Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Η πρώτη vegan φοιτητική λέσχη στο Βερολίνο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η πρώτη vegan φοιτητική λέσχη στο Βερολίνο

Από το τέλος Μαρτίου λειτουργεί στο Βερολίνο η πρώτη γερμανινή φοιτητική λέσχη για αυστηρούς χορτοφάγους. Επίσημα εγκαινιάζεται την Τρίτη. Για να λειτουργήσει χρειάστηκε να γίνουν εργασίες στο ισόγειο του κτηρίου, όπου φιλοξενούνταν η καφετέρια στην οδό Χάρντενμπουργκστράσε στο Σαρλότενμπουργκ. Το αποτέλεσμα των εργασιών είναι εντυπωσιακό. Μοντέρνοι χώροι, πολύ γυαλί και ιδιαίτερα φωτιστικά. Ο χώρος πρέπει να είναι ελκυστικός, τονίζει η Γιάνα Γιούντις, διαφορετικά δεν θα έρθουν οι φοιτητές.

Το δίκτυο φοιτητών ήταν σαφές ότι αργά ή γρήγορα θα έπρεπε να λάβει υπόψιν του τις γαστριμαργικές τάσεις της εποχής. Χορτοφαγικά εδέσματα, εν μέρει και χωρίς γλουτένη. Για παράδειγμα κεφτεδάκια από κολοκύθα και σπόρους τσία, ασιατικά πιάτα κατευθείαν από το γοκ, φακές με κάρυ, σαλάτες και γλυκά. Όλα χωρίς κρέας, τυρί, αυγά, γάλα και άλλα ζωικά παράγωγα.

Η vegan διατροφή κερδίζει έδαφος

Η πρώτη vegan φοιτητική λέσχη λειτούργησε στη Νυρεμβέργη το 2017, σύμφωνα με δικές της πληροφορίες. Εκεί σερβίρονται 150 έως 200 μερίδες φαγητού την ημέρα. Στο Βερολίνο λειτουργεί από το 2010 λέσχη για χορτοφάγους αλλά όχι vegan που είναι οι πολύ αυστηροί και δεν θέλουν καν να δοκιμάζουν φαγητά με ζωικά προϊόντα.

Η νέα λέσχη ελπίζει να μπορεί να εξυπηρετεί έως και 500 άτομα την ημέρα. Πολύ μικρή πάντως σε σχέση με την «κανονική» λέσχη, η οποία σερβίρει ημερησίως 4.500 μερίδες. Στη γερμανική πρωτεύουσα η διατροφή vegan έχει εξαπλωθεί πάρα πολύ τελευταία και βρίσκει όλο και περισσότερους λάτρεις. Εάν κοιτάξει κανείς πρόχειρα στο ίντερνετ θα διαπιστώσει πως λειτουργούν τουλάχιστον 70 με 100 τέτοια καφέ, εστιατόρια και ταχυφαγεία.

Η νέα φοιτητική λέσχη στο Βερολίνο δεν απευθύνεται πάντως μόνο σε vegan αλλά γενικότερα σε χορτοφάγους ή ακόμα και σε όσους για λίγο θέλουν να αποφύγουν το κρέας.

Τα τελευταία χρόνια η χορτοφαγική κουζίνα όχι μόνο κερδίζει όλο και περισσότερους θαυμαστές αλλά γίνεται και πιο δημιουργική. Οι τιμές στη λέσχη για τους φοιτητές είναι καλές. Ένα τηγανητό μπιφτέκι από λαχανικά μαζί με σαλάτα και σάλτσα κοστίζει 1,75 ευρώ.

Οι ειδικοί πάντως επισημαίνουν ότι vegan διατροφή δεν σημαίνει και απαραίτητα υγιεινή. Είναι πολλοί οι παράγοντες που συμβάλουν στην υγιεινή διατροφή. Η πρώτη φοιτητική λέσχη vegan στο Βερολίνο είναι πάντως γεγονός από σήμερα.

Γκίζελα Γκρος, dpa

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL