Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.4°C20.1°C
4 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.5°C
3 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.0°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.9°C18.9°C
2 BF 45%
Οι ζημιές της ΕΤΕ λόγω... Τουρκίας / Κριτική Alpha στην τρόικα για την καθυστέρηση της έκθεσης της BlackRock
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι ζημιές της ΕΤΕ λόγω... Τουρκίας / Κριτική Alpha στην τρόικα για την καθυστέρηση της έκθεσης της BlackRock

Έντονη κριτική στην τρόικα ασκεί η Alpha Bank, μέσω του εβδομαδιαίου δελτίου οικονομικών εξελίξεων, με αφορμή την καθυστέρηση που παρατηρείται στη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της BlackRock για τις ελληνικές τράπεζες. Η τράπεζα, πιστή στη "γραμμή στήριξης" της πολιτικής της κυβέρνησης και ειδικότερα του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, που έχει χαράξει εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, τονίζει ότι η ανακοίνωση καθυστερεί με ευθύνη της τρόικας, χωρίς εμφανή αιτία - δεδομένου ότι η διαγνωστική εξέταση βασίστηκε σε σενάρια ανάπτυξης, ανεργίας και εξέλιξης των τιμών των κατοικιών που είχαν προσδιοριστεί από την ίδια την τρόικα.

Η Alpha Bank εκτιμά πως η καθυστέρηση στη δημοσίευση αυτών των αποτελεσμάτων συμβάλλει στη διατήρηση, ή/και αύξηση, της αβεβαιότητας για το τι πρόκειται να ανακοινωθεί, με εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις στις ελληνικές τράπεζες και την ελληνική οικονομία ως σύνολο, ενώ, στηριζόμενη στο ότι η κυβέρνηση έχει δώσει αυτά το οποία ζήτησε η τρόικα, διερωτάται: "Για ποιο λόγο, επομένως, καθυστερεί σε μόνιμη βάση η καταβολή των προγραμματισμένων δόσεων του προγράμματος χρηματοδοτικής ενίσχυσης;".

Ακόμη τονίζει ότι έχει ήδη συμβάλει στη σημαντική καθυστέρηση της αύξησης του Μ.Κ. της Eurobank, που ανακεφαλαιοποιήθηκε αρχικά χωρίς συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, με επίσης αρνητικές επιπτώσεις και απρόβλεπτες συνέπειες.

Πιστεύει η τρόικα στη συνέχιση της ύφεσης ώς και το 2015;

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι καθυστερήσεις στις εξελίξεις έχουν δημιουργήσει εκνευρισμό στους εγχώριους τραπεζίτες, οι οποίοι επιθυμούν να "κλείσουν" ένα-ένα τα ζητήματα που τους αφορούν άμεσα, με την εξήγηση να παραμένει ότι υπάρχει μετάθεση των αποφάσεων, με κριτήριο να περιληφθούν και οι ζημίες του Δ' τριμήνου του 2013, ώστε τα capital plans των τραπεζών να είναι πλήρη, ενώ δεν αποκλείεται να φανεί ότι υπάρχουν μεγαλύτερες ανάγκες από τα 5 δισ. ευρώ, που "διαρρέουν" οι διοικήσεις των τραπεζών.

Το πλέον ενδιαφέρον στοιχείο πάντως είναι ότι η τρόικα ήταν αυτή που προσδιόρισε τις παραμέτρους των stress tests όπως -2,2% ύφεση για το 2014 και -1,1% για το 2015.
Οπότε γεννάται εύλογα το ερώτημα αν η τρόικα αποδέχεται την εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης για ανάπτυξη +0,6% για το ΑΕΠ το 2014, όταν στα stress tests επιβάλλει μια προσέγγιση για επιστροφή της ανάπτυξης από το 2016.

Ζημιές στην ΕΤΕ λόγω τουρκικής λίρας

Εν τω μεταξύ, η δραματική πτώση της τουρκικής λίρας προκαλεί "βαριές" ζημιές στην Εθνική, λόγω της Finansbank. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εν λόγω ζημιές φτάνουν το 1 δισ. ευρώ, κάτι το οποίο δημιουργεί τεράστια προβλήματα στον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας εν όψει και των αποτελεσμάτων του Δ' τριμήνου του 2013, το οποίο αναμένει η τρόικα, προκειμένου να εξαχθούν τα τελικά συμπεράσματα για τη νέα ανακεφαλαιοποίηση.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΟΥΡΙΔΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL