Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Νίγηρας: Τρία εκατ. άτομα πλήττονται από την ανθρωπιστική κρίση

ΑΜΠΕ

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, στον Νίγηρα φιλοξενούνται σήμερα περίπου 450.000 πρόσφυγες από τη Νιγηρία, το Μαλί και την Μπουρκίνα Φάσο, καθώς και εσωτερικά εκτοπισμένοι άνθρωπο

Σχεδόν τρία εκατομμύρια άνθρωποι στον Νίγηρα, εκ των οποίων πάνω από τους μισούς είναι παιδιά, επλήγησαν τον τελευταίο χρόνο από ανθρωπιστική κρίση και χρειάζονται βοήθεια, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (Unicef) εκτιμά ότι οι άνθρωποι αυτοί χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με τους κινδύνους που προκύπτουν από την έλλειψη ασφάλειας, τον υποσιτισμό, τις περιοδικές επιδημίες, τις πλημμύρες, την ξηρασία και τις εκτοπίσεις πληθυσμού.

Ο Νίγηρας, είναι αντιμέτωπος από το 2015 με τις φονικές επιθέσεις της Μπόκο Χαράμ στα δυτικά (στο τριεθνές Νίγηρα-Μαλί-Μπουρκίνα Φάσο) και στα νοτιοανατολικά, στα σύνορα με τη Νιγηρία. Στις περιοχές αυτές η κατάσταση στον τομέα της ασφάλειας έχει επιδεινωθεί, προκαλώντας κύματα χιλιάδων προσφύγων, εκπατρισμένων, εσωτερικά εκτοπισμένων και μεταναστών. Όλοι τους, σύμφωνα με τη Unicef, «χρειάζονται πρόσβαση στις βασικές κοινωνικές υπηρεσίες και προστασία για να επιβιώσουν».

Στην Ντίφα (στα νοτιοανατολικά, όπου δρα η Μπόκο Χαράμ) οι επιθέσεις εναντίον αμάχων «εμπόδισαν 263.00 ανθρώπους να επιστρέψουν στις εστίες τους». Στις περιοχές του Τιλαμπέρι και της Τάχουα (δυτικά) 78.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν λόγω της «εντεινόμενης ανασφάλειας». Εξάλλου, η επιδείνωση της ασφάλειας σε πολλές ομοσπονδιακές Πολιτείες της γειτονικής Νιγηρίας προκάλεσε μια μετακίνηση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων (πάνω από 40.000 σύμφωνα με τις τοπικές αρχές) προς την περιοχή του Μαράντι, στον Νίγηρα.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, στον Νίγηρα φιλοξενούνται σήμερα περίπου 450.000 πρόσφυγες από τη Νιγηρία, το Μαλί και την Μπουρκίνα Φάσο, καθώς και εσωτερικά εκτοπισμένοι άνθρωποι, που εκδιώχθηκαν από τις κοινότητές τους από τους τζιχαντιστές ή από ένοπλες συμμορίες. Τα Ηνωμένα Έθνη ανησυχούν καθώς δεν υπάρχουν αρκετοί πόροι για να καλυφθούν οι ανάγκες όλων αυτών των ανθρώπων. Ορισμένοι πρόσφυγες και εκτοπισμένοι ζουν ανάμεσα σε ήδη πάμφτωχους ανθρώπους.

«Στις ήδη εύθραυστες κοινότητες υποδοχής, το βάρος των εξαναγκαστικών εκτοπισμών εντείνει τους κινδύνους για την υγεία, την προστασία, τη διατροφή και την εκπαίδευση των παιδιών», δήλωσε η Φελισιτέ Τσιμπιντάτ, η εκπρόσωπος της Unicef στον Νίγηρα, κατά την επίσκεψη που πραγματοποίηση στην Ντίφα.

Την Δευτέρα, 20 γυναίκες και κορίτσια ποδοπατήθηκαν και σκοτώθηκαν στην Ντίφα, κατά τη διανομή τροφίμων στους πρόσφυγες, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό των τοπικών αρχών.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Στουρνάρας μαινόμενος

Ο κεντρικός μας τραπεζίτης Γ. Στουρνάρας βγήκε χθες στο πρακτορείο Bloomberg και είπε ότι χρειάζονται συντονισμένα μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης των οικονομιών, διότι αλλιώς η Ευρώπη θα βρεθεί ξανά αντιμέτωπη με μια σοβαρή κρίση χρέους.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις