Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Αύξηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αύξηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο

Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης αυξήθηκε τον Δεκέμβριο, όπως αναμενόταν, δίνοντας μία προσωρινή ανακούφιση στους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς αναμένεται να υποχωρήσει ξανά.

Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) ανακοίνωσε σήμερα ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αυξήθηκε στο 1,3%, όπως αναμενόταν, από 1% τον Νοέμβριο, καθώς οι τιμές της ενέργειας ανέκαμψαν και το κόστος των νωπών τροφίμων αυξήθηκε. Με τον πληθωρισμό να κινείται πολύ κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ, που είναι κοντά στο 2%, η κεντρική τράπεζα παρέχει μία πρωτοφανή νομισματική στήριξη επί σειρά ετών, ενώ η ασθενής οικονομική ανάπτυξη έχει αυξήσει τον κίνδυνο να χρειαστεί ακόμη μεγαλύτερη στήριξη για να αυξηθεί ο πληθωρισμός.

Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τα νωπά τρόφιμα και το κόστος ενέργειας και παρακολουθείται στενά από την ΕΚΤ, παρέμεινε σταθερός στο 1,4% τον περασμένο μήνα. Στα σχετικά θετικά στοιχεία, πρέπει να προστεθούν και αυτά που ανακοίνωσε η Eurostat για το λιανικό εμπόριο, τα οποία ήταν ισχυρότερα από το αναμενόμενο τον Νοέμβριο, με το λιανικό εμπόριο να ανακάμπτει από δύο συνεχόμενες μηνιαίες μειώσεις και να σημειώνει μηνιαία άνοδο 1%.

Η ανακούφιση για την ΕΚΤ μπορεί να είναι σύντομη, καθώς πρόδρομοι δείκτες υποδηλώνουν μία ασθενή ανάκαμψη στο μέλλον, χωρίς κάποια σημαντική ανάκαμψη να είναι ορατή, ιδιαίτερα όσον αφορά τον μεγάλο βιομηχανικό τομέα της Γερμανίας. Ο πληθωρισμός αναμένεται, επίσης, να υποχωρήσει προς το 1% στο πρώτο εξάμηνο του 2020 για να αυξηθεί στη συνέχεια, κλείνοντας το 2020 στα επίπεδα από όπου ξεκίνησε. Οι γεωπολιτικές εντάσεις, που έχουν ωθήσει τις τιμές του πετρελαίου υψηλότερα τις τελευταίες ημέρες, θα μπορούσαν να αυξήσουν τον πληθωρισμό, αλλά η αβεβαιότητα μπορεί να περιορίσει την οικονομική δραστηριότητα, ακυρώνοντας το αποτέλεσμα των υψηλότερων τιμών του πετρελαίου, σύμφωνα με αναλυτές. Ακόμη, όμως, και αν επιβραδυνθεί ο πληθωρισμός, η ΕΚΤ είναι απίθανο να λάβει μέτρα σύντομα, καθώς έχει εξαντλήσει το μεγαλύτερο μέρος της δύναμης πυρός της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL