Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ: «Δεσμώτες» Απραξία εξαμήνου της υπουργού και απόπειρα μεταφοράς ευθυνών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ: «Δεσμώτες» Απραξία εξαμήνου της υπουργού και απόπειρα μεταφοράς ευθυνών

Εκκληση να αποφευχθούν τα λάθη του παρελθόντος ως προς τη διαχείριση της ανασκαφής «Δεσμώτες» του Φαλήρου , κάνει το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ προς τη κα Μενδώνη και ζητά "εξηγήσεις για την απραξία της, που άφησε να χαθούν έξι πολύτιμοι μήνες, για ένα έργο που η κάθε μέρα είναι πολύτιμη για τη διάσωσή του.

"Ελπίζουμε να σταματήσει επιτέλους η εργαλειακή αντιμετώπιση του πολιτιστικού πλούτου της χώρας από την κυβέρνησή της ΝΔ, σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση Τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ:

Οι «Δεσμώτες» του Φαλήρου αντιμετωπίστηκαν από την πρώτη στιγμή της ανασκαφής τους το 2016 ως εξαιρετικής σημασίας αρχαιολογικό εύρημα, με όλο το σεβασμό και την οφειλόμενη προσοχή, τόσο από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, όσο και από την πολιτική ηγεσία.

Για τη διάσωση και προστασία τους πραγματοποιήθηκαν αυτοψίες και σειρά συσκέψεων, ενώ το θέμα παραπέμφθηκε στο ΚΑΣ, το οποίο  γνωμοδότησε για την  κατά χώραν μόνιμη προστασία και ανάδειξή τους. Κατόπιν τούτου συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας, ώστε να παρακολουθούνται στενά και να συντονίζονται οι επιμέρους εργασίες  σε επίπεδο υπουργού. Η διαχείριση των ευρημάτων απαιτούσε, για  λόγους που σχετίζονται με σύνθετα επιστημονικά ζητήματα, την αναζήτηση πρωτότυπων μεθόδων διάσωσης, προκειμένου να ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις ενός ιδιαιτέρως απαιτητικού εγχειρήματος. Γι’ αυτό έλαβε χώρα η στενή συνεργασία σειράς υπηρεσιών,  στις οποίες τον πρώτο λόγο είχε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων (νυν Πειραιώς και Νήσων), με  την συνδρομή της Δ/σης Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων,  της  Δ/σης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων, της Δ/σης Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων, και της Δ/σης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Με δεδομένα τα παραπάνω, η προσφορά του   Ιδρύματος Στ. Νιάρχος να συνδράμει οικονομικά στην δημιουργία μουσείου, με τον όρο να έχει  προηγουμένως ολοκληρωθεί το έργο διάσωσης και συντήρησης των ευρημάτων αναβλήθηκε, μετά από συνεννόηση, προκειμένου οι υπηρεσίες του υπουργείου να έχουν φέρει σε πέρας το σύνολο των εν λόγω διαδικασιών με βάση ένα πιεστικό αλλά και ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα.

Αλλά, μετά από τη νέα γνωμοδότηση του ΚΑΣ για τις μελέτες που απαιτούνται για την προστασία του ευρήματος και την ανάδειξή του τον Ιούνιο του 2019, πέρασε ένα εξάμηνο απραξίας που μεσολάβησε από τις εκλογές έως σήμερα, και η υπουργός Πολιτισμού έρχεται να θολώσει τα νερά, κατά την προσφιλή της συνήθεια, προσπαθώντας να αποσείσει τις ευθύνες της με αναπομπή στο ΚΑΣ.

Της υπενθυμίζουμε ότι το υπουργείο Πολιτισμού οφείλει σεβασμό την πολιτιστική κληρονομιά αλλά εξίσου και στην αλήθεια, καθώς  και στο έργο του επιστημονικού προσωπικού του υπουργείου, στο οποίο εκφράζουμε την απόλυτη στήριξή μας. Οφείλει να δώσει εξηγήσεις για την απραξία της, που άφησε να χαθούν έξι πολύτιμοι μήνες, για ένα έργο που η κάθε μέρα είναι πολύτιμη για τη διάσωσή του. Ελπίζουμε να σταματήσει επιτέλους η εργαλειακή αντιμετώπιση του πολιτιστικού πλούτου της χώρας από την κυβέρνησή της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL