Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
«Πλήρως ευθυγραμμισμένες με τα νεοφιλελεύθερα προτάγματα οι εξαγγελίες της υπουργού Πολιτισμού»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Πλήρως ευθυγραμμισμένες με τα νεοφιλελεύθερα προτάγματα οι εξαγγελίες της υπουργού Πολιτισμού»

«Καμία έκπληξη δεν προκαλούν οι προγραμματικές δηλώσεις της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λ. Μενδώνη», σχολιάζει ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟΑ Αττικής, Στερεάς και Νήσων, για τις πρόσφατες κυβερνητικές εξαγγελίες για τον πολιτισμό.

«Πλήρως ευθυγραμμισμένη με τα νεοφιλελεύθερα προτάγματα της κυβέρνησης της ΝΔ, αναμασώντας πομπώδεις εκφράσεις και ιδιωματισμούς μιας τεχνοκρατικής γλώσσας του συρμού (rebranding, συνέργειες, στρατηγικός αναπτυξιακός πόρος κοκ), δεν έκρυψε τις βασικές προτεραιότητές της κυβέρνησης. Δηλαδή:

-την έκπτωση του πολιτισμού από δημόσιο αγαθό, σε αποκλειστικά οικονομικό μέγεθος, συνδεδεμένο απόλυτα με τις προτεραιότητες τουριστικών και εργολαβικών συμφερόντων εντός και εκτός της χώρας

- την ουσιαστική απόσυρση του δημοσίου και του Υπουργείου Πολιτισμού από την χάραξη, τη χρηματοδότηση και την υλοποίηση πολιτικής στον πολιτισμό,

- την συνακόλουθη πλήρη παράδοση του πολιτισμού σε ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα, «χορηγούς», «κοινωφελή» ιδρύματα και συλλόγους τύπου «Διάζωμα»,

- την εισαγωγή του "εθελοντισμού" σε ένα χώρο που η ανεργία και η απλήρωτη εργασία έχει χτυπήσει κόκκινο,

- την πλήρη αδιαφορία για την σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία, καθώς η πολιτική για το θέατρο, τον κινηματογράφο, το βιβλίο, τα εικαστικά απουσίαζαν από το λόγο της υπουργού,

- τη μετατροπή των μεγάλων δημόσιων μουσείων σε ΝΠΔΔ, για να αποκοπούν από το ΥΠΠΟΑ και να λειτουργούν με διορισμένα ΔΣ, με τους εργαζόμενους σε αυτά να βρίσκονται ξαφνικά σε γκρίζα εργασιακή ζώνη, με τα έσοδα να αποκόπτονται από τον κεντρικό κορβανά του ΤΑΠΑ, υπονομεύοντας τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα του». 

Παράλληλα, στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι «μάλιστα, η αποκοπή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου από το ΥΠΠΟΑ με τη μετατροπή του σε ΝΠΔΔ θεωρείται τόσο σημαντική για την κυβέρνηση, ώστε αναφέρθηκε σε αυτό -με τον μανδύα της "αναβάθμισης του ιστορικού κέντρου"- ακόμη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Βουλή».

«Η δήθεν "νέα" λύση αποτελεί ξαναζεσταμένο φαγητό (τα ίδια ζήσαμε και επί υπουργίας Τατούλη) και έχει αποδειχτεί αλυσιτελής νομικά, διοικητικά, οικονομικά και επιστημονικά, με βάση τα κριτήρια που βάζουν οι ίδιοι οι εμπνευστές της», σημειώνει ο Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟΑ.

Παράλληλα, τονίζεται ότι «οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες στο υπουργείο Πολιτισμού, μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες και τους Συλλόγους τους, θα σταθούμε απέναντι σε κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης του πολιτισμού, στην εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες, στη μετατροπή του πολιτισμού από δημόσιο αγαθό σε αγοραίο προϊόν, σε κάθε πολιτική που υπονομεύει τα δικαιώματά μας». 

«Οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες στο υπουργείο Πολιτισμού εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι ο πολιτισμός είναι δημόσιο κοινωνικό και αναπαλλοτρίωτο και θα το προστατεύσουμε με τους αγώνες μας, όπως έχουμε κάνει και στο παρελθόν».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL