Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.5°C
4 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C21.0°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.9°C
3 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
6 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 45%
Λιβύη: Τζιχαντιστές μισθοφόροι και φορητοί αντιαεροπορικοί πύραυλοι για Σαράτζ, αεροπορικές επιδρομές από Χαφτάρ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λιβύη: Τζιχαντιστές μισθοφόροι και φορητοί αντιαεροπορικοί πύραυλοι για Σαράτζ, αεροπορικές επιδρομές από Χαφτάρ

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Τετρακόσιοι τζιχαντιστές μαχητές από τη Συρία που έστειλε η Τουρκία στη Λιβύη «έφθασαν παράνομα στην Ευρώπη διαμέσου της Ιταλίας», όπως καταγγέλλει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη Συρία, η ΜΚΟ με έδρα το Λονδίνο που διαθέτει ένα μεγάλο δίκτυο ακτιβιστών για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία.

Η ΜΚΟ αναφέρει σαφώς ότι πρόκειται για «μισθοφόρους που χρησιμοποίησαν το ταξίδι προς τη Λιβύη ως πρόφαση για να φθάσουν στην Ευρώπη στην οποία εισήλθαν παράνομα από την Ιταλία». Η ιταλική κυβέρνηση δεν αντέδρασε προς το παρόν στις αποκαλύψεις της βρετανικής ΜΚΟ.

Την ίδια στιγμή οι δυνάμεις ασφαλείας του Σουδάν συνέλαβαν 122 Σουδανούς μισθοφόρους, εκ των οποίων οκτώ παιδιά, που ταξίδευαν με προορισμό τη Λιβύη για να πολεμήσουν πιθανώς στο πλευρό του Χαφτάρ, όπως ανέφερε το σουδανικό πρακτορείο ειδήσεων Suna. Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο του 2019, πολλές ένοπλες ομάδες από το Σουδάν και το Τσαντ, γειτονικές χώρες της Λιβύης, συμμετείχαν το 2019 σε μάχες στη Λιβύη, στο πλευρό των δυνάμεων του Χάφταρ και του Σαράτζ.

Φορητοί πύραυλοι εδαφους αέρα για Σαράτζ

Ο στρατός της Τρίπολης πάντως με τη στήριξη της Τουρκίας φαίνεται ότι εξοπλίζεται πυρετωδώς με μικρούς φορητούς πυραύλους εδάφους αέρα QW-18, κινέζικης κατασκευής, που θεωρούνται από τα πλέον σύγχρονα αντιαεροπορικά όπλα, γιατί διαθέτουν υπεριώδεις ακτίνες που δρουν με δύο τρόπους, αναγνωρίζοντας τη θερμοκρασία του κινητήρα του αεροσκάφους και τη διαφορά της θερμοκρασίας ανάμεσα σε διαφορετικά αντικείμενα, παρακάμπτοντας τα αντιαεροπορικά αντίμετρα των αεροσκαφών. Οι μικροί αυτοί φορητοί πύραυλοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από προσωπικό χωρίς καμία εκπαίδευση γιατί πολύ εύκολοι στη χρήση τους.

Αεροπορικές επιδρομές Χαφτάρ

Η αεροπορική δύναμη του στρατηγού Χαφτάρ πραγματοποίησε τρεις αεροπορικές επιδρομές ανατολικά της Σύρτης εναντίον των δυνάμενων της κυβέρνησης του Σαράτζ  «που στηρίζονται από την Τουρκία», όπως ανακοίνωσαν στο Facebook οι δυνάμεις του Χαφτάρ.

Διάσωση 43 μετανατών από Mare Jonico

Σαράντα χιλιόμετρα στα ανοικτά της Ζουάρα, που ελέγχεται από την «Ακτοφυλακή της Λιβύης», το σκάφος Mare Jonio διέσωσε 43 άτομα, εκ των οποίων 2 γυναίκες και 17 ασυνόδευτα παιδιά. «Βρίσκονταν σε μια υπέρβαρη και γεμάτη νερό βάρκα κινδυνεύοντας να ναυαγήσουν. Τώρα διασώθηκαν και είναι καλά πάνω στο πλοίο μας. Καλώς ήρθατε!», σημείωσε η Mediterranea Saving Humans στο Twitter, η ΜΚΟ που έχει το Mare Jonico.

Αμερικανίδα διπλωμάτης: Η Τουρκία θέλει επέμβαση Αιγύπτου στη Λιβύη

Η πρεσβεία των ΗΠΑ από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για μια πιθανή πολεμική σύγκρουση μεταξύ της Αιγύπτου και της Τουρκίας. Σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που εστάλη στο πολιτικό προσωπικό του Κογκρέσου από τη στενή συνεργάτη του Αμερικανοί πρέσβη για θέματα λόμπι, την Χαγκίρ Ελαγουάντ, τονίζεται ότι είναι ορατός ο κίνδυνος μιας άμεσης στρατιωτικής αντιπαράθεσης, εάν δεν ελεγχθούν οι ενέργειες της Τουρκίας στη Λιβύη.

Σύμφωνα με την ίδια, η Τουρκία επιδιώκει σκόπιμα να παρασύρει την Αίγυπτο σε μια εμπλοκή στη Λιβύη και ως εκ τούτου η δημόσια προειδοποίηση που έστειλε ο Αιγύπτιος πρόεδρος αλ Σίσι θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη.

Η Αμερικανίδα αξιωματούχος υπογράμμισε ότι τα Εμιράτα υπολογίζουν ότι η Τουρκία έχει μεταφέρει 15.200 τρομοκράτες και εξτρεμιστές από τη Συρία στη Λιβύη.

Στο μήνυμά της η Ελαγουάντ υπογράμμισε ότι τα Εμιράτα έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Αίγυπτος είναι αποφασισμένη να αποτρέψει μια χώρα που στηρίζεται από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα να αποκτήσει επιρροή στα σύνορα της, καθώς κάτι τέτοιο εκλαμβάνεται από το Κάιρο ως υπαρξιακή απειλή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL