Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Πρόκληση ο επικείμενος νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση / Προς... παράταση η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για τη Eurobank
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρόκληση ο επικείμενος νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση / Προς... παράταση η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για τη Eurobank

Σε... πανικό βρίσκεται η κυβέρνηση, καθώς τα "προβλήματα" για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα ξεπηδούν το ένα μετά το άλλο. Μετά τον σάλο που έχει προκαλέσει δικαιολογημένα η υπόθεση του Τ.Τ. και των θαλασσοδανείων, μείζον ζήτημα αποτελεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank, η οποία, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ενδέχεται να πάρει παράταση μέχρι τον Μάρτιο.

Εκτός της υπόθεσης της διευθύνουσας συμβούλου του ΤΧΣ Αναστασίας Σακελλαρίου με την εμπλοκή της στα επισφαλή δάνεια του Τ.Τ., το σκεπτικό της... παράτασης είναι ότι στον νόμο θα πρέπει να έχουν συμπεριληφθεί τα capital plans των τραπεζών, τα οποία όμως θα λάβουν υπόψη τις παραδοχές του 4ου τριμήνου του 2013, που θα ανακοινωθούν μέσα στον Μάρτιο του 2014.

Και ενώ σχεδιαζόταν αύξηση κεφαλαίου τον Ιανουάριο, είναι πιθανό αν υπάρξει αυτή η μετάθεση η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank να υλοποιηθεί τον Μάρτιο ή Απρίλιο του 2014. Με βάση τους αρχικούς σχεδιασμούς ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα ήταν έτοιμος στις 20 Δεκεμβρίου του 2013.

Σκανδαλώδης ο νέος νόμος

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως ο νέος νόμος διαφέρει επί τα χείρω σε πολλά σημεία από τον παλαιό νόμο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Τα βασικότερα του σημεία είναι:

1. Είναι πιθανό να εγκριθεί η πρόταση το ΤΧΣ να υποβάλλει δημόσιες προτάσεις στους κατόχους των warrants, καθώς για το θέμα αυτό φαίνεται ότι υπάρχει εμπλοκή.

Με βάση τα αρχικά σχέδια θα δινόταν η δυνατότητα στο ΤΧΣ να υποβάλλει δημόσιες προτάσεις προς τους κατόχους των warrants.

Το ΤΧΣ θα μπορούσε να υποβάλλει δημόσιες προτάσεις προς τους κατόχους μετοχών και εν συνεχεία να μπορεί να τις πουλάει σε επενδυτές. Αν γίνει αυτό, το ΤΧΣ θα μειώσει το κεφαλαιακό του απόθεμα, κάτι το οποίο δημιουργεί εύλογες αντιδράσεις.

2. Προκρίνεται η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου να πραγματοποιηθεί με όρους αγοράς, εξέλιξη η οποία θα επιτρέψει στην Eurobank να υλοποιήσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 2,5 δισ. στα 0,3 ευρώ χωρίς να τη δεσμεύει η προηγούμενη αύξηση όπου το ΤΧΣ είχε επενδύσει 5,8 δισ. ευρώ στην τιμή των 1,54 ευρώ, κάτι το οποίο θα σημάνει απώλειες τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ για το Δημόσιο. Σημειώνεται πως με βάση τον παλαιό νόμο η τιμή της αύξησης κεφαλαίου μιας τράπεζας θα προσδιορίζεται:

* Πρώτον, σε ποσοστό 50% επί της μέσης χρηματιστηριακής τιμής της μετοχής κατά την διάρκεια των πενήντα (50) ημερών διαπραγμάτευσης που προηγούνται της ημερομηνίας καθορισμού της τιμής διάθεσης των μετοχών.

Δεύτερον, την τιμή κλεισίματος της μετοχής στην οργανωμένη αγορά κατά την ημέρα διαπραγμάτευσης που προηγείται της ημερομηνίας καθορισμού της τιμής διάθεσης των μετοχών. Στον νέο νόμο θα αναφέρεται ότι η τιμή της αύξησης θα καθορίζεται με βάση τις εκάστοτε χρηματιστηριακές συνθήκες, δηλαδή όρους αγοράς πλέον ενός discount που η εκάστοτε διοίκηση θα αποφασίζει.

Σφοδρή η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ

Ευθύνες σε κυβέρνηση και ΤτΕ για το νέο "ξεπούλημα"

Σφοδρές αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν προκαλέσει οι εν λόγω προθέσεις της κυβέρνησης, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εκδίδει ανακοίνωση αναφέροντας ότι θα ανοίξει ο δρόμος στους ιδιώτες μετόχους να ανακτήσουν άμεσα τις μετοχές τους σε τρέχουσες τιμές της αγοράς, που είναι σημαντικά χαμηλότερες, προσθέτοντας: "...αντί για την εξασφάλιση σε βάθος χρόνου της επιστροφής του συνολικού ποσού της εξυγίανσης - ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών στο Ελληνικό Δημόσιο (σ.σ. 25 δισ. ευρώ)... θα προχωρήσουν άμεσα στην επανα-ιδιωτικοποίηση των τραπεζών με κεφάλαια πολύ χαμηλότερα από αυτά που κατέβαλε μόλις πριν από λίγους μήνες το Ελληνικό Δημόσιο μέσω του ΤΧΣ".

Ακόμη αναφέρεται: ότι οι Έλληνες φορολογούμενοι πολίτες "από τα περίπου 40 δισ. που έχουν δοθεί έως σήμερα για την εξυγίανση - ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα πάρουν πίσω το πολύ 16 με 18 δισ.".

Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για "τεράστιο σκάνδαλο", αφού δίνεται "ένα ακόμα δώρο, ίσως το τελευταίο και μεγαλύτερο, προς τους γνωστούς διαπλεκόμενους επιχειρηματικούς κύκλους από το διαφθαρμένο σύστημα εξουσίας Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ", και προστίθεται: "Τεράστιες είναι οι ευθύνες του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, του υπουργού Οικονομικών και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Παράλληλα, όμως, αναρωτιόμαστε ποια θα είναι η στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος θα κληθεί να επικυρώσει με την υπογραφή του ένα νομοθέτημα που θα ανοίγει τον δρόμο σε μια τέτοια απαράδεκτη μεθόδευση σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος".

Τέλος, αναφέρεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την κάθετη αντίθεσή του στη μεθόδευση που προωθείται για άμεσο ξεπούλημα των τραπεζών: Η κυβέρνηση της Αριστεράς θα προχωρήσει στη διερεύνηση του συνόλου των σκανδαλωδών πράξεων και αποφάσεων, ειδικά στις περιπτώσεις εκείνες που έχουν άμεσο αποτέλεσμα να υποστεί τεράστιες ζημιές το Ελληνικό Δημόσιο και θα αποδοθούν σε όλους τους εμπλεκόμενους και υπαίτιους οι σοβαρότατες ευθύνες που τους αναλογούν".

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΟΥΡΙΔΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL