Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.3°C19.6°C
3 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.4°C16.2°C
4 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.0°C17.1°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
16.1°C17.7°C
3 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C18.0°C
3 BF 61%
Ανησυχία και εγρήγορση για την κυβερνητική πολιτική στον πολιτισμό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανησυχία και εγρήγορση για την κυβερνητική πολιτική στον πολιτισμό

Σε διαρκή εγρήγορση δηλώνει το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, "χωρίς περίοδο χάριτος για τη νέα υπουργό, η οποία εξάλλου δεν είναι καθόλου νέα στο υπουργείο. Εκείνη γνωρίζει πολύ καλά τα ζητήματα του υπουργείου και εμείς γνωρίζουμε εξίσου καλά τον τρόπο που τα χειρίστηκε στο παρελθόν".

Στη μακροσκελή ανακοίνωσή του αναφέρεται με μεγάλη σαφήνεια στα πρώτα δείγματα πολιτικής που έχει ήδη δείξει η νέα κυβέρνηση, χωρίς να κρύβει την ανησυχία για τις πολιτικές που έχουν αρχίσει να δρομολογούνται τόσο ως προς την ΕΡΤ και το ΑΠΕ-ΜΠΕ με την απευθείας εποπτεία του πρωθυπουργού όσο και για την κατάργηση πανεπιστημιακών σχολών και αυτή του ΑΜΚΑ σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Σε ό,τι αφορά το υπουργείο Πολιτισμού, μιλώντας για την επιστροφή, "αναβαθμισμένη πλέον", της πρώην γ.γ. Λίνας Μενδώνη, κάνει λόγο για "πρώτα δυσοίωνα μηνύματα" ήδη από την τελετή παράδοσης - παραλαβής, με την παρουσία του "ελεγχόμενου για σωρεία διοικητικά και ποινικά κολάσιμων πράξεων" συνδικαλιστή και "διαχρονικού προέδρου του αμαρτωλού Ταμείου Αλληλοβοήθειας" Γιάννη Τσακοπιάκου, που "δικαιολογημένα σόκαρε τους παρευρισκόμενους".

Θυμίζοντας την "πολιτεία της κ. Μενδώνη ως γενικής γραμματέως του ΥΠΠΟΑ", αναφέρεται στο μετρό Θεσσαλονίκης, στο Ελληνικό, στην Αμφίπολη, επισημαίνοντας ότι η υπουργός "είναι, άλλωστε, στενά συνδεδεμένη με πλήθος παθογενειών του υπουργείου Πολιτισμού με τις οποίες επί τεσσεράμισι χρόνια ήρθε αντιμέτωπη η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ".

Για το Ελληνικό, που "εμφανίζεται στις προτεραιότητες της κυβέρνησης", δεδομένης της κήρυξης αρχαιολογικού χώρου τμήματος της επένδυσης το 2017 αλλά και του γεγονότος ότι ο νέος υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και πρώην σύμβουλος της Lamda Development Δ. Οικονόμου ανακαλύπτει ότι τα προβλήματα της ΚΥΑ εντοπίζονται στο υπουργείο Πολιτισμού, επισημαίνει ότι "περιμένουμε να δούμε αν η νέα υπουργός θα σεβαστεί τον αρχαιολογικό νόμο και τη νομιμότητα ή θα επαναφέρει το παρωχημένο δίλημμα της περιόδου 2012-2015 'ή αρχαία ή επενδύσεις', υποχωρώντας σε όλες τις απαιτήσεις των επενδυτών. Αντίστοιχα ερωτήματα για το ποια θα είναι η στάση της κ. Μενδώνη γεννά και το ζήτημα του Σιλό στον Πειραιά, για το οποίο το ΚΑΣ και η ΕΣΑΛ αποφάσισαν πρόσφατα να επιστρέψει στο υπουργείο Πολιτισμού προκειμένου να στεγάσει το νέο Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων".

Επίσης, το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: "Περιμένουμε να δούμε ποια θα είναι η τύχη αποφάσεων της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ προς την κατεύθυνση της διαφάνειας, της αξιοκρατίας, της λογοδοσίας. Πώς θα χειριστεί, π.χ., η κ. Μενδώνη τις προκηρύξεις για τις θέσεις των καλλιτεχνικών διευθυντών που εκκρεμούν; Πώς θα χειριστεί το μητρώο επιχορηγούμενων φορέων που δημιουργήθηκε πρόσφατα στο ΥΠΠΟ; Θα υποκύψει στις απαιτήσεις των εισαγωγέων και θα καταργήσει την εύλογη αμοιβή 2% υπέρ των δημιουργών και των άλλων δικαιούχων πνευματικών δικαιωμάτων, κάτι που αποτελεί ευρωπαϊκό και διεθνές κεκτημένο; Θα στηρίξει τον νέο συνεταιριστικό φορέα συλλογικής διαχείρισης των δημιουργών μουσικής (ΕΔΕΜ), ο οποίος μόλις συγκροτήθηκε και εκπροσωπεί το 98% των Ελλήνων δημιουργών; Ποιοι θα είναι οι άξονες της πολιτικής της για τον σύγχρονο πολιτισμό;".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL