Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Η "μαμά" πωλούσε... η θυγατρική αγόραζε
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η "μαμά" πωλούσε... η θυγατρική αγόραζε

Η Finansbank αγόρασε ακίνητο αξίας ανάλογης με το κέρδος που αποκόμισε η Εθνική από την πώληση της Πανγαία ή που αντιστοιχεί στο 60% του κέρδους από τον Αστέρα (φωτογραφία)! Όταν μάλιστα υπάρχει ρητή εντολή από την DGCom οι ελληνικές τράπεζες να “καθαρίσουν” τους ισολογισμούς τους από μη τραπεζικές δραστηριότητες

Μείζον θέμα προκύπτει για τις... τακτικές που ακολουθεί η Εθνική Τράπεζα και μάλιστα σε μια περίοδο που της έχουν δοθεί χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, μέσω του ΤΧΣ, ούτως ώστε να ανακεφαλαιοποιηθεί.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των τουρκικών εφημερίδων Milliyet και Hurriyet στο τέλος Αυγούστου του 2013 η Finansbank, θυγατρική της Εθνικής στην Τουρκία αγόρασε το Soyak Kristal Kule έναν από τους μεγαλύτερους ουρανοξύστες της Τουρκίας. Στα τέλη Οκτωβρίου ανακοινώνεται και επίσημα, προσδιορίζοντας το κόστος κτήσης κοντά στα 300 εκατ. ευρώ.

Το βασικό επιχείρημα που επικαλείται η Finansbank είναι ότι εξαγοράζει τον ουρανοξύστη από τη Soyak Group που ολοκληρώνει το έργο το 2014 ώστε να συγκεντρώσει τις διάσπαρτες υπηρεσίες του ομίλου Finansbank.

Προκαλεί απορία πώς ενώ έχει δοθεί ρητή εντολή από την DGCom οι ελληνικές τράπεζες να "καθαρίσουν" τους ισολογισμούς τους από μη τραπεζικές δραστηριότητες, κάτι το οποίο ακολουθεί η Εθνική, η Finansbank αγοράζει ακίνητα αξίας ανάλογης με το κέρδος που αποκόμισε η Εθνική από την πώληση της Πανγαία! ή που αντιστοιχεί στο 60% του κέρδους από τον Αστέρα! Και μάλιστα όταν η ΕΤΕ είναι στο "μεταίχμιο" να διατηρήσει τον απαιτούμενο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας που απαιτείται και μάλιστα εν αναμονή της έκθεσης της BlackRock, η οποία θα αποτυπώνει τα νέα "ανοίγματα" των ελληνικών τραπεζών.

Άλλωστε, αυτοί ήταν, υποτίθεται, οι λόγοι που οδήγησαν στην πώληση της Πανγαία έναντι 250 εκατ. ευρώ που έχει ήδη εγγραφεί στον ισολογισμό και η πώληση ενός από τα καλύτερα φιλέτα γης στη Μεσόγειο, ήτοι ο Αστέρας Βουλιαγμένης 400 εκατ ευρώ. Την ίδια ώρα, φήμες ήθελαν την ΕΤΕ να ετοιμάζεται να πουλήσει μέρος της συμμετοχής της στη Finansbank, όταν η τελευταία προχωρούσε στην εν λόγω εξαγορά.

Από εκεί και πέρα, γεννάται ένα πλήθος ερωτηματικών σχετικά με το τι έπραξε το ΤΧΣ και μάλιστα ως βασικός μέτοχος της Εθνικής, η εποπτεύουσα Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά και πως "επέτρεψε" κάτι τέτοιο η...αυστηρή επιτροπή Ανταγωνισμού της Κομισιόν DGCom.

Γ.Α.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL