Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C24.6°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C24.9°C
3 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
22.0°C23.3°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C24.1°C
5 BF 31%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
26 °C
25.9°C25.9°C
3 BF 31%
Συζήτηση Σταθάκη, Αλαβάνου, Χριστοδουλάκη στον Ιανό / Διάλογος με θέμα "ευρώ ή δραχμή"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συζήτηση Σταθάκη, Αλαβάνου, Χριστοδουλάκη στον Ιανό / Διάλογος με θέμα "ευρώ ή δραχμή"

Για το πιο πολυσυζητημένο δίλημμα από επιβολή του Μνημονίου διασταύρωσαν τα ξίφη τους τρεις εκπρόσωποι του πολιτικού συστήματος της χώρας μας. Χθες οι Γιώργος Σταθάκης, καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος οικονομολόγος και επικεφαλής του «Σχεδίου Β», και ο Νίκος Χριστοδουλάκης, ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην υπουργός Οικονομικών επί εποχής Σημίτη, προέταξαν τα επιχειρήματά τους προσπαθώντας να απαντήσουν στο κρίσιμο δίλημμα των τελευταίων ετών "ευρώ ή δραχμή", με αφορμή το βιβλίο «Διεθνής και Ευρωπαϊκή Πολιτική» των εκδόσεων Παπαζήση.

Γ. Σταθάκης: Κρίση πολιτικής της Ε.Ε. και όχι νομίσματος

Πρώτος πήρε τον λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος ανέφερε ότι η κρίση την οποία βιώνουμε σήμερα οφείλεται σε τρεις κυρίως λόγους: Πρώτον, στην πολιτική κρίση που επικρατεί στην Ε.Ε και όχι στη νομισματική κρίση. Δεύτερον, στην κρίση θεσμών που υπάρχει στην Ευρώπη και, τρίτον, στο σύστημα του ευρώ, το οποίο χαρακτήρισε "φυλακή": "Είναι φυλακή. Όποιος μπαίνει στο ευρώ δεν μπορεί να βγει εύκολα. Θα είχε ενδιαφέρον μια τέτοια συζήτηση αν δεν ήμασταν στο ευρώ" είπε προσθέτοντας: "Δεν υπάρχει ευελιξία εντός ευρώ. Δεν νοείται έξοδος χωρίς να υπάρξει μια μεγάλη οικονομική καταστροφή".

Από εκεί και πέρα αναφέρθηκε στις συνθήκες της κρίσης του 1929 ως παράδειγμα για το σήμερα, λέγοντας ότι εκείνη η εμπειρία μας δείχνει τρία πράγματα που δεν πρέπει να γίνονται σε μια τέτοια περίοδο: Α) Να υπάρξει νομισματική αστάθεια Β) Να αφεθεί η κατάρρευση των τραπεζών. Γ) Να μην υπάρξει αντικυκλική πολιτική.

Ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι η Ε.Ε. δεν τήρησε τα παραπάνω επακριβώς με τον έναν ή τον άλλον τρόπο και δεν υιοθέτησε άλλα μοντέλα διαχείρισης της κρίσης, όπως αυτό των ΗΠΑ, φέρνοντας ως παράδειγμα τον πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα, ο οποίος παρέλαβε ένα έλλειμμα στο 3,5% και το έφερε στο 12,5%, ενώ το χρέος από το 65% στο 120%, καταφέρνοντας να αποσοβήσει κινδύνους. "Με αυτό το πλαίσιο που ακολουθείται δεν υπάρχει ευρωπαϊκή προοπτική" ανέφερε ο ίδιος προσθέτοντας ότι εντός του ευρώ θα έπρεπε να υπάρχει "μεγαλύτερη ευελιξία". Όπως είπε, οι "κακοδαιμονίες της ελληνικής οικονομίας ήταν γνωστές. Το πραγματικό πρόβλημα όμως είναι το Μνημόνιο, το οποίο δεν τις θεραπεύει".

Ο Γ. Σταθάκης χαρακτήρισε «αδιανόητη» μια μονομερή απόφαση για έξοδο από το ευρώ, αλλά απαντώντας στους συνομιλητές του είπε ως υπόθεση εργασίας ότι «η μόνη συζητήσιμη περίπτωση θα ήταν αυτή της συντεταγμένης εξόδου, η οποία θα είχε κάποια πλεονεκτήματα (π.χ. πέντε χρόνια σταθερή ισοτιμία), αλλά θα προκαλούσε ένα πολύ μεγάλο αρχικό σοκ 2-3 χρόνια», ενώ σημείωσε ότι υπάρχουν χώρες εκτός ευρώ που δεν απέφυγαν το Μνημόνιο (π.χ. Ουγγαρία), όπως και χώρες εκτός ευρώ και εκτός Ε.Ε. που έχουν αδυναμία να δανειστούν.

Ν. Χριστοδουλάκης "Πρώτη φορά συζητείται η έξοδος από σταθερό νόμισμα"

Ύστερα τον λόγο πήρε ο τελευταίος υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Σημίτη, Νίκος Χριστοδουλάκης, ο οποίος μίλησε σαν να μην κατείχε ποτέ αυτή τη θέση, από την οποία καθοδήγησε τη χώρα εντός του ευρώ, με στοιχεία τα οποία αμφισβήτησε η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Ν. Χριστοδουλάκης ανέφερε: "Είναι η πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία που συζητείται το ενδεχόμενο να καταργηθεί ένα σταθερό και αξιόπιστο νόμισμα, όπως το ευρώ". Ο ίδιος υποστήριξε ότι είναι "λάθος να μετατοπίζεται η συζήτηση τροποποίησης του Μνημονίου σε απόρριψη του γενικότερου πλαισίου του ευρώ", καθώς "ο απολογισμός θα ήταν μοιραίος μετά", όπως υποστήριξε, σαν να μην υπήρξε ποτέ υπεύθυνος για την πορεία του τόπου.

Αλ. Αλαβάνος: "Κίνημα πλανητικών διαστάσεων απέναντι στο ευρώ - μπούργκα"

Τρίτος στη σειρά μίλησε ο επικεφαλής του κόμματος "Σχέδιο Β΄" Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος είπε ότι τα κριτήρια επιλογής είναι τρία: "Απασχόληση, ευημερία και αξιοπρέπεια" συμπληρώνοντας ότι η επιστροφή στη δραχμή δεν συνιστά επιστροφή στο παρελθόν. Ακόμη πρόσθεσε ότι η αλλαγή νομίσματος θα μπορούσε να δημιουργήσει "ένα κίνημα πλανητικών διαστάσεων", απέναντι σε ένα ευρώ - μπούργκα, ενώ πρόσθεσε ότι θα μπορούσε "να απελευθερωθεί το μυαλό μας από την πρόσδεση στην Ευρώπη".

Ως παράδειγμα ανέφερε το παράδειγμα των ΗΠΑ του 1934, οπότε υπήρξε η αποσύνδεση από το τότε πιο ισχυρό νόμισμα το χρυσό, ή και το πρόσφατο παράδειγμα του Ιάπωνα πρωθυπουργού, ο οποίος από το Νταβός ζήτησε από πολυεθνικές όπως η SONY την αύξηση των μισθών των εργαζομένων. Ακόμη ζήτησε "λιγότερη αλαζονεία" από τον Ν. Χριστοδουλάκη, στου οποίου το ύφος προσέθεσε τον χαρακτηρισμό "εισαγγελέας", με τον δεύτερο να αναφέρει ότι προτιμά την ιδιότητα του "συνηγόρου".

Οι ερωτήσεις του Μ. Γλέζου

Με αφορμή τα όσα είπε ο Αλ. Αλαβάνος υπήρξε μια συζήτηση περί του τι απέφερε η περίοδος Βενιζέλου 1928-32 με εκατέρωθεν αντεγκλήσεις, ενώ κάποια στιγμή πήρε τον λόγο ο βουλευτής επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος και ρώτησε το πάνελ αν υπάρχει δίλημμα την ώρα που οι ΗΠΑ τυπώνουν δολάριο προσθέτοντας: "Ποιος θα είναι ο ιδιοκτήτης του χρήματος: Ποια είναι η αξία του εργάτη και αν θα πρέπει να είμαστε ανεξάρτητοι από την τρόικα και την κηδεμονία της Γερμανίας" συμπληρώνοντας ότι κινδυνεύουμε να διολισθήσουμε στη θεοποίηση του χρήματος.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΟΥΡΙΔΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL