Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.6°C21.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
18.0°C23.0°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.4°C21.9°C
3 BF 35%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
20.9°C23.0°C
0 BF 52%
Κρυφές ελληνικές καταθέσεις 60 δισ. ευρώ στην Ελβετία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κρυφές ελληνικές καταθέσεις 60 δισ. ευρώ στην Ελβετία

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Το ιλιγγιώδες ποσό των 60 δισεκατομμυρίων ευρώ έχουν κρύψει σε τράπεζες της Ελβετίας Έλληνες πολίτες. Στον υπολογισμό αυτό έχει καταλήξει ο Gabriel Zucman, καθηγητής στη London School of Economics - LSE και ερευνητής στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας Μπέρκλεϊ βασιζόμενος στα στοιχεία που δημοσιεύει η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας (Banque Nationale Suisse - BNS). Κατά την άποψη του ίδιου, τα στοιχεία αυτά δεν είναι απολύτως ασφαλή διότι πολλά ελληνικά -και όχι μόνον- χρήματα κρύβονται, για λόγους ασφάλειας, πίσω από ονόματα Ελβετών και, κυρίως, διότι οι μεγαλοκαταθέτες δεν ανοίγουν απλούς τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία, αλλά τοποθετούν τα χρήματά τους σε trust ή σε διαφόρων μορφών και τύπων ιδρύματα (fοundations) που τους εξασφαλίζουν πλήρη και διαρκή ανωνυμία.

Από τη σχετική έρευνά του, την οποία ο Ζούκμαν δημοσίευσε σε βιβλίο (Ο κρυμμένος πλούτος των εθνών - Έρευνα στους φορολογικούς παραδείσους), προκύπτει επίσης ότι δύο μικρές χώρες, εκ των οποίων η μία με κατεστραμμένη οικονομία, το Βέλγιο και η Ελλάδα, υπερεκπροσωπούνται στους λογαριασμούς που δημοσιεύει η ΒΝS. Σύμφωνα με την ερμηνεία αυτών των λογαριασμών ο Γκ. Ζούκμαν συμπεραίνει πως ο υπολογισμός τους για το συνολικό ποσό των ξένων μυστικών καταθέσεων στην Ελβετία δεν είναι 1 τρισ. 800 δισ. ευρώ, αλλά φτάνει τα 2 τρισ., ακόμη και τα 2 τρισ. 200 δισ. ευρώ.

"Τα στοιχεία της ΒΝS είναι στο σύνολό τους εξαιρετικής ποιότητας και ακρίβειας: καλύπτουν όλες τις τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Ελβετία, συμπεριλαμβανομένων και των πολυάριθμων υποκαταστημάτων και θυγατρικών ξένων τραπεζών, μαζί με το σύνολο των περιουσιών που είναι κατατεθειμένες σ' αυτές. Το πρόβλημα είναι ότι οι στατιστικολόγοι δεν ερευνούν ώστε να εντοπίσουν τους πραγματικούς ιδιοκτήτες αυτών των κεφαλαίων. Υπάρχουν λ.χ. καταθέσεις σ' αυτές τις τράπεζες που, ενώ φαίνεται πως τις έχουν Ελβετοί πολίτες, στην πραγματικότητα ανήκουν σε αλλοδαπούς. Γι' αυτούς ακριβώς τους λόγους οι συνολικές καταθέσεις off shore στην Ελβετία μπορούν άνετα να υπερβαίνουν τα 2 τρισ. και να αγγίζουν τα 2 τρισ. 200 δισ. ευρώ» συμπεραίνει ο Γκ. Ζούκμαν.

Κοινοτική Οδηγία "παράθυρο" για τους μεγαλοκαταθέτες

Ο ίδιος αναλύει τον τρόπο συμπεριφοράς των αρχών της Ελβετίας, που δηλώνουν πως δεν δέχονται πλέον καταθέσεις ξένων οι οποίες δεν είναι επίσημα δηλωμένες. Στην πραγματικότητα η Ελβετία αποφάσισε να θυσιάσει τους αλλοδαπούς μικροκαταθέτες που έχουν «κρύψει» στις τράπεζές της τις οικονομίες τους. Αυτό όμως το έκανε αφού πρώτα διαπίστωσε την έκρηξη του μεγέθους των ποσών που εισρέουν στη χώρα από μεγαλοκαταθέτες.

Αυτοί, εξηγεί ο Γκ. Ζούκμαν, εκμεταλλεύονται τα "παραθυράκια" που τους προσφέρει η κοινοτική Οδηγία του 2005 για την αποταμίευση, που απαιτεί την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των χωρών - μελών και τρίτων χωρών μόνο για το ύψος των καταθέσεων που έχουν ιδιώτες σε προσωπικούς λογαριασμούς και όχι για καταθέσεις επενδεδυμένες σε εταιρείες - εκράν (societes - ecrans), σε trust και σε ιδρύματα - επενδυτικά κεφάλαια (foundations). Χωρίς να ξεχνάμε πως αυτή η κοινοτική Οδηγία αναφέρεται στη φορολόγηση τόκων και όχι μερισμάτων, χωρίς να υπάρχει κανένας αποχρών οικονομικός λόγος να φορολογούνται οι πρώτοι και να απαλλάσσονται φόρου τα δεύτερα.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Γκ. Ζούκμαν τα 2/3 των καταθέσεων αλλοδαπών στην Ελβετία έχουν επενδυθεί σε μετοχές και σε επενδυτικά - κερδοσκοπικά κεφάλαια που τους προσφέρουν, αφορολόγητα και μυστικά, μερίσματα.

Φορολογικοί παράδεισοι στο "τρίγωνο της κολάσεως"

Ένα ακόμη στοιχείο της εξαπάτησης των Ευρωπαίων φορολογουμένων είναι ότι το Λουξεμβούργο και η Αυστρία δεν έχουν προσυπογράψει έστω κι αυτή την ελαττωματική κοινοτική Οδηγία του 2005 και οι τράπεζές τους συνεχίζουν να διατηρούν το προνόμιό τους να έχουν μυστικούς λογαριασμούς, συντηρώντας, ανενόχλητες, το τραπεζικό απόρρητο. Με αυτό τον τρόπο, εξηγεί ο καθηγητής, έχει σχηματιστεί εδώ και καιρό το περίφημο «τρίγωνο της κολάσεως», στο οποίο συμμετέχουν το Λουξεμβούργο, η Ελβετία και οι βρετανικές Παρθένοι Νήσοι.

Έτσι οι Έλληνες λ.χ. πελάτες των ελβετικών τραπεζών τοποθετούν τα χρήματά τους σε ένα λουξεμβούργιο επενδυτικό κεφάλαιο που ελέγχεται από ενδιάμεση εταιρεία - εκράν (societe - ecran) η οποία έχει την έδρα της στις Παρθένες Νήσους. Με τον τρόπο αυτόν ο μεγαλοκαταθέτης διασφαλίζει την ίδια ανωνυμία που είχε και την εποχή των αριθμημένων λογαριασμών στις τράπεζες της Ελβετίας.

Αξίζει επίσης να λεχθεί, ειδικά για τους Έλληνες, πως οι λεγόμενες συστημικές τράπεζες, για να κάνουν τις διάφορες "δουλειές" τους και να προστατεύσουν τα κεφάλαια των ιδιοκτητών τους, διατηρούν αυτόνομες «μικρές» τράπεζες και σε άλλους φορολογικούς παραδείσους, όπως π.χ. τα αγγλονορμανδικά νησιά (Jersey κ.λπ.).

Εκτός των ασύλληπτα μεγάλων ποσών που έχουν καταθέσει Έλληνες στις τράπεζες της Ελβετίας, ο ίδιος ο Γκάμπριελ Ζούκμαν υπολόγισε κατά προσέγγιση τις κρυφές καταθέσεις σε αυτή τη χώρα και πολλών άλλων λαών. Έτσι οι Βέλγοι έχουν κρύψει 60 δισ. ευρώ, οι Γερμανοί 200 δισ. ευρώ, οι Γάλλοι 180 δισ. ευρώ, οι Ιταλοί 120 δισ. ευρώ, οι Βρετανοί 110 δισ. ευρώ, οι Ισπανοί 80 δισ. ευρώ, οι Πορτογάλοι 30 δισ. ευρώ, οι αραβικές χώρες του Κόλπου 180 δισ. ευρώ, οι χώρες της Ασίας 180 δισ. ευρώ, οι χώρες της Λατινικής Αμερικής 170 δισ. ευρώ, οι χώρες της Αφρικής 120 δισ. ευρώ, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς 90 δισ. ευρώ και η Ρωσία 50 δισ. ευρώ.

Σε κερδοσκοπικά κεφάλαια, μετοχές και ομόλογα κρύβονται οι παράνομες καταθέσεις

Το μεγαλύτερο μέρος των κρυφών και παράνομων καταθέσεων έχει επενδυθεί σε λουξεμβούργια επενδυτικά - κερδοσκοπικά κεφάλαια (600 δισ. ευρώ), σε ιρλανδικά επενδυτικά - κερδοσκοπικά κεφάλαια (150 δισ. ευρώ), σε μετοχές (400 δισ. ευρώ), σε ομόλογα (450 δισ. ευρώ) σε διάφορες άλλες τραπεζικές καταθέσεις (μόλις 200 δισ. ευρώ).

Πώς οι «μεγάλοι» κοροϊδεύουν εμάς, τους «μικρούς»; Αρκεί να σκεφθεί κανείς ότι από τον Απρίλιο του 2009, όταν οι ηγέτες των είκοσι πιο ανεπτυγμένων χωρών του πλανήτη μας (G20) συνεδρίασαν στο Λονδίνο και αποφάσισαν επίσημα «το τέλος του τραπεζικού απορρήτου» και κατ' επέκταση της φοροδιαφυγής, όλες αυτές οι κρυφές και παράνομες καταθέσεις στις τράπεζες της Ελβετίας και του Λουξεμβούργου αυξήθηκαν κατά 14%!!!

Τέλος πρέπει να υπογραμμιστεί πως η Ευρώπη (και, φυσικά, οι Ευρωπαίοι), με πρώτους τους Έλληνες, παρά την ύφεση και την κρίση που μαστίζει τις χώρες τους, εμφανίζεται να διαθέτει το 50% με 60% των παράνομων κρυφών καταθέσεων στην Ελβετία, στο Λουξεμβούργο κ.α., με ποσό που ξεπερνά τα 1.000 δισ. ευρώ. Η Ευρώπη εξακολουθεί να είναι η πλουσιότερη ήπειρος του κόσμου, προφανώς εις βάρος των λαών της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL