Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C17.6°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C14.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.9°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 81%
Εργα και ημέρες της ηγεσίας του ΥΠΠΟ / "Στρατηγική ανάπτυξη" με απομάκρυνση στελεχών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εργα και ημέρες της ηγεσίας του ΥΠΠΟ / "Στρατηγική ανάπτυξη" με απομάκρυνση στελεχών

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού έχει τον τρόπο της να απαλλάσσεται από τις διαφορετικές φωνές, πολλώ δε μάλλον όταν πρόκειται για υπηρεσιακούς παράγοντες που δεν έχει επιλέξει αλλά έχουν αναδειχτεί στην υπηρεσιακή ιεραρχία μετά από κρίσεις, όπως προβλέπει η κείμενη νομοθεσία. Στην προκειμένη περίπτωση, απομακρύνει από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων τα ex officio μέλη τους, δηλαδή τη γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Τζένη Βελένη και τη γενική διευθύντρια Αναστηλώσεων, Μουσείων και Τεχνικών Έργων Αμαλία Ανδρουλιδάκη, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα τον νόμο για το επιτελικό κράτος, με διάταξη που έχει ενσωματωθεί στο άρθρο 92 του υπό ψήφιση νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών "Στρατηγική αναπτυξιακή προοπτική των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ρύθμιση ζητημάτων αρμοδιότητας υπουργού Εσωτερικών και άλλες διατάξεις". Σύμφωνα με τη ρύθμιση, οι υπηρεσιακοί παράγοντες που φέρουν την τελική υπογραφή απόφασης δεν μπορούν να συμμετέχουν σε γνωμοδοτικά όργανα.

Μ' αυτόν τον εύσχημο τρόπο απομακρύνονται οι δύο διευθύντριες του ΥΠΠΟΑ. Δεν χρειάζεται να θυμίσουμε ότι, τουλάχιστον στην περίπτωση της Τζένης Βελένη, η ηγεσία του υπουργείου είχε βρει απέναντί της την "κυρία μειοψηφία", δεδομένου ότι είχε μειοψηφίσει τόσο στη συνεδρίαση του ΚΑΣ για την απόσπαση των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου στο μετρό Θεσσαλονίκης όσο και στη συνεδρίαση του ΚΣΝΜ για τον αποχαρακτηρισμό της ΠΥΡΚΑΛ ως ιστορικού τόπου.

Ωστόσο, όταν το 2009 είχε προκύψει αντίστοιχο με τη συγκέντρωση γνωμοδοτικών και αποφασιστικών αρμοδιοτήτων στο πρόσωπο προϊσταμένων υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ που συμμετείχαν στα Τοπικά Συμβούλια Μνημείων, προωθήθηκε από την τότε κυβέρνηση νομοθετική ρύθμιση με το άρθρο 41 του Ν. 3773/2009: «Ως μέλη των Τοπικών Συμβουλίων Μνημείων μπορούν να ορίζονται και οι αρμόδιοι για την έκδοση των σχετικών εκτελεστών διοικητικών πράξεων προϊστάμενοι των Περιφερειακών ή Ειδικών Περιφερειακών Υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού ή οι νόμιμοι αναπληρωτές τους, οι οποίοι σε κάθε περίπτωση επιτρέπεται να εισηγούνται και τα σχετικά θέματα».

Επικαλούμενοι την περίπτωση του 2009, ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟΑ και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων ζητούν την προώθηση αντίστοιχης ρύθμισης και για τη συγκρότηση και λειτουργία των δύο γνωμοδοτικών συμβουλίων του ΥΠΠΟΑ, του ΚΑΣ και του ΚΣΝΜ, προκειμένου "να επιλυθεί το ζήτημα χωρίς να βληθεί περαιτέρω το κύρος των γνωμοδοτικών συμβουλίων". Ο ΣΕΑ, στην περίπτωση του ΚΣΝΜ, κάνει λόγο για "αντικατάσταση των δύο γενικών διευθυντριών με εξωϋπηρεσιακούς παράγοντες".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL