Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.0°C23.4°C
3 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.0°C21.0°C
2 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.2°C21.0°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
21 °C
19.8°C22.7°C
2 BF 79%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.4°C20.7°C
0 BF 72%
Να εξετάζουμε τι αγοράζουμε και ποιος το παράγει
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Να εξετάζουμε τι αγοράζουμε και ποιος το παράγει

"To buy, or not to buy, that is the question": Παραφράζοντας τον στίχο ενός από τα πλέον γνωστά και δημοφιλή θεατρικά του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, χρήστες κοινωνικών μέσων δικτύωσης και πρωτοβουλίες ανά τον κόσμο μας καλούν σήμερα σε αγοραστική αποχή.

Η Παγκόσμια Ημέρα Αγοραστικής Αποχής είναι μια απλή ιδέα, η οποία αμφισβητεί την καταναλωτική κουλτούρα, με το να μας καλεί να απέχουμε από οποιαδήποτε αγορά για μία ημέρα. Είναι μια ημέρα παγκόσμιας αποχής από τον καταναλωτισμό, η οποία γιορτάζεται την Παρασκευή μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών στη Βόρεια Αμερική και το τελευταίο Σάββατο του Νοεμβρίου στην Ευρώπη.

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε πριν από 14 χρόνια από τον Καναδοεσθονό Κάλε Λασν, ο οποίος συνέλαβε την ιδέα μιας μέρας όπου οι καταναλωτές θα απείχαν από την πιο βασική τους ανάγκη. Ο Λασν, αν και ξεκίνησε ως στέλεχος διαφημιστικής εταιρείας, γρήγορα μεταστράφηκε σε κήρυκα κατά του καταναλωτισμού.

"Δεν είναι η ίδια η κατανάλωση τόσο επιβλαβής, όσο το τι αγοράζουμε", επισημαίνουν οι συμμετέχοντες. "Οι πλούσιες χώρες της Δύσης, - μόλις το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού, καταναλώνουν πάνω από το 80% των φυσικών πόρων της Γης, προκαλώντας ένα δυσανάλογο επίπεδο περιβαλλοντικής καταστροφής και άδικης κατανομής του πλούτου. Ως καταναλωτές, θα έπρεπε να εξετάζουμε προσεκτικά τα προϊόντα τα οποία αγοράζουμε, καθώς και τις εταιρείες που τα παράγουν", υπογραμμίζουν.

Η ιδέα, συνεπώς, είναι οι πολίτες να σταθούν για μια στιγμή και να αναλογισθούν το πώς και κατά πόσο οι καταναλωτικές τους συνήθειες επηρεάζουν τόσο το περιβάλλον, όσο και τις αναπτυσσόμενες χώρες: Ολοένα και περισσότερο, οι μεγάλες εταιρείες χρησιμοποιούν φθηνό εργατικό δυναμικό, για να παράγουν προϊόντα με όσο το δυνατόν χαμηλότερο κόστος, αφού εκεί δεν υπάρχουν δομές που να τους προστατεύουν.

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι οι συμμετέχοντες δηλώνουν ρητώς ότι η Παγκόσμια Ημέρα Αγοραστικής Αποχής στηρίζει πλήρως τα τοπικά καταστήματα, θεωρώντας τα ως συστατικά στοιχεία μιας κοινότητας που οφείλουν να προστατευθούν.

Μαρία Καλυβιώτου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL