Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
11.3°C14.6°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.5°C17.7°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.6°C11.6°C
0 BF 63%
Athens Science Festival 2019 στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Athens Science Festival 2019 στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων

Για έκτη συνεχή χρονιά διοργανώνεται στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων το Athens Science Festival με πολλές δράσεις για το κοινό.

Τις δύο τελευταίες ημέρες της διοργάνωσης Athens Re-Science Festival, όπως ονομάζεται φέτος, στις 6 και 7 Απριλίου, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει ενδιαφέρουσες ομιλίες, διαδραστικές εκθέσεις, εργαστήρια αλλά και δρώμενα για μικρούς και μεγάλους. Ενδεικτικά αναφέρονται μερικές από τις δράσεις:

Εργαστήριο για παιδιά και μεγάλους

Σάββατο 6 Απριλίου, 12 μ.

Τίτλος δράσης: Φτιάχνοντας μαζί έναν πύργο

Ο ουγγρικής καταγωγής δρ Kristof Fenyvesi, ιδρυτής του Experience Workshop International STEAM Movement (Hungary - Finland), μας καλεί να συμμετέχουμε σε ένα workshop με κοινωνικό χαρακτήρα. Με έμπνευση από το Warka Water Tower που σχεδιάστηκε από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Arturo Vittori για να βοηθήσει τον πληθυσμό της Αιθιοπίας στην προσπάθεια εύρεσης πόσιμου νερού, μαζί με τον Fenyvesi θα συνδέσουμε την ψηφιακή μοντελοποίηση με την πρακτική άσκηση και τη συλλογική εργασία. Έτσι, καθένας από εμάς θα γίνει πηγή συλλογικής προσπάθειας για την επίλυση σημαντικών κοινωνικών προβλημάτων συνεργασίας, με στόχο την ανάπτυξη της δημιουργικότητας και -φυσικά- της ενίσχυσης της φαντασίας!

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη της πρεσβείας της Ουγγαρίας και του Business Grove.

Εργαστήριο για ενήλικες

Σάββατο 6 Απριλίου, 3 μ.μ.

Τίτλος δράσης: Φτιάξε ένα 3D horror game

Ποια είναι τα στάδια δημιουργίας ενός… ανατριχιαστικά ενδιαφέροντος 3D παιχνιδιού τρόμου; Πώς χτίζουμε σενάριο και πλοκή; Τι ιδιότητες δίνουμε στους χαρακτήρες; Αυτά και άλλα πολλά θα μάθουμε με τη βοήθεια της Unity, της πιο διαδεδομένης πλατφόρμας δημιουργίας παιχνιδιών στον κόσμο.

Διοργάνωση: SAE Creative Media Education

Σάββατο 6 Απριλίου, 7-7.50 μ.μ.

Τίτλος δράσης: Τα όρια της επιστήμης

Τι φαντασμαγορία κι αυτή! Το πανηγύρι της επιστήμης φαίνεται να συνεχίζεται χωρίς όρια: από τη μεγάλη έκρηξη και τα μακρινά κβάζαρς μέχρι τα μοναδικά νανοϋλικά και το θαυμαστό DNA, τα κοινωνικά φαινόμενα και τη νόηση, η επιστήμη φαίνεται να είναι μια συναρπαστική γλώσσα που μιλάει με μεθοδικότητα, βεβαιότητα και -γιατί όχι;- αυθεντία για όλα. Είναι όμως έτσι; Χωράνε όλος ο κόσμος μας και η ζωή μας στην επιστήμη; Αν όχι, ποια είναι τα όριά της και πώς αυτά αλληλεπιδρούν με την κοινωνία, δηλαδή με όλους εμάς; Αν αυτά τα ερωτήματα είναι και δικά σας, ελάτε να τα συζητήσουμε από κοντά.

Συμμετέχοντες: Βασίλης Κωνσταντούδης, ερευνητής, φυσικός, Γιώργος Γιαννακόπουλος, ερευνητής Πληροφορικής, Γιάννης Αλμυράντης, ερευνητής, χημικός, Μανώλης Πατηνιώτης καθηγητής Πανεπιστημίου, ιστορικός Επιστήμης, μέλος της συντακτικής ομάδας του «Πρίσματος».

Διοργάνωση: ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας.

Σάββατο 6 Απριλίου, 8.30 μ.μ.

Τίτλος ομιλίας: Προκαταλήψεις στα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης

Μπορούν τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης να γίνουν όργανα φυλετικών ή βασισμένων στο φύλο προκαταλήψεων; Να ανησυχούμε ή υπάρχουν αποτελεσματικοί τρόποι να εξασφαλίσουμε τις αρχές της ισονομίας; Ο Alexander Fefegha μας προσκαλεί να μιλήσουμε για θέματα που μας απασχολούν όλους.

Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη του British Council.

Κυριακή 7 Απριλίου, 8 μ.μ.

Τίτλος ομιλίας: Για την ομορφιά της Γης

Ο αστροναύτης της NASA Clayton C. Anderson είχε την ευτυχία να περάσει 167 ημέρες αιωρούμενος πάνω από τον γαλάζιο πλανήτη, να κατανοήσει την ευθραυστότητά του και να θαυμάσει την ομορφιά της Γης. Έρχεται, λοιπόν, να μας παρασύρει σε ένα συναρπαστικό ταξίδι πέρα από τα όρια του πλανήτη μας, με φωτογραφίες από την αποστολή του στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), διηγήσεις για τη ζωή πάνω σε ένα από τα πιο περίπλοκα τεχνολογικά επιτεύγματα των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά κι ένα τηλεπαιχνίδι γνώσεων για την παγκόσμια γεωγραφία.

Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα.

Διαδραστική Έκθεση

Σάββατο 6 και Κυριακή 7 Απριλίου, 11 π.μ.-7 μ.μ.

Τίτλος δράσης: Czech Innovation Expo ή αλλιώς… Invisible exhibition (Αόρατη Έκθεση)

Μια έκθεση που συνδυάζει τη διαδραστική οπτικοακουστική τέχνη με την εικονική πραγματικότητα (V.R.) και φιλοδοξεί να μας ταξιδέψει σε εκατό χρόνια επιτευγμάτων της Τσέχικης Δημοκρατίας στους τομείς της έρευνας και της επιστήμης. Η έκθεση αποτελείται από αφηρημένα μαύρα σύμβολα σε λευκό φόντο τοίχου και σε κιβώτια εξαγωγής που θυμίζουν «ιερογλυφικά». Με εφαρμογές σε smartphones ή tablets οι εικόνες μπροστά στα μάτια του επισκέπτη κινούνται και ο ίδιος γίνεται μέρος του συναρπαστικού επιστημονικού κόσμου.

Με την υποστήριξη του Τσέχικου Κέντρου στην Αθήνα.

Σάββατο 6 και Κυριακή 7 Απριλίου, 11 π.μ.-7 μ.μ.

Τίτλος δράσης: Του καιρού τα μυστικά

Για ένα «θυελλώδες» και γεμάτο συγκινήσεις ταξίδι στην επιστήμη της μετεωρολογίας πρέπει να ετοιμάζονται οι επισκέπτες του Athens Science Festival, καθώς οι επιστημονικοί συνεργάτες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και της ομάδας Εκπαιδευτικής Μετεωρολογίας του meteo.gr θα μας γνωρίσουν τις πιο ενδιαφέρουσες πτυχές της που αφορούν το κλίμα και τα καιρικά φαινόμενα. Πώς δημιουργούνται οι κεραυνοί; Πώς μπορούμε να κάνουμε πρόβλεψη του καιρού βλέποντας μόνο τα σύννεφα; Πόσο πιθανό είναι να δούμε τυφώνα στην Ελλάδα; Τι σημαίνει κλίμα και τι ισχύει τελικά για την κλιματική αλλαγή;

Συμμετέχοντες: δρ Ιωάννης Κωλέτσης, δρ Ελισσάβετ Γαλανάκη, φυσικοί - μετεωρολόγοι, επιστημονικοί συνεργάτες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, επιμελητές της έκθεσης.

Διοργάνωση: Α.Ε. Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / Επιστημονική Ομάδα Εκπαιδευτικής Μετεωρολογίας «Περί Ανέμων και Υδάτων» του meteo.gr.

Έκθεση Τέχνης

Σάββατο 6 και Κυριακή 7 Απριλίου, 11 π.μ. - 8 μ.μ.

Τίτλος δράσης: Relax and Release

Mια διαδραστική ψηφιακή έκθεση που ενθαρρύνει τη κίνηση και την ελευθερία και παρασύρει το κοινό σε ένα ταξίδι απόλυτης δημιουργικής ελευθερίας. Σας υπόσχεται μια συμμετοχική εμπειρία γεμάτη συναίσθημα και μυστήριο με ό,τι μπορούν να προκαλέσουν το ανθρώπινο μυαλό και το σώμα. Οι κινήσεις και ο ρυθμός του κάθε συμμετέχοντα δημιουργούν εικόνες και ήχους παράγοντας ένα εικαστικό και ηχητικό αποτέλεσμα μοναδικό για τον καθέναν. Όσο περισσότερο συμμετέχει το κοινό, τόσο μεγαλύτερη η επιβράβευσή του. Το «Relax and Release» προέκυψε σε συνεργασία με το Tate Museum και έχει εκτεθεί στο Oxo Tower στο Λονδίνο και το Lightwaves Festival στο Manchester.

Συμμετέχοντες: Maria Almena (Kimatica Studio), Nestor Rubio (Kimatica Studio), Augustine Leudar (Magik Door).

Διοργάνωση: Kimatica Studio με την υποστήριξη του British Council και της βρετανικής πρεσβείας στην Αθήνα. Στο πλαίσιο του εορτασμού των ογδόντα χρόνων του British Council στην Ελλάδα.

Περισσότερες πληροφορίες: http://www.athens-science-festival.gr

Λήδα Αρνέλλου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL