Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.3°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.1°C
3 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.0°C18.8°C
1 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.4°C20.8°C
3 BF 35%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.9°C20.7°C
2 BF 59%
«Σαρώνει» ο κορωνοϊός στη Βραζιλία - Τις 100.000 αγγίζουν οι θάνατοι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Σαρώνει» ο κορωνοϊός στη Βραζιλία - Τις 100.000 αγγίζουν οι θάνατοι

Μεγάλες οι ευθύνες του προέδρου της Βραζιλίας Ζ.Μπολσονάρου

Τους 100.000 πλησιάζει ο αριθμός των νεκρών στη Βραζιλία μετά από έξι μήνες, ελλείψει εθνικής υγειονομικής πολιτικής. Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα Covid-19 καταγράφηκε στο Σάο Πάουλο στις 26 Φεβρουαρίου, και ο πρώτος θάνατος στις 16 Μαρτίου.

«Είναι μια αληθινή τραγωδία, μια από τις χειρότερες που έχει ζήσει ποτέ η Βραζιλία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο κοινωνιολόγος Σέλσου Ρότσα ντε Μπάρους, καθώς η χώρα των 212 εκατομμυρίων κατοίκων θρηνεί καθημερινά 1.000 θανάτους κατά μέσο όρο τον τελευταίο ένα και πλέον μήνα.

Σύμφωνα με τον επιδημιολόγο του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο, Πάουλο Λοτούφου, η καμπύλη των θανάτων και των μολύνσεων «απογειώθηκε» καθώς τον Ιούνιο, η Βραζιλία έγινε η δεύτερη πιο πληγείσα χώρα μετά τις ΗΠΑ, με το συμβολικό όριο των 100.000 θανάτων να αναμένεται να ξεπεραστεί τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με τον ίδιο η γρήγορη αντίδραση των δημάρχων και των κυβερνητών των πολιτειών, που έλαβαν από τον Μάρτιο λιγότερο ή περισσότερο αυστηρά μέτρα περιορισμού και αύξησαν τον αριθμό των κλινών ΜΕΘ, ανακόπηκε ελλείψει συντονισμού από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

«Πρέπει να εξηγήσουμε στην κοινωνία ότι είναι πολύ σκληρό, αλλά αναγκαίο, αν όχι, θα υπάρξει εκατόμβη (νεκρών). Στη Βραζιλία, πέρασε το αντίθετο μήνυμα», επισημαίνει ο κοινωνιολόγος Σέλσου Ρότσα ντε Μπάρους.

Ανίζει να σημειωθεί ότι εν μέσω υγειονομικής κρίσης, δύο υπουργοί Υγείας που τάσσονταν υπέρ του lockdown έφυγαν από την κυβέρνηση μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα. Από τα μέσα Μαΐου, αυτό το υπουργείο-κλειδί δεν έχει πλέον κάτοχο, ένας στρατηγός έχει διοριστεί προσωρινά επικεφαλής.

Υπό την πίεση του ακροδεξιού προέδρου Ζαϊχ Μπολσονάρου, ο οποίος δεν έχει σταματήσει να υποβαθμίζει αυτή τη «μικρή γρίπη» από την οποία έχει ο ίδιος προσβληθεί, όπως και η σύζυγός του, στο όνομα της επιβίωσης της οικονομίας, η άρση των μέτρων περιορισμού, που χαρακτηρίστηκε πρόωρη από τους ειδικούς, ξεκίνησε τον Ιούνιο χωρίς τον παραμικρό συντονισμό σε εθνικό επίπεδο.

«Η Βραζιλία είναι ήδη συνηθισμένη σε υψηλά ποσοστά θνησιμότητας λόγω της βίας», εκτιμά ο Σέλσου Ρόχα ντε Μπάρους. Χωρίς να υπολογίζουμε πως οι «εύπορες τάξεις αποδίδουν συχνά μικρή σημασία στους θανάτους στις φτωχές συνοικίες».

Για τον επιδημιολόγο, Πάουλο Λοτούφου, «η συμπεριφορά του πληθυσμού τις προσεχείς εβδομάδες θα είναι αποφασιστική», καθώς ορισμένες πολιτείες αρχίζουν να μελετούν την επαναλειτουργία των σχολείων.

Στο μεταξύ, ειδικοί προειδοποιούν ότι σύμφωνα με τον τωρινό ρυθμό εξάπλωσης της πανδημίας οι νεκροί θα φτάσουν τις 200.000 στα μέσα Οκτωβρίου.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL