Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.8°C
1 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.8°C13.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.3°C
0 BF 81%
Βενεζουέλα: Γιορτή της μητέρας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βενεζουέλα: Γιορτή της μητέρας

Τι αποτελεί είδηση στην περίπτωση της Βενεζουέλας; Τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία ασχολήθηκαν μαζί της μέσα στον Μάιο προκειμένου να μας πληροφορήσουν σχετικά με την προσφυγή του ηγέτη της δεξιάς αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλες στο Συνταγματικό Δικαστήριο για το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα, για τις περιπολίες που θα πραγματοποιούνται από τον στρατό σε συνοικίες στο πλαίσιο της καταπολέμησης της εγκληματικότητας-ρεκόρ και -μόλις χθες- για τις ελλείψεις σε χαρτί τουαλέτας.

Μάταια θα αναζητήσει κανείς στα τηλεγραφήματα μια έστω και μικρή αναφορά στον νέο εργατικό νόμο (Lottt) που πριν από λίγες μέρες τέθηκε σε ισχύ. Ίσως επειδή η είδηση δεν είναι δυσφημιστική. Ίσως πάλι επειδή η Βενεζουέλα χαλάει την πιάτσα. Σε μια περίοδο όπου στις αναπτυγμένες οικονομικά χώρες κάθε εργασιακό δικαίωμα θεωρείται κάτι σαν αναχρονισμός και τροχοπέδη στην ανάπτυξη, ο νέος νόμος εγγυάται συντάξεις, μειώνει τις ώρες εργασίας και αυξάνει την άδεια μητρότητας.

Η κυβέρνηση Μαδούρο κάνει λόγο για τον "πιο προωθημένο εργατικό νόμο στον κόσμο". Σύμφωνα με την υπουργό εργασίας Μαρία Ιγκλέσιας, τα μέτρα εγγυώνται τη "δικαιότερη ανακατανομή του πλούτου" σε μια χώρα που με βάση τον δείκτη Gini διαθέτει ήδη το μικρότερο ποσοστό κοινωνικής ανισότητας στη Λατινική Αμερική.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εργατικών Υποθέσεων Χοσέ Χοακίν Βάργκας ζήτησε την ενεργό συνεργασία των εργαζομένων προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η εργοδοσία θα συμμορφωθεί με τους νέους κανονισμούς. Η κυβέρνηση πραγματοποιεί ήδη εντατικούς ελέγχους σε χώρους δουλειάς. Για έξι εβδομάδες, οι επιθεωρητές θα προχωρούν σε επιπλήξεις των εργοδοτών που παραβιάζουν τον νέο νόμο, ενώ από τις 15 Ιουνίου και μετά θα επιβάλλονται ποινές.

Εκτός από τη μείωση των εβδομαδιαίων ωρών εργασίας από 44 σε 40, ο νέος νόμος απαγορεύει τις αδικαιολόγητες απολύσεις, τον δανεισμό εργαζομένων σε υπεργολάβους και εγγυάται το δικαίωμα στην εργασία για τις γυναίκες και τα άτομα με αναπηρίες. Το πιο σημαντικό όμως μέτρο είναι η αύξηση της άδειας μητρότητας, που εκτοξεύει την "τριτοκοσμική" Βενεζουέλα σε σκανδιναβικά επίπεδα.

Οι γυναίκες δικαιούνται πλέον έξι εβδομάδες άδεια πριν την εγκυμοσύνη και 20 εβδομάδες μετά από αυτή. Πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερη σε διάρκεια άδειας μητρότητας σε όλο τον κόσμο. Άδειες δικαιούνται επίσης οι πατέρες και όσοι υιοθετούν παιδιά μικρότερα των τριών ετών, ενώ οι μητέρες "πλήρους απασχόλησης" θα λαμβάνουν και συντάξεις.

Ο νόμος Lott είναι προϊόν μιας δεκαετίας διαλόγου από την κορυφή ώς τη βάση. Επιτροπές εργαζομένων, συνδικάτα, κόμματα και φεμινιστικά δίκτυα ενεπλάκησαν την τελευταία δεκαετία σε μια πυρετώδη συμμετοχική διαδικασία διοργανώνοντας εκατοντάδες συζητήσεις και εργαστήρια σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, οι νομοθέτες έλαβαν υπόψη περισσότερες από 19.000 προτάσεις από όλο το φάσμα των εργαζομένων. Ίσως γι' αυτό και η κυβέρνηση να χαρακτηρίζει το Lott ως τον "πρώτο νόμο της μετάβασης από τον καπιταλισμό προς τον σοσιαλισμό".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL