Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.3°C19.3°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.8°C14.6°C
3 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
16.0°C16.0°C
3 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.6°C19.1°C
3 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.6°C15.7°C
2 BF 69%
Η τρόικα έρχεται τον Ιανουάριο με μποναμά νέο Μνημόνιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η τρόικα έρχεται τον Ιανουάριο με μποναμά νέο Μνημόνιο

Βρυξέλλες

Να στηρίξουν πολιτικά όπου και όπως μπορούν την παραπαίουσα δικομματική κυβέρνηση του Αντ. Σαμαρά προσπαθούν οι μνημονιακοί εταίροι του στην Ένωση.

Αυτό φάνηκε σαφέστατα στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες με την αποδοχή της εκπλήρωσης των τεσσάρων προαπαιτούμενων που είχαν ήδη συμφωνηθεί με την τρόικα στην Αθήνα τις προηγούμενες ημέρες, στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας.

Νωρίτερα η ευρωομάδα εργασίας (EuroWorking Group) αποφάσισε την εκταμίευση μέσα στην εβδομάδα του ενός (1) δισ. ευρώ που έχει απομείνει από τη δόση του περασμένου Ιουλίου, ενώ η τρόικα επιστρέφει στην Αθήνα για τη συνέχιση της τέταρτης αξιολόγησης, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 27 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕFSF) θα εκταμιεύσει τη δόση προς την Ελλάδα ύψους 500 εκατ. ευρώ μέσα στην εβδομάδα, ενώ άλλα 500 εκατ. ευρώ, που θα δώσει το ίδιο, θα προέρχονται από τα κέρδη του 2012 των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι κεντρικές τράπεζες του ευρωσυστήματος (χαρτοφυλάκιο SMP).

Σύμφωνα πάντα με την ίδια γραπτή δήλωση, τα προαπαιτούμενα που ικανοποιεί τώρα η Ελλάδα περιλαμβάνουν:

* Τη θέση σε κινητικότητα 12.500 υπαλλήλων για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης.

* Την αναδιάρθρωση της εκκαθάρισης τριών δημοσίων επιχειρήσεων προκειμένου αυτές να ιδιωτικοποιηθούν.

* Την υιοθέτηση του κώδικα των δικηγόρων για το άνοιγμα του επαγγέλματός τους.

* Τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των δύο κυριότερων εταιρειών ύδρευσης, αποπληρώνοντας τις ληξηπρόθεσμες οφειλές τους για να μπορέσουν να ιδιωτικοποιηθούν.

Σύμφωνα με το ΕFSF, με τη χθεσινή απόφαση του Eurogroup η συνολική βοήθεια στην Ελλάδα έχει φθάσει στα 133,6 δισ. ευρώ και απομένουν άλλα 10,2 δισ. ευρώ προς εκταμίευση.

Ο Γ. Στουρνάρας είπε ότι μετά τις 10 Ιανουαρίου έρχεται η τρόικα στην Αθήνα για μια οριστική συμφωνία σε όλα τα θέματα της τέταρτης αξιολόγησης, δηλαδή το δημοσιονομικό κενό για το 2014 και το 2015, τους πλειστηριασμούς και τον φόρο επί των ακινήτων. Η ολοκλήρωση αυτής της συμφωνίας είναι απαραίτητη για να εκταμιευθεί η επόμενη δόση των 4,9 δισ. ευρώ.

Η τελική απόφαση για το δημοσιονομικό κενό θα πρέπει να ληφθεί, κατά τον Γ. Στουρνάρα, μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου 2014. Η συζήτηση για την ελάφρυνση (σ.σ.: και όχι κούρεμα) του δημοσιονομικού χρέους θα ξεκινήσει τον Απρίλιο, μετά την επισημοποίηση από την κοινοτική στατιστική υπηρεσία (Eurostat) του ύψους του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013.

Η κυβέρνηση θέλει (σ.σ.: για ευνόητους προεκλογικούς λόγους) να ληφθεί έστω και μία κατ' αρχήν απόφαση για το δημοσιονομικό χρέος πριν από τα τέλη Μαΐου, οπότε έχει οριστεί η διεξαγωγή των ευρωεκλογών.

ΕΑΣ

Η τελική συμφωνία με την τρόικα που ενέκρινε χθες το Eurogroup οδηγεί στην προσωρινή, μέχρι το τέλος του 2014, λειτουργία τριών εργοστασίων -και όχι δύο, όπως ήθελε αρχικά η τρόικα- και στην εξίσου προσωρινή παραμονή, μέχρι το τέλος του 2014, 500 εργαζομένων σε αυτά. Θα υπάρχει πάντως η δυνατότητα εξαγωγών.

Τα ΕΑΣ θα διασπαστούν μέχρι τον Μάιο σε πολιτικό και στρατιωτικό σκέλος, με το πολιτικό να οδηγείται σε εκκαθάριση και το στρατιωτικό να συνεχίζει να λειτουργεί και θα κριθεί τον Δεκέμβριο του 2014 αν μπορεί ή όχι να εμφανίζει πλεονάσματα ή ελλείμματα. Στη δεύτερη περίπτωση θα τεθεί και αυτό το τμήμα σε εκκαθάριση εν λειτουργία, τον Ιανουάριο του 2015, με τον στρατό να παίρνει τα αναγκαία κομμάτια για τις ένοπλες δυνάμεις. Η μείωση του προσωπικού από 800 σε 500 άτομα θα γίνει με πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.

Γ. Δαράτος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL