Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Κ.Βέττα: Ύψιστη θεσμική υποχρέωση όλων των αρμόδιων φορέων η προστασία των μνημείων της χώρας

Αναφορικά με το ζήτημα της εμπορικής χρήσης πολιτισμικών μνημείων από ιδιωτική εταιρεία χωρίς την απαραίτητη άδεια, η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «τα μνημεία αποτελούν συλλογική παρακαταθήκη ιστορικής αυτογνωσίας και όχι εμπόρευμα για κατανάλωση σε μια νεοφιλελεύθερη αγορά»

«Η προστασία των μνημείων της χώρας αποτελεί ύψιστη θεσμική υποχρέωση όλων των αρμόδιων φορέων. Το ζήτημα της χρήσης πολιτισμικών συμβόλων σε διαφημιστική καμπάνια εταιρείας αναψυκτικών χωρίς την αναγκαία άδεια από το υπουργείο Πολιτισμού συνιστά θέμα απόλυτης προτεραιότητας για όλους τους εμπλεκόμενους», σημειώνει η βουλεύτρια  του ΣΥΡΙΖΑ, Καλλιόπη Βέττα με αφορμή την ερώτηση που κατέθεσε στην υπουργό Πολιτισμού.

Παράλληλα, η ίδια υπογραμμίζει ότι «για αυτό το λόγο, η προηγούμενη κυβέρνηση μόλις είχε τεθεί το ζήτημα, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές του Ιουλίου, έστειλε κατεπείγον έγγραφο για άμεσες ενέργειες σε όλες τις Γενικές Διευθύνσεις του υπουργείου για τη διερεύνηση της υπόθεσης».

«Πέραν της προστασίας των συμβόλων και της διαφύλαξης της ορθής χρήσης τους, τίθεται επιπλέον το ζήτημα της μη απόδοσης των οφειλόμενων τελών προς τα δημόσια ταμεία, γεγονός που ήδη έχει κινητοποιήσει ανταγωνίστριες εταιρίες που έχουν προσφύγει στα αρμόδια θεσμικά όργανα», σημειώνει η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακόμη η ίδια σχολιάζει ότι «με την ερώτηση που κατέθεσα, την οποία συνυπέγραψαν 36 ακόμη βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ζητάμε από τους αρμόδιους υπουργούς Πολιτισμού και Οικονομικών, την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και παράλληλα, αιτούμαστε να μας παρατεθούν οι ενέργειες που θα πραγματοποιήσουν για την αποκατάσταση της ζημίας».

«Ελπίζω ότι η υπουργός Πολιτισμού θα απαντήσει ουσιαστικά στο συγκεκριμένο ζήτημα, παραθέτοντας τα απαραίτητα έγγραφα με όλες τις ενέργειες που έχουν γίνει.

» Σε κάθε περίπτωση η ελληνική πολιτεία οφείλει, όπως έπραξε απαρέγκλιτα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, να προστατεύει τα μνημεία της χώρας, πολλά από τα όποια αποτελούν και μνημεία παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς και να μην τα αποδίδει βορά στις ορέξεις των ιδιωτικών συμφερόντων», υπογραμμίζει η Κ.Βέττα.

Τέλος η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «πρέπει να το καταλάβουν όλοι, με τους αρμόδιους πρώτα απ' όλα, ότι τα μνημεία αποτελούν συλλογική παρακαταθήκη ιστορικής αυτογνωσίας και όχι εμπόρευμα για κατανάλωση σε μια νεοφιλελεύθερη αγορά».

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η κοινωνία πρέπει να μείνει όρθια

Οι προειδοποιήσεις των ειδικών δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό. "Θα έχουμε εκατόμβες θυμάτων", "αν συνεχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα με τέτοιους αλματώδεις ρυθμούς, θα αυξηθούν και οι διασωληνώσεις" επισημαίνουν εφιστώντας την προσοχή όλων, μα όλων μας, στις θερινές αποδράσεις.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις