιάδης.

Όπως αναφέρουν, μετά την αυτοψία που πραγματοποίησε η Υπηρεσία  Νεώτερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων στον λιμενοβραχίονα Κράκαρη, στο λιμάνι του Πειραιά,  τμήμα του οποίου κατέρρευσε στον σεισμό της 19ης Ιουλίου, το  Υπουργείο  Πολιτισμού με ανακοίνωσή του στις 29-7-2019 γνωστοποίησε τα αποτελέσματα του μακροσκοπικού ελέγχου.

«Από τα ευρήματα επιβεβαιώνεται ότι η ΟΛΠ Α.Ε διαχρονικά εγκατέλειψε στην τύχη του το μνημείο  με αποτέλεσμα τη σημερινή κατάρρευση.

Συγκεκριμένα  στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι,
- Λόγω του σεισμού έπεσαν μικρά τμήματα σκυροδέματος από δυο υποστυλώματα τα οποία είχαν διαρραγεί λόγω οξείδωσης του οπλισμού.

- Από τα 27 υποστυλώματα κατέρρευσαν τα τελευταία 8 που χωροθετούνται προς το Γ΄τμήμα. Στα υποστυλώματα που απέμειναν στο τμήμα Β΄ σημειώθηκαν αλλού μικρότερες και αλλού μεγαλύτερες καταπτώσεις. Είχαν, επίσης, διαρραγεί λόγω οξείδωσης του οπλισμού.

- Δεν παρατηρήθηκε πρόσθετη παθολογία από τον σεισμό. Η κατάπτωση τμημάτων σκυροδέματος από δυο υποστυλώματα οφείλεται στην οξείδωση του οπλισμού.

Επίσης στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι το Υπουργείο Πολιτισμού αναγνωρίζοντας ότι επιβάλλεται η αναβίωση του μώλου Κράκαρη και του ταινιοδρόμου  των Λιπασμάτων, αποφάσισε να  συγκροτηθεί Επιτροπή του άρθρου 41 του Ν.3028/2002, ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για τη διαφύλαξη της αυθεντικότητας του μνημείου».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν για μία αναμφίβολα θετική εξέλιξη και την χαιρετίζουν. «Το ζητούμενο όμως είναι αν η ΟΛΠ Α.Ε λόγω αρμοδιότητας θα συνεργαστεί με την προαναφερόμενη Επιτροπή και θα προβεί σε κάθε αναγκαία ενέργεια με σκοπό την ταχεία έναρξη και ολοκλήρωση των εργασιών που θα απαιτηθούν, για τη διάσωση και διατήρηση του μνημείου, αλλά και - προοπτικά - για την αναβάθμισή του και την επανάχρησή του στις σύγχρονες συνθήκες.  

Επιπλέον, θεωρούμε ότι τα συναρμόδια Υπουργεία Πολιτισμού και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής θα πρέπει να γνωστοποιήσουν άμεσα  τις ενέργειες στις οποίες σκοπεύουν να προβούν προκειμένου όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού να μετατραπεί η Αποθήκη SILO στο λιμάνι του Πειραιά σε Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων, εξέλιξη την οποία επίσης χαιρετίζουμε και για την οποία έχουμε αγωνιστεί επί πολλά χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα είχε συζητηθεί σε συνάντηση μεταξύ υπουργών  της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με στελέχη της διοίκησης του ΟΛΠ και της  πρέσβειρας της Κίνας και είχε συμφωνηθεί να συνεργαστούν οι δύο πλευρές για το σκοπό αυτό.

Η πρόθεση της ΟΛΠ να συμμετέχει σε συζητήσεις για να διερευνηθούν οι προϋποθέσεις δημιουργίας του Μουσείου επιβεβαιώνονται και στην από 28|06|2019  επιστολή του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΛΠ Cpt Fu προς τον τότε Γενικό Γραμματέα Λιμένων του Υπουργείου Ναυτιλίας .

Επισημαίνεται τέλος ότι στην 79η Απόφαση της, την 1/7/2019,  η Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων προτείνει τη μετατροπή της υφιστάμενης αποθήκης SILO σε Δημόσιο Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος της Πολιτιστικής Ακτής Πειραιά» τονίζουν οι βουλευτές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL