Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Σρι Λάνκα: Nέα έκρηξη κοντά σε εκκλησία της πόλης Κολόμπο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σρι Λάνκα: Nέα έκρηξη κοντά σε εκκλησία της πόλης Κολόμπο

Έκρηξη σημειώθηκε σήμερα σε φορτηγάκι κοντά σε μια εκκλησία στο Κολόμπο, όπου δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες, την ώρα που πυροτεχνουργοί προσπαθούσαν να εξουδετερώσουν έναν μηχανισμό, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

«Το φορτηγάκι εξερράγη όταν η ομάδα εξουδετέρωσης βομβών της ειδικής δύναμης STF και η Πολεμική Αεροπορία προσπάθησαν να εξουδετερώσουν τη βόμβα», δήλωσε ο αυτόπτης μάρτυρας.

Εκπρόσωποι των δυνάμεων ασφαλείας δεν ήταν διαθέσιμοι προς το παρόν για σχόλια.

Τοπική ισλαμιστική οργάνωση ευθύνεται για το λουτρό αίματος στη Σρι Λάνκα

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Σρι Λάνκα ανακοίνωσε ότι οι «αρχές» της χώρας είχαν ειδοποιηθεί δύο εβδομάδες πριν για την προετοιμασία των επιθέσεων από την τοπική ισλαμιστική οργάνωση National Thowheeth Jama'ath (NTJ) και είχαν στη διάθεσή τους σειρά ονομάτων συγκεκριμένων υπόπτων. «Δεκατέσσερις ημέρες πριν να συμβούν αυτά τα περιστατικά, είχαμε ενημερωθεί γι΄αυτά», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ραζίθα Σεναράτνε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κολόμπο. Τα στοιχεία αυτά βασίζονταν σε πληροφορίες που προέρχονταν από ξένη υπηρεσία Πληροφοριών.

«Στις 9 Απριλίου, ο αρχηγός των υπηρεσιών Πληροφοριών συνέταξε επιστολή και στην επιστολή αυτή είχαν καταγραφεί πολλά από τα ονόματα των μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης», είπε. Όμως, αυτό το σημείωμα των υπηρεσιών Πληροφοριών που προειδοποιούσε για τις επικείμενες επιθέσεις δεν έφθασε ποτέ μέχρι τον πρωθυπουργό Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε και την κυβέρνησή του, που δεν ειδοποιήθηκαν για το τρομοκρατικό σχέδιο, διότι δεν προσκλήθηκαν για να συμμετάσχουν στις συνεδριάσεις του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας, στις οποίες προήδρευσε ο πρόεδρος Μαϊθριπάλα Σιρισένα.

Θα ζητηθεί βοήθεια από ξένες χώρες προκειμένου να εντοπιστούν οι διεθνείς διασυνδέσεις των δραστών 

Ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα Μαϊθριπάλα Σιρισένα θα ζητήσει ξένη βοήθεια προκειμένου να εντοπιστούν οι διεθνείς διασυνδέσεις των βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας που σημειώθηκαν σε εκκλησίες και πολυτελή ξενοδοχεία την Κυριακή του Πάσχα και είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 290 ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 500 άλλων, ανέφερε το γραφείο του.

«Οι πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών δείχνουν πως ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις βρίσκονται πίσω από ντόπιους τρομοκράτες. Ως εκ τούτου, ο πρόεδρος θα ζητήσει τη βοήθεια ξένων χωρών», πρόσθεσε σε ανακοίνωση.

Ο πρόεδρος θα κηρύξει επίσης κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε όλη τη χώρα η οποία θα τεθεί σε ισχύ από τα μεσάνυχτα, τοπική ώρα, της Δευτέρας (21:30 ώρα Ελλάδας). Το μέτρο αυτό, που δίνει στην αστυνομία και στον στρατό εκτεταμένες εξουσίες προκειμένου να συλλαμβάνουν και να ανακρίνουν υπόπτους χωρίς δικαστικές εντολές, τέθηκε σε ισχύ σε διάφορες περιστάσεις στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου με τους αυτονομιστές Ταμίλ.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του υπουργικού συμβουλίου Ραζίτα Σεναράτνε δήλωσε πως οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν με τη βοήθεια ενός διεθνούς δικτύου.

«Δεν πιστεύουμε πως αυτές οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν από μια ομάδα ανθρώπων που περιορίζονταν σε αυτή τη χώρα», είπε ο Σεναράτνε. «Υπήρχε ένα διεθνές δίκτυο χωρίς το οποίο οι επιθέσεις αυτές δεν θα μπορούσαν να έχουν επιτυχία», πρόσθεσε.

Εξάλλου, πριν από λίγο, η αστυνομία της Σρι Λάνκα ανακοίνωσε ότι βρήκε 87 πυροκροτητές στον κύριο σταθμό λεωφορείων της πρωτεύουσας, Κολόμπο.

Πηγή: ΑΜΠΕ - Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL