Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Συνεχίζεται η χρηματοδότηση της ΕΤΕπ προς επιχειρήσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνεχίζεται η χρηματοδότηση της ΕΤΕπ προς επιχειρήσεις

Συνεχίζει το χρηματοδοτικό της πρόγραμμα στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (European Investment Bank), στηρίζοντας τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε συνεργασία με τις εμπορικές τράπεζες. Αυτό ήταν το μήνυμα των στελεχών της ΕΤΕπ που συμμετείχαν σε πάνελ του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Όπως σημείωσε ο κ. Ιώαννης Καλτσάς, επικεφαλής του ελληνικού τμήματος της ΕΤΕπ, ακόμη και το 2015 που επικρατούσε αβεβαιότητα σε σχέση με το μέλλον της χώρας στο Ευρώ η ΕΤΕπ έδωσε 1,5 δισ. πόσο που αυξήθηκε σε 1,6 δισ. το 2016 και στο ποσό – ρεκόρ των 2,1 δισ. το 2017. «Πέρσι καταφέραμε να δώσουμε 1,6 δισ. ευρώ που ήταν μια από τις υψηλότερες χρηματοδοτήσεις στην ΕΕ με βάση το κατά κεφαλήν ΑΕΠ», δήλωσε ο κ. Καλτσάς.

Δ. Λιάκος: Ανάγκη αλλαγής κουλτούρας στην ελληνική επιχειρηματικότητα

Η αναζήτηση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων ώστε να καλυφθούν τα κενά χρηματοδότησης της οικονομίας αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση, υποστήριξε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος.

Τόνισε επίσης την ανάγκη για αλλαγή κουλτούρας στην ελληνική επιχειρηματική κοινότητα. Να αντιμετωπιστούν, δηλαδή, όπως εξήγησε, «κατεστημένες λογικές, οικογενειοκρατικές λογικές» και παράλληλα να ενισχυθεί η κουλτούρα των συνεργασιών μεταξύ επιχειρήσεων για τη δημιουργία μεγαλύτερων σχημάτων.

Η στροφή προς νέα εργαλεία χρηματοδότησης είναι στην ουσία αναγκαστική, εξήγησε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, καθώς οι νέοι κανόνες τραπεζικής εποπτείας οδηγούν σε μια περίοδο που θα είναι πιο δύσκολη και πιο ακριβή χρηματοδότηση. Συνεπώς η ελληνική οικονομία χρειάζεται νέα σχήματα χρηματοδότησης, αλλά και περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου της κεφαλαιαγοράς.

Για την αναπτυξιακή τράπεζα, είπε πως ιδρύθηκε για να συντονίζει μια σειρά από προγράμματα που υπήρχαν, χωρίς να υπάρχει κεντρικό σχήμα διαχείρισης. Ο κ. Λιάκος ανακοίνωσε πως το ΕΤΕΑΝ προχωρά και το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο, μέσω του οποίου θα ενισχύονται επενδυτικές εταιρείες που συμμετέχουν σε ομολογιακές εκδόσεις.

Στη δραστηριότητα του Equifund, μέσω του οποίου παρέχεται χρηματοδότηση περί τα 500 εκατ. ευρώ σε επενδυτικά σχήματα (εταιρείες private equity) που στη συνέχεια τα τοποθετούν σε νεοφυείς, καινοτόμες, επιχειρήσεις, αναφέρθηκε ο κ. Απόστολος Ταμβακάκης, πρόεδρος και διευθύνων εταίρος στην εταιρεία EoS Capital Partners. Οπως είπε, με το Equifund, σε μια δύσκολη στιγμή, βρέθηκαν καινούριες ομάδες διαχειριστών funds από μίξη παλαιότερων και νέων γενιών που διαχειρίζονται τα συγκεκριμένα 500 εκατ. ευρώ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL