Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Γ.Σταϊνχαουερ: Έγκλημα διαρκείας στην Πειραϊκή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γ.Σταϊνχαουερ: Έγκλημα διαρκείας στην Πειραϊκή

Έκκληση να αναστείλει ως ο αρμόδιος υπουργός, Γ.Πλακιωτάκης, «την εκτέλεση ενός εγκλήματος διαρκείας που συντελείται και θα στιγματίζει για αιώνες με την ανόητη παρουσία του την κληρονομιά που θα αφήσουμε», απευθύνει ο επί σειράν ετών Έφορος Αρχαιοτήτων Πειραιώς, Γιώργος Σταϊνχάουερ, αναφορικά με τα έργα επέκτασης του λιμένα προβλητών κρουαζιέρας στην Πειραϊκή.

Παράλληλα, ο ίδιος, κάνοντας λόγο για «έγκλημα διαρκείας» στην Πειραϊκή, προσθέτει ότι «το μόνο που ξέρω πολύ καλά, είναι αυτό που διατυπώνεται με αδιαπραγμάτευτη σαφήνεια σε σχετική με τα μνημεία του Πειραιώς Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας: η προστασία των μνημείων είναι αναπόσπαστη από αυτή του περιβάλλοντός των και ότι η αδειοδότηση ενός έργου πλησίον αυτών "δύναται να παρασχεθεί μόνο για την προστασία αυτών (των αρχαίων) και με την προϋπόθεση ότι έχει προηγουμένως πλήρως διασφαλισθεί ότι δεν θα επέλθει καμμία δυσμενής επίδραση στα αρχαία"».

Αναλυτικά η επιστολή:

Την αφορμή για την παρούσα επιστολή μού έδωσε η είδηση για την έναρξη των εργασιών κατασκευής των προβλητών κρουαζιεροπλοίων στην Πειραϊκή· το δικαίωμα, η ιδιότητα μου ως ενός ανθρώπου που δαπάνησε ένα μεγάλο μέρος της ζωής του για την προστασία και την ανάδειξη των αρχαιοτήτων του Πειραιώς, πιστεύοντας ότι αυτές δεν αποτελούν μόνο μνημεία του ενδόξου παρελθόντος της πατρίδας μας ή της πανανθρώπινης κληρονομιάς, αλλά και την ίδια την ταυτότητα της πόλης μας. Μέσα σε αυτό το πνεύμα για δεκαετίες αγωνισθήκαμε -συχνά σε σύγκρουση με ατομικά οικονομικά και μικροπολιτικά συμφέροντα- για την αποκατάσταση, ανάδειξη και ένταξη στην πόλη του Πειραιώς, τού παραθαλάσσιου οχυρού μετώπου της, ενός μοναδικού, και άριστα σωζόμενου μνημείου της δύναμης και της πνευματικής ακτινοβολίας της αθηναϊκής δημοκρατίας και συγχρόνως ενός σπάνιου δώρου τής φύσης και της ιστορίας στον Πειραιά. Και είναι δυστυχώς χαρακτηριστική η επιλογή ακριβώς της 2500ης επετείου της ναυμαχίας της Σαλαμίνος για την έναρξη του έργου τής ανεπιστρεπτί καταστροφής του τοπίου (δεν αναφέρομαι καν στις περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις) αυτής τής ιστορικά τόσο φορτισμένης γωνιάς του Σαρωνικού, με μια εκτός κλίμακος του χώρου, φαραωνικών θα έλεγα προδιαγραφών, κατασκευή, όπως αυτή των σχεδιαζομένων προβλητών. 

Δεν είμαι αρμόδιος να κρίνω την πολλαπλώς αμφισβητούμενη σκοπιμότητα ενός έργου, το οποίο σε μια εποχή κάμψης διεθνώς της κρουαζιέρας έχει χάσει και αυτό το όποιο οικονομικό επιχείρημα· ούτε γνωρίζω τους όρους με τους οποίους συνοδεύεται η τυχόν άδεια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Το μόνο που ξέρω πολύ καλά, είναι αυτό που διατυπώνεται με αδιαπραγμάτευτη σαφήνεια σε σχετική με τα μνημεία του Πειραιώς Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας: η προστασία των μνημείων είναι αναπόσπαστη από αυτή του περιβάλλοντός των και ότι η αδειοδότηση ενός έργου πλησίον αυτών «δύναται να παρασχεθεί μόνο για την προστασία αυτών (των αρχαίων) και με την προϋπόθεση ότι έχει προηγουμένως πλήρως διασφαλισθεί ότι δεν θα επέλθει καμμία δυσμενής επίδραση στα αρχαία.» 

Ένα μνημείο είναι, αξιότιμε κύριε Υπουργέ, ένα πολύ ευαίσθητο αντικείμενο, το ίδιο και το ιστορικό τοπίο. Η προστασία τους δεν είναι μόνο θέμα νομοθεσίας, αλλά στοιχειώδους ευαισθησίας και απλού αισθήματος ευθύνης απέναντι στον χώρο και στην ιστορία. Σ´αυτή την ευαισθησία και στο αίσθημα ευθύνης που σας χαρακτηρίζει κάνω έκκληση αυτή την τελευταία στιγμή, ώστε να αποτρέψετε αναστέλλοντας ως ο αρμόδιος υπουργός την εκτέλεση ενός εγκλήματος διαρκείας που συντελείται μπροστά στα μάτια μας σε βάρος της κληρονομιάς που παραλάβαμε και το οποίο θα στιγματίζει για αιώνες με την ανόητη παρουσία του την κληρονομιά που θα αφήσουμε: «ζημίαν αἱροῦ μᾶλλον ἤ κέρδος αἰσχρόν· τὸ μὲν γὰρ ἅπαξ λυπήσει, τὸ δὲ ἀεί». 

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL