Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Χρ. Βερναρδάκης: "Η κ. Μενδώνη κάνει πως δεν άκουσε"

Την μπάλα στην εξέδρα έριξε για μια ακόμα φορά η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, αφήνοντας ουσιαστικά αναπάντητη προχθές στη Βουλή την επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορου Βερναρδάκη, για τις εκφοβιστικές μηνύσεις κατά υπαλλήλων του ΥΠΠΟΑ, μελών επιτροπής παρακολούθησης και παραλαβής υποέργου ψηφιοποίησης κινητών μνημείων, από τον έκπτωτο ανάδοχο.

 

Όπως είναι γνωστό, με απόφαση της πρώην υπουργού Πολιτισμού κηρύχθηκε έκπτωτη η ανάδοχος εταιρεία του δημόσιου έργου «Ανάπτυξη Εφαρμογών» του έργου «Εμπλουτισμός των Ψηφιακών Συλλογών των Κινητών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και Ανάπτυξη Πληροφοριακού Συστήματος του Εθνικού Αρχείου Μνημείων»,διότι δεν τήρησε τα χρονοδιαγράμματα παράδοσης, παρά τις αλλεπάλληλες παρατάσεις που της δόθηκαν. Η Επιτροπή Παρακολούθησης και Παραλαβής του Έργου κατόπιν τούτου θεμελίωσε και εισηγήθηκε στην τότε υπουργό Πολιτισμού την έκπτωση του αναδόχου από το έργο. Η εισήγηση έγινε δεκτή και ο ανάδοχος κηρύχθηκε έκπτωτος. Προσέφυγε στα διοικητικά δικαστήρια, ωστόσο δεν δικαιώθηκε και τότε μήνυσε τους υπαλλήλους που εισηγήθηκαν στην πρώην υπουργό την έκπτωσή του.

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, "ενώ συντελείται ο παραπάνω παραλογισμός, ο οποίος ανοίγει σοβαρότατες πληγές στη σχέση Δημοσίου και ιδιωτικών συμφερόντων στο πεδίο εφαρμογής των δημοσίων συμβάσεων και αναθέσεων, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, κατά τη συζήτηση στη Βουλή, ένιψε τας χείρας της. Άφησε ακάλυπτους του υπαλλήλους του υπουργείου της, κάνοντας ότι δεν άκουσε, δεν ξέρει, δεν έχει άποψη και μεταθέτοντας το ζήτημα σε θέμα 'εμπιστοσύνης στη Δικαιοσύνη'!".

Η υπόθεση, σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, "είναι πολύ σοβαρή για όλο το Δημόσιο. Κινδυνεύει να αναδειχθεί σε θρυαλλίδα, αποσταθεροποιώντας κάθε πλαίσιο διοικητικής νομιμότητας στη σχέση δημοσίου και ιδιωτικού τομέα". Ωστόσο, "για μια ακόμα φορά, η σημερινή υπουργός Πολιτισμού δείχνει τις προθέσεις της να συγκαλύψει ζητήματα με οσμή διαπλοκής και διαφθοράς, που έχουν ανοίξει εδώ και πολλά χρόνια στο υπουργείο Πολιτισμού. Και για μια ακόμα φορά, κανείς και καμία δεν αντιλαμβάνεται ποια είναι η πολιτική της θέση για σοβαρά θέματα διαχείρισης του υπουργείου. Θα υπερασπιστεί τη διοικητική νομιμότητα και τους ανθρώπους του υπουργείου που επωμίστηκαν την ευθύνη διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος ή θα επιχειρήσει να καλύψει τις ευθύνες και τις προσχηματικές διώξεις που επιχειρεί ο έκπτωτος ιδιώτης;".

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Δημόσια υγεία και κυβερνητική ανεπάρκεια

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επένδυσε πάρα πολλά στην επιτυχημένη διαχείριση της καραντίνας. Επιτυχημένη φυσικά μόνο από ιατρικής πλευράς, γιατί την ίδια περίοδο υπήρξαν τουλάχιστον δύο καραμπινάτα σκάνδαλα -η λίστα Πέτσα και οι πλατφόρμες κατάρτισης...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο