Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Ανεξάρτητο Ριζοσπαστικό Μέτωπο: Τα τέσσερα ψέματα για την αποπομπή του αρχιφύλακα της Ακρόπολης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανεξάρτητο Ριζοσπαστικό Μέτωπο: Τα τέσσερα ψέματα για την αποπομπή του αρχιφύλακα της Ακρόπολης

«Με έκπληξη διαβάσαμε σε δελτίο τύπου του ΥΠΠΟΑ, ότι με απόφαση της υπουργού πολιτισμού παύθηκε από τα καθήκοντά του ο αρχιφύλακας της Ακρόπολης» σημειώνει το Ανεξάρτητο Ριζοσπαστικό Μέτωπο. 

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι «μέσα σε 81 λέξεις οι συντάκτες του δελτίου τύπου χρησιμοποιούν τέσσερις φορές ψέματα, δημιουργώντας λανθασμένη εικόνα, διασπείροντας fake news, που πρόθυμα αναπαράγουν τα μέσα της συστημικής μηντιοκρατίας, χωρίς να μπουν στον κόπο να διασταυρώσουν τα πραγματικά γεγονότα. Τα απαριθμούμε ένα προς ένα:

Ψεύδος πρώτο: ο αρχιφύλακας της Ακρόπολης από το Μάρτη του 2019 εκτελεί χρέη αρχιφύλακα και διαχειριστή ταυτόχρονα. Δυστυχώς για τον/τους συντάκτες του δελτίου τύπου η ίδια η ζωή τους διαψεύδει. Αμέσως μετά τον ορισμό του συναδέλφου ως αρχιφύλακα τον Μάρτιο του 2019 με έγγραφο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών τον Απρίλη ορίστηκε άλλος συνάδελφος για να εκτελεί χρέη διαχειριστή, στον οποίο υπήρξε και παράδοση του σχετικού αρχείου. Άρα ο συνάδελφος αρχιφύλακας δεν είχε μετά την ανάληψη των καθηκόντων του καμία σχέση με την διαχείριση εισιτηρίων στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης. Με βάση αυτό το γεγονός η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ βρίσκεται εκτεθειμένη στα μάτια των εργαζομένων αλλά και συνολικά της κοινωνίας. Οφείλει να ανακαλέσει άμεσα και να διορθώσει το τερατώδες ψεύδος, που χρησιμοποίησε, για να
δικαιολογήσει μια προειλημμένη, με πολιτικό υπόβαθρο, απόφαση. 

Ψεύδος δεύτερο: ο αρχιφύλακας δεν μπορεί να είναι διαχειριστής, δηλαδή ελεγκτής και ελεγχόμενος. Γνωρίζουμε όλοι, ότι σήμερα, παρά την παύση του συγκεκριμένου συναδέλφου, σε πολλούς αρχαιολογικούς χώρους λόγω της υποστελέχωσης που υπάρχει, οι αρχιφύλακες εκτελούν και χρέη διαχειριστών. Επιπλέον θα θυμίσουμε στους έχοντες ασθενική μνήμη συντάκτες του συγκεκριμένου δελτίου τύπου, ότι κατά την πολυετή θητεία της νυν υπουργού ως Γ.Γ. του ΥΠΠΟΑ, και σε εποχές που δεν λειτουργούσε το ηλεκτρονικό εισιτήριο, η ίδια τοποθετούσε και αποτοποθετούσε συναδέλφους σε θέσεις αρχιφυλάκων, εννοείται χωρίς κάποιο αξιολογικό σύστημα, οι οποίοι ανεμπόδιστα εκτελούσαν και τα καθήκοντα του διαχειριστή. Εάν από τις πρώτες ημέρες της καινούριας διοίκησης καταγγέλλουν το παρελθόν τους, τότε κάποιοι στην προσπάθειά τους να αλώσουν το κράτος βρίσκονται σε πρωτοφανή σύγχυση. 

Ψεύδος τρίτο: η συγκεκριμένη απόφαση παραβιάζει κατάφωρα το ισχύον νομικό πλαίσιο, ήτοι το ΠΔ 4/2018 (Οργανισμός Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού), τον Ν. 4608/2019 άρθρα 46 και 47, όπου ορίζονται με σαφήνεια για πρώτη φορά οι διαδικασίες για την πλήρωση θέσης αρχιφύλακα και προϊσταμένου αυτοτελούς γραφείου φύλαξης, τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, ο οποίος επίσης προβλέπει και περιγράφει με σαφήνεια τους λόγους για τους οποίους κάποιος δημόσιος υπάλληλος παύεται από την άσκηση καθηκόντων του. Στην συγκεκριμένη περίπτωση παραβιάστηκε κατάφωρα το πνεύμα, το γράμμα του νόμου, η ίδια η ουσία του κράτους δικαίου. Ψεύδονται όσοι με πρόσχημα την νομιμότητα την παραβιάζουν τόσο βίαια κι απροκάλυπτα. 

Ψεύδος τέταρτο: Ο αρχιφύλακας ελέγχει τον διαχειριστή. Δεν είναι δυνατό οι «τεχνοκράτες» της νέας κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη να μην γνωρίζουν, ότι οι διαχειριστές σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία ελέγχονται από το αρμόδιο τμήμα του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων (Τμήμα Επιθεώρησης και Ελέγχου) και βεβαίως όχι από τους κατά τόπους αρχιφύλακες. Η αλήθεια είναι ότι φοβόμασταν, πως ό,τι θετικό είχε συντελεστεί τα προηγούμενα χρόνια στο ΥΠΠΟΑ θα κινδύνευε. Δεν περιμέναμε με αφορμή την περίπτωση του αρχιφύλακα της Ακρόπολης να επιβεβαιωθούν οι φόβοι μας τόσο σύντομα. Είναι πλέον προφανές, ότι στην προσπάθεια αναστήλωσης του παλιού και ξεπερασμένου μοντέλου διοίκησης, όπου ο υπουργός αυθαιρετώντας λύνει και δένει ή μ΄ ένα τηλέφωνο επιλύει πραγματικά ή επινοημένα προβλήματα, θα φτάναμε σ΄ αυτό το σημείο.

Για εμάς είναι ξεκάθαρο, ή χρησιμοποιούν συνειδητά ψεύδη για να παραλλάξουν μια επιθετική πολιτική απέναντι στους εργαζόμενους και τα μνημεία ή απλώς έχουν χαρακτηριστική άγνοια του αντικειμένου. Και στην μία και στην άλλη περίπτωση γίνονται επικίνδυνοι. Τα μνημεία και οι εργαζόμενοι σ΄ αυτά δεν μπορεί να αποτελέσουν το λάφυρο «τεχνοκρατών», που τελικά αποδεικνύεται ότι είναι απλοί εφαρμοστές νεοφιλελεύθερων εμμονών και αναβιωτές του πολιτικού κοτζαμπασισμού και ρεβανισμού».

Παράλληλα, για την αποπομπή του αρχιφύλακα της Ακρόπολης εξέδωσε ανακοίνωση και η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση στο ΥΠ.ΠΟ.

«Πολλά έχουν δει τα μάτια μας σε αυτό το Υπουργείο, έμελλε να δούμε ακόμη περισσότερα!

Δεν πέρασε καλά καλά ένας μήνας από τη μέρα που η πολιτική ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε Δελτίο Τύπου με το οποίο ζητούσε την «παραίτηση» (!!) της Προϊσταμένης και του Τμηματάρχη της ΕΦΑ Αθηνών, δίνοντάς τους βορά στα μίντια για το θέμα του αναβατόριου της Ακρόπολης, ενέργεια στην οποία όλοι και όλες αντιδράσαμε, κι ερχόμαστε χτες πάλι στα ίδια: Αυτή τη φορά η Υπουργός της ΝΔ με μια απαράδεκτου ύφους και περιεχομένου δημόσια ανακοίνωση στοχοποιεί τον αρχιφύλακα της Ακρόπολης ότι παρέβη τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα! Δελτίο Τύπου της Υπουργού (!) που ανακοινώνει στα μίντια (ο ΣΚΑΙ το παιζε χτες όλο το πρωί!) ότι ένας υπάλληλος είναι «ελέγχων και ελεγχόμενος» και γι’ αυτό απομακρύνεται από τα καθήκοντά του –για να αντικατασταθεί από στέλεχος της ΔΑΚΕ (πωπω τι έκπληξη!).

Δηλαδή η Υπουργός διαπιστώνει –λέμε τώρα– ένα διοικητικό «σφάλμα» ή «παράπτωμα» και αντί να κάνει διερεύνηση, προκαταρκτική εξέταση, να ζητήσει εξηγήσεις κλπ, βγάζει Δελτίο Τύπου; Γιατί; Γιατί αν είχε κάνει διερεύνηση, θα είχε βρει τα στοιχεία ότι ο ίδιος υπάλληλος, μετά την τοποθέτησή του στη θέση του αρχιφύλακα, ζήτησε από μόνος του να απαλλαγεί από τα καθήκοντα του διαχειριστή των εισιτηρίων και η Υπηρεσία έβαλε άλλην υπάλληλο που παρέλαβε τη διαχείριση (με πρωτόκολλα παράδοσης-παραλαβής). Επίσης, θα μάθαινε ότι σε πολλούς χώρους (και στην Αθήνα) οι αρχιφύλακες ασκούν και χρέη διαχειριστή εισιτηρίων, άρα δεν είναι θέμα μόνο της Ακρόπολης, ούτε ενός υπαλλήλου. Και, αν αποτελεί όντως αυτό παράπτωμα, ποιανού ευθύνη είναι άραγε; Των ίδιων των υπαλλήλων ή εκείνων που τους ορίζουν; Κι αν όντως είναι «παράπτωμα», τότε γιατί δεν διορθώνεται και στους άλλους χώρους, αλλά μόνο στην Ακρόπολη; Κινδυνεύουν κι άλλοι συνάδελφοι;

Αν έμπαινε σε αυτή την διερεύνηση η Υπουργός, δεν θα μπορούσε να αποπέμψει τον αρχιφύλακα με συνοπτικές διαδικασίες, για να προχωρήσει στο διορισμό άλλου, οπότε προτίμησε την… απλή (;) λύση ενός Δελτίου Τύπου με ψέματα! Σάμπως είναι και η πρώτη φορά;

Ποια όμως είναι η διαφορά μεταξύ των δύο περιπτώσεων που αναφέραμε παραπάνω; Στην πρώτη περίπτωση σηκώθηκαν μέχρι και οι πέτρες, όλες οι παρατάξεις και όλοι οι Σύλλογοι στάθηκαν στο πλευρό των δύο συναδέλφων και μέσα σε 2 μέρες αναγκάσαμε την Μ. Ζορμπά και τον Κ. Στρατή να βγάλουν νέο Δελτίο Τύπου του ΥΠΠΟΑ που αποκαθιστούσε την απαράδεκτη πρώτη ανακοίνωση.  Στη δεύτερη περίπτωση, πάντως, του χτεσινού Δελτίου Τύπου της Λ. Μενδώνη δεν βλέπουμε τις ίδιες διαθέσεις. Η ΠΕΥΦΑ δεν έχει πει ακόμη κουβέντα -ενώ φημίζεται για τα… γρήγορα αντανακλαστικά της, όπως πχ την περασμένη βδομάδα που έβγαλε ανακοίνωση -πριν καν ενημερώσει το ίδιο το Υπουργείο, τέτοια ταχύτητα!- ότι «για πρώτη φορά» μπήκε γιατρός στην Ακρόπολη –όταν όλοι και όλες ξέρουμε ότι κάθε χρόνο υπάρχει οπλίτης γιατρός σε πολλούς αρχαιολογικούς χώρους, κι όταν κανονικά τα σωματεία θα πρεπε να ζητάνε μόνιμες θέσεις εργασίας για τις πάγιες ανάγκες, κι όχι παραπάνω «αγγαρείες» στους φαντάρους!

Ακόμη χειρότερα, η ΔΑΚΕ ΥΠΠΟ, όχι μόνο δεν υπερασπίστηκε τον συνάδελφο, αλλά έσπευσε να συντονιστεί με την επίθεση της Υπουργού στο πρόσωπό του, δικαιολογώντας πλήρως την απαράδεκτη ανακοίνωση της πολιτικής ηγεσίας. Λογικό, βέβαια, αφού ο καυγάς ήταν για να τοποθετηθεί ως αρχιφύλακας της Ακρόπολης στέλεχος της ΔΑΚΕ ΥΠΠΟ αντί για στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ΥΠΠΟ, θλιβερό όμως αν σκεφτεί κανείς ότι η ΔΑΚΕ επί κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου δεν δίστασε (προς τιμήν της τότε) να στραφεί ενάντια στο ίδιο της το κόμμα, όταν αυτό έφερε τις «διαθεσιμότητες»-απολύσεις των συναδέλφων. Από ό,τι φαίνεται, όμως, δεν έχει σκοπό να κάνει το ίδιο απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη…
Να πούμε εξαρχής ξεκάθαρα: δεν μας ενδιαφέρει ο καυγάς των δύο κομμάτων εξουσίας για το ποιον θα διορίζουν αρχιφύλακα. Όλα τα κόμματα διόριζαν διαχρονικά τους «εκλεκτούς» τους –σε μια διαδικασία πέρα και έξω από κάθε λογική και κάθε αντικειμενική διαδικασία! Στην ίδια γραμμή και ο ΣΥΡΙΖΑ, που τόσο πολύ «κοπτόταν» για να μπουν κριτήρια και συγκεκριμένη διαδικασία για την τοποθέτηση αρχιφυλάκων (και προϊσταμένων στα Γραφεία Φύλαξης), διόρισε κανονικά τους «εκλεκτούς» του και θυμήθηκε να ψηφίσει κριτήρια το… 2019 (Ν. 4068) και να βγάλει προκήρυξη για πλήρωση θέσεων στις… 4/7/2019, τρεις μέρες πριν τις εκλογές (παρέλκει βέβαια να σχολιάσουμε τα κριτήρια –πχ τον «βασικό τίτλο σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης» σε κλάδο ΔΕ (!), τη συνέντευξη και πολλά άλλα προβλήματα που έχει αυτός ο νόμος!).
Ας έπαιρνε όμως την ευθύνη η Υπουργός να αλλάξει τον αρχιφύλακα της Ακρόπολης (αφού το αίτημα ήταν τόσο… επείγον!) με την υπογραφή της, όχι να λοιδωρεί και τον συνάδελφο από πάνω! Δεν το κανε. Γιατί; Γιατί ο νόμος 4068/19, κουτσός στραβός, είναι σε ισχύ, και άρα το να αλλάξει η Υπουργός τον αρχιφύλακα με απλή απόφαση είναι… παράνομο. Θα έπρεπε να κάνει κρίσεις, όπως προβλέπει ο νόμος.

Βέβαια, πότε εμπόδισε κάτι τέτοιο τις πολιτικές ηγεσίες; Μια απλή τροπολογία που θα καταργούσε τον προηγούμενο νόμο θα ήταν υπεραρκετή για να ανοίξει ο δρόμος για να διοριστούν οι «εκλεκτοί». Έλα σου όμως που η Βουλή δεν έχει ανοίξει ακόμη… Και φαίνεται ότι το «αίτημα» δεν μπορούσε να περιμένει.

Τι κάνει λοιπόν η Λ. Μενδώνη; Αυτό που ξέρει πολύ καλά εδώ και πολλά χρόνια: «στήνει» μια ιστορία για να φορτώσει την ευθύνη στον ίδιο τον υπάλληλο! Ε, εδώ είναι το θέμα που πρέπει να μας ενδιαφέρει όλους και όλες (και όχι στο «έλα εσύ-φύγε εσύ» των κομμάτων εξουσίας), εδώ είναι που πρέπει να σηκώσουμε πύργο αντίστασης: δεν θα στοχοποιούνται οι υπάλληλοι από την Υπουργό για να δικαιολογήσει τις πολιτικές της επιλογές!

Πρέπει να πάρει την απάντηση που της αρμόζει από όλους και όλες μας, για να γνωρίζει ότι θα μας βρει απέναντι στη στοχοποίηση των υπαλλήλων, όπως και στις πολιτικές διάλυσης της δημόσιας προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς που ετοιμάζει η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη!

Ζητάμε από όλα τα σωματεία και τις παρατάξεις να ζητήσουν να αποσυρθεί το απαράδεκτο Δελτίο Τύπου και να πάψει η αυθαιρεσία των πολιτικών ηγεσιών!

Να παρθεί πίσω η μη νόμιμη αντικατάσταση του αρχιφύλακα της Ακρόπολης και να γίνουν κρίσεις για τις θέσεις, με κριτήρια που θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης με τα εμπλεκόμενα σωματεία».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL