Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.9°C21.9°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.9°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.0°C20.4°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.4°C18.9°C
2 BF 42%
Αντίθετη η ριζοσπαστική αυτοδιοικητική πρόταση Πάτρα - Ανθρώπινη Πόλη / Βάζουν ιδιώτες και στο νερό της Πάτρας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αντίθετη η ριζοσπαστική αυτοδιοικητική πρόταση Πάτρα - Ανθρώπινη Πόλη / Βάζουν ιδιώτες και στο νερό της Πάτρας

«Δούρειος ίππος» για την ιδιωτικοποίηση του νερού της Πάτρας αποτελεί η πρόθεση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας να παραχωρήσει τη διαχείριση του έργου του φράγματος Πείρου - Παραπείρου σε εταιρεία με τη συμμετοχή ιδιώτη και συγκεκριμένα του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς και όχι σε διαδημοτική επιχείρηση, όπως καταγγέλλεται τον τελευταίο καιρό στην περιοχή.

Το έργο, το οποίο ξεκίνησε το 2006 και βρίσκεται στο τελικό στάδιο, θα καλύψει τον Δήμο Πατρέων, τον Δήμο Ερυμάνθου και το δήμο Δυτικής Αχαΐας. Πρόθεση της αποκεντρωμένης διοίκησης, η οποία έχει επιβεβαιωθεί με δηλώσεις των αρμόδιων φορέων, είναι να δημιουργήσει μια Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία στην οποία θα συμμετέχει με 20% ο φορέας διαχείρισης της ΒΙΠΕ Πάτρας που δεν είναι άλλος από την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, που ανήκει στον Όμιλο Πειραιώς από το 2001.

Την αντίθεσή της στο συγκεκριμένο ενδεχόμενο εκφράζει η δημοτική παράταξη «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρόταση Πάτρα Ανθρώπινη Πόλη», καλώντας τους πολίτες σε εκρήγορση. Όπως σημειώνει, αν το πλειοψηφικό πακέτο του φορέα που θα ιδρυθεί θα ανήκει στην κεντρική δημόσια διοίκηση, αυτό θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης του νερού στην υδρολεκάνη του Πείρου, αφού το επόμενο θα είναι να επιληφθεί το ΤΑΙΠΕΔ -κατά τα πρότυπα της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΔΑΘ- για την πώληση του φορέα σε ιδιώτη. «Το νερό, το βασικό αυτό αγαθό για την ύπαρξη και την ποιότητα της ζωής μας, δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο κερδοσκοπίας ιδιωτικών συμφερόντων», σημειώνει η ΡΑΠ Πάτρα Ανθρώπινη Πόλη. Η πρότασή της είναι οι τρεις δήμοι που εξυπηρετούνται από το φράγμα και η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση να συντονιστούν και να διεκδικήσουν τη διαχείριση του φράγματος, ενώ με συνεργασία των δήμων να δημιουργηθεί διαδημοτικός φορέας ύδρευσης-αποχέτευσης κοινωφελούς χαρακτήρα ως ΝΠΔΔ.

«Θεωρούμε αναγκαίο να τοποθετηθούν όλοι οι 'ανεξάρτητοι υποψήφιοι', οι δημοτικές παρατάξεις, καθώς και οι εμπλεκόμενοι φορείς. Καθίσταται αναγκαίος ο συντονισμός στη διεκδίκηση, εφόσον κάθε άλλη εξέλιξη θα ήταν ιδιαίτερα βλαπτική για τους δημότες της περιοχής, αλλά και καταστρεπτική για την οικονομική ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση που τόσο έχει ανάγκη η ευρύτερη περιοχή μας», τονίζει η δημοτική παράταξη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ανάγκη δημιουργίας διαδημοτικού φορέα ύδρευσης-αποχέτευσης είχε επισημάνει ο ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας από τον περασμένο Απρίλιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL