Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Υπουργείο Πολιτισμού / Επιστροφή στις παλιές πρακτικές...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπουργείο Πολιτισμού / Επιστροφή στις παλιές πρακτικές...

Πρώτη συνέντευξη Τύπου χθες για τη νέα υπουργό Πολιτισμού

Με εμφανή την προσπάθεια αποδόμησης του έργου που έχει παραχθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, στην πρώτη της συνέντευξη Τύπου χθες το μεσημέρι στο Βυζαντινό μουσείο, έθεσε επί τάπητος όλα τα μεγάλα ζητήματα, δίνοντας το στίγμα της πολιτικής που θα εφαρμόσει. Μιας πολιτικής που καταδεικνύει με σαφήνεια την επιστροφή σε παλιές πρακτικές, που εφαρμόστηκαν προ του 2015, στα μεγάλα ζητήματα και έργα του υπουργείου Πολιτισμού, όπως το θέμα του Ελληνικού ή των αρχαιοτήτων του μετρό Θεσσαλονίκης, αλλά και νέες πρακτικές που επιχειρούν να αποψιλώσουν το ίδιο το υπουργείο από κομβικούς οργανισμούς του, όπως είναι τα μεγάλα δημόσια μουσεία της χώρας, τα οποία δρομολογείται να απεμπλακούν από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και να λειτουργούν ως "αυτόνομοι οργανισμοί" μετατρεπόμενοι σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.

Προαναγγέλλοντας τη σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Μπουμπουλίνας, και πλαισιωμένη από την Άννα Παναγιωταρέα, άρτι τοποθετηθείσα ως ειδική σύμβουλο Επικοινωνίας, τους δύο γενικούς γραμματείς, Γ. Διδασκάλου και Ν. Γιατρομανωλάκη, και τη διευθύντρια του Βυζαντινού Μουσείου Κατερίνα Δελλαπόρτα, δεν παρέλειψε, κλείνοντας τη συνέντευξή της, εν είδει απειλής, να απευθυνθεί στην προκάτοχό της Μυρσίνη Ζορμπά. "Κάποιοι" είπε "μίλησαν για σκελετούς στις ντουλάπες. Αν σηκωθούν τα χαλιά, τα απορρίμματα θα είναι χειρότερα". Δεν ξέρουμε τι εννοούσε, ωστόσο αποκάλυψε τι έπεται.

Έπεται λοιπόν η επανένταξη στο ΚΑΣ της ΚΥΑ για το Ελληνικό αλλά και νέος νόμος και οργανόγραμμα για τη λειτουργία του ΤΑΠ μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, ώστε "να γίνει αυτοδύναμος, πολύ ισχυρός οργανισμός", όπως είπε επαναλαμβάνοντας τη θέση της για "αυτοχρηματοδοτούμενο, ανακυκλούμενο πολιτισμό". Έπεται μέχρι το τέλος του χρόνου να τεθεί σε διαβούλευση το πρώτο κείμενο που θα αφορά στη μετατροπή κρατικών μουσείων σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Έπεται η μη ανανέωση θητείας κανενός καλλιτεχνικού διευθυντή εποπτευόμενου οργανισμού και φυσικά αναμένεται να ανοίξει εκ νέου το θέμα της μεταφοράς των αρχαιοτήτων του μετρό Θεσσαλονίκης.

Μετατροπή μουσείων σε ΝΠΔΔ

Αναλύοντας το σχέδιο για τη μετατροπή μουσείων, γύρω στα επτά με οκτώ, σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου είπε ότι "θέλουμε να επεξεργαστούμε ένα νομικό πλαίσιο που θα δημιουργήσει κρατικά μουσεία ως Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, τα οποία θα έχουν την αυτοτέλειά τους αλλά θα ακολουθούν τη μουσειακή πολιτική που θα χαράσσει το υπουργείο Πολιτισμού". Διευκρίνισε ότι "δεν μιλούμε για τα μουσεία στα οποία είναι προσδεδεμένες Εφορείες" αλλά γι' αυτά που "είναι ξεχωριστές δημόσιες υπηρεσίες, όπως το Εθνικό Αρχαιολογικό ή το Βυζαντινό Μουσείο". Σε ό,τι αφορά στους εργαζόμενους, τόνισε ότι "δεν αλλάζει η εργασιακή τους σχέση από τη διάθεσή τους ή την απασχόλησή τους στο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου". Σε ερώτησή μας ποιος θα διαχειρίζεται τα έσοδά τους, τα ίδια τα μουσεία ή η Αρχαιολογική Υπηρεσία, απάντησε ότι "δεν μπορώ να σας πω, θα ήταν πολύ πρώιμο, γιατί δεν το γνωρίζω. Ούτε τα ποσοστά, ούτε πώς θα γίνει, ούτε αν θα είναι δεδομένο ότι θα ισχύσει απολύτως το ίδιο θεσμικό πλαίσιο για όλα τα μουσεία". Τόνισε ότι η μετατροπή "θα ισχύσει για όσα μουσεία είναι δημόσιες υπηρεσίες στο ισχύον οργανόγραμμα του ΥΠΠΟΑ, δεν σημαίνει ότι θα γίνουν αμέσως όλα".

Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού

Για το Ελληνικό, τόνισε ότι "στόχος της κυβέρνησης είναι οι εκκρεμότητες να κλείσουν το συντομότερο δυνατόν", υπογραμμίζοντας ότι "μετά την έκδοση των δύο αποφάσεων του ΣτΕ θα πρέπει να υπάρξει τροποποίηση της ήδη εκδοθείσας ΚΥΑ. Πρέπει να γίνει αμέσως" είπε διευκρινίζοντας ότι "η Κοινή Υπουργική Απόφαση για το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης του Μητροπολιτικού Πάρκου του Ελληνικού θα επανεισαχθεί στο ΚΑΣ", ενώ θα εισαχθεί "για πρώτη φορά και στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων" δεδομένου ότι "το Μητροπολιτικό Πάρκο δεν έχει αρχαιότητες αλλά μόνο τέσσερα κτήρια. Η προηγούμενη ΚΥΑ υπεγράφη χωρίς γνωμοδότηση του ΚΣΝΜ". Η επανεισαγωγή του θέματος θα γίνει μόλις λειτουργήσουν τα δύο συμβούλια. Στο ΚΑΣ, πιθανώς στις 20 Αυγούστου.

Μετρό Θεσσαλονίκης

Σε ό,τι αφορά το μετρό Θεσσαλονίκης, για την τύχη των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου δεν τοποθετήθηκε, τεχνηέντως όμως αναφέρθηκε στον σταθμό Αγίας Σοφίας. "Θα τα πούμε αφού μελετήσουμε την επιστημονική έκθεση που ζήτησα από τον έφορο Πόλης Θεσσαλονίκης για τα ευρήματα που υπήρξαν στον σταθμό Αγίας Σοφίας και πώς τα διαχειρίστηκαν τα χρόνια που δεν ήμουν στο ΥΠΠΟΑ" είπε αναφέροντας ότι μάθαινε από δημοσιεύματα για τη σημασία των ευρημάτων στον σταθμό Αγ. Σοφίας.

Καλλιτεχνικοί διευθυντές

Σε ό,τι αφορά τις προκηρύξεις διαγωνισμών για την κάλυψη των θέσεων καλλιτεχνικών διευθυντών στους εποπτευόμενους οργανισμούς είπε ότι "στον νόμο για το επιτελικό κράτος, καταργείται το άρθρο 8 που αφορά το συγκεκριμένο θέμα". Την ίδια ώρα, δημοσιευόταν σε ΦΕΚ η ανάκληση των προκηρύξεων σε Ελληνικό Φεστιβάλ, Εθνικό Θέατρο, Εθνικό μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, η θητεία της καλλιτεχνικής διευθύντριας του οποίου ανανεώνεται για δύο μήνες. Για να μη μείνουν ακέφαλοι οι οργανισμοί, "σκοπεύουμε να οριστούν καλλιτεχνικοί διευθυντές σύμφωνα με τους ιδρυτικούς νόμους των φορέων αυτών", όμως δεν θα ανανεωθεί καμία θητεία νυν διευθυντή. Προανήγγειλε ότι την επόμενη εβδομάδα θα ζητήσει από τον πρόεδρο του Μουσείου Ακρόπολης Δ. Παντερμαλή να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την προκήρυξη της θέσης του διευθυντή.

Για τα πνευματικά δικαιώματα είπε ότι "επιδιώκουμε σύντομα με τη συνεργασία και των δημιουργών να φτάσουμε στο σημείο να εφαρμόσουμε το ευρωπαϊκό δίκαιο". Ξέχασε προφανώς ότι η ελληνική νομοθεσία έχει εναρμονιστεί με την ευρωπαϊκή με τον Νόμο του 2017 και ότι η Ν.Δ. δεν είχε ψηφίσει τίποτα για τα πνευματικά δικαιώματα. Θυμούνται όμως όλοι, πολύ περισσότερο οι ίδιοι οι δημιουργοί, το φιάσκο Μητσοτάκη που μετέτρεψε τη συνάντησή τους σε προεκλογικό σποτ, στο οποίο μάλιστα έκανε λόγο για "συμβολικό ποσό" ως πνευματικό δικαίωμα. "Όταν τη ρωτήσαμε αν θα καταργηθεί η ΕΥΕΔ απάντησε 'θα εφαρμόσουμε τον νόμο'. Ο νόμος που δημιούργησε την ΕΥΕΔ λέει πώς θα γίνει η μετάβαση".

Σε ό,τι αφορά το Ταμείο Αλληλοβοήθειας, είπε ότι "οι χρηματοδοτήσεις φορέων όπως το Ταμείο Αλληλοβοήθειας για τον παιδικό σταθμό ή τις κατασκηνώσεις θα φροντίσουμε να ρυθμιστούν απολύτως από το υπουργείο το οποίο έχει την ευθύνη τους". Κι εδώ προφανώς ξέχασε ότι αυτό έχει ρυθμιστεί νομοθετικά από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Για την ενοποίηση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο είπε ότι "στόχος μας να δώσουμε πρώτα ανάσα στο ΕΑΜ διευρύνοντας το εμβαδό του, που είναι περίπου 16.5000 τ.μ. Το προκήπιο μπορεί να του εξασφαλίσει, σε δύο ή τρία επίπεδα, σε κάθε επίπεδο επιπλέον 15.000τ.μ. Το σχέδιο περιλαμβάνει την υπόγεια διασύνδεση του ΕΑΜ με το “Ακροπόλ" όπου στόχος είναι να αξιοποιηθεί το ισόγειο για ένα μεγάλο πωλητήριο του ΤΑΠ, όπως και ο τελευταίος όροφος για τη δημιουργία εστιατορίου, τα οποία θα χρησιμοποιεί και αξιοποιεί το Εθνικό Αρχαιολογικό μουσείο. Διευκρίνισε ότι "η υπόγεια διασύνδεση με το Ακροπόλ δεν θα είναι ένα τούνελ" αλλά ένας εκθεσιακός χώρος, ενώ σε σχέση με το ΕΜΠ είπε ότι "δεν υπάρχει καμία σκέψη να πάρει κανείς τίποτα από το Πολυτεχνείο. Μας ενδιαφέρει η Αρχιτεκτονική, με τους όρους που θα βάλει το ΕΜΠ, να λειτουργήσει ως Αρχιτεκτονική Σχολή" και να γίνουν συνέργειες "όπου κρίνει το ΕΜΠ". Παράλληλα τον Αύγουστο θα ξεκινήσει η εκπόνηση της μελέτης σκοπιμότητας με πόρους από το Ίδρυμα Νιάρχος.

Ανακοίνωσε, τέλος, ότι χθες αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες για την πρόσληψη των 200 μονίμων αρχαιοφυλάκων που είχε εξαγγείλει ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνησή του είχε δεσμεύσει και τα απαραίτητα κονδύλια για τη μισθοδοσία τους.

Για το άνοιγμα του ΕΜΣΤ δεν έδωσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ενώ για την Εθνική Πινακοθήκη "το στοίχημα είναι να επαναλειτουργήσει το 2021".

Πόλυ Κρημνιώτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL