Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C19.5°C
3 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.8°C13.3°C
1 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
16.6°C19.3°C
6 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
22.2°C25.8°C
6 BF 27%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.9°C13.0°C
3 BF 100%
Χιλιάδες... ορθοπεταλίες -δώρο γενεθλίων- για να φύγει ο Πινιέρα (VIDEO)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χιλιάδες... ορθοπεταλίες -δώρο γενεθλίων- για να φύγει ο Πινιέρα (VIDEO)

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Χιλιάδες ποδηλάτες – διαδηλωτές με σφυρίχτρες, κόρνες, κλάξον, τύμπανα και ότι άλλο μπορούσαν να κουβαλήσουν που κάνει θόρυβο προσπάθησαν να φθάσουν ειρηνικά για δεύτερη φορά στο σπίτι του προέδρου της Χιλής για να του ευχηθούν με το δικό τους τρόπο για τα 70α γενέθλιά του: «Πινιέρα, παραιτήσου»! Ορισμένοι ακτιβιστές κατάφεραν να περάσουν πεζοί και να πλησιάσουν στην κατοικία του Πινιέρα και να τοποθετήσουν ένα πανό που έγραφε: «Δυστυχισμένα γενέθλια, Πιράχνα».

Κίνημα Εξοργισμένων Ποδηλατών: Όχι στον Πινιέρα και την καταστολή

https://twitter.com/KenaLorenziniL/status/1201209195334381575?ref_src=twsrc^tfw

Οι ποδηλάτες – διαδηλωτές του «Κινήματος Εξοργισμένων Ποδηλατών» ξεκίνησαν την πορεία τους από την Πλατεία Αξιοπρέπειας, όπως έχει μετονομαστεί από το κίνημα η Πλατεία Ιταλίας, για να κατευθυνθούν προς το Λας Κόντες, εκεί που βρίσκεται η πολυτελής κατοικία του Κροίσου προέδρου. Οι Καραμπινέρος και η αστυνομία είχε αποκλείσει τις γύρω περιοχές από την κατοικία του Πινιέρα, ενώ την ίδια στιγμή στο κέντρο του Σαντιάγκο, όπως και των άλλων πόλεων της Χιλής, συνεχίζονταν οι μαζικές διαμαρτυρίες και οι διαδηλώσεις.  

Χιλιάδες «Εξοργισμένοι Ποδηλάτες» είχαν καταφέρει να φθάσουν στις 3 Νοεμβρίου στην κατοικία του Πινιέρα, για να διαμαρτυρηθούν για ένα περίπου τρίωρο, αιφνιδιάζοντας την αστυνομία με τη μαζική συμμετοχή τους. Αυτή την φορά η αστυνομία φρόντισε να αποκλείσει την πολυτελή περιοχή που ζει ο Πινιέρα με αποτέλεσμα οι πορείες των ποδηλατών – διαδηλωτών να οδηγηθούν στις γειτονικές περιοχές, όπου σταμάτησαν για να ευχηθούν στον Πινιέρα για να 70α γενέθλια του επιμένοντας ότι πρέπει να παραιτηθεί, να σταματήσει η σκληρή καταστολή και να δικαστούν οι αστυνομικοί και Καραμπινέρος που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.  

https://twitter.com/RThiers/status/1201180856016084993?ref_src=twsrc^tfw

Καταστολή, τραυματισμοί, συλλήψεις και προσαγωγές 

Την Κυριακή πραγματοποιήθηκαν τουλάχιστον 200 συλλήψεις και 15 άτομα τραυματίστηκαν από την αστυνομία και τους Καραμπινέρος. Ο συνταγματάρχης Σαντελίθες των Καραμπινέρος ανακοίνωσε ότι έχουν πραγματοποιηθεί 18.096 συλλήψεις από την αρχή των διαδηλώσεων πριν από 46 ημέρες, εκ των οποίων 9.126 αφορούν κατηγορίες για διατάραξη της δημόσιας τάξης και 4.900 βανδαλισμούς και λεηλασίες

Σύμφωνα με τις ΜΚΟ οι προσαγωγές έχουν φθάσει τις 30.102, με 20.217 να έχουν μετατραπεί σε συλλήψεις για απαγγελία κατηγοριών, ενώ το 30% των αστυνομικών σταθμών αρνείται να δώσει στοιχεία για τους κρατούμενους ή να επιτρέψει την πρόσβαση δικηγόρων ή των συγγενικών τους προσώπων.

Από τις αρχές των διαδηλώσεων στις 18 Οκτωβρίου έχασαν τη ζωή τους 23 άτομα, εκ των οποίων τουλάχιστον 5 από τις δυνάμεις ασφαλείας, ενώ σχεδόν 300 άτομα έχουν χάσει το ένα μάτι τους από τα σκάγια διασποράς της αστυνομίας. Η αστυνομία έχει απαγορεύσει σε 20.525 άτομα να μετακινούνται ελεύθερα σε ορισμένους χώρους, για να τα κρατήσουν μακριά από τις διαδηλώσεις ή αφορούν απαγορεύσεις εξόδου από την χώρα.

Οι εισαγγελικές αρχές έχουν διαπιστώσει μέχρι στιγμής 2.670 περιπτώσεις παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις δυνάμεις ασφαλείας, ενώ εξέφρασαν αμφιβολίες για τα περίπου 20.000 άτομα που κατηγορούν οι αστυνομικές αρχές.

ΛΑΟΣ ΕΝΩΜΕΝΟΣ ΠΟΤΕ ΝΙΚΗΜΕΝΟΣ, φωνάζουν οι ποδηλάτες - διαδηλωτές.

https://twitter.com/5deJunio1991/status/1201196298080264195?ref_src=twsrc^tfw

Κλυδωνισμοί στο Πλατύ Μέτωπο των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων 

Η πορεία προς τη συνταγματική μεταρρύθμιση άρχισε να καταγράφει και τις πρώτες εσωτερικές αναταράξεις και στη κεντροαριστερά και την Αριστερά, με το Δημοκρατικό Λαϊκό Κίνημα (MDP) να αποχωρεί από το Πλατύ Μέτωπο (FA) της Αριστεράς, γιατί δέχθηκε να συμμετάσχει στο διάλογο με την κυβέρνηση, τη δεξιά και την κεντροδεξιά  και στη διαμόρφωση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων που προτείνει η κυβέρνηση. Το MDP ισχυρίζεται ότι ο Πλατύ Μέτωπο δεν δείχνει την απαραίτητη ευαισθησία στα μεγάλα αιτήματα των μεγάλων κοινωνικών οργανώσεων και των συνδικάτων που κινητοποιούνται εναντίον της νεοφιλελεύθερης πολιτικής του Πινιέρα και εκφράζονται από την Κοινωνική Ενότητα, που συμμετέχον σχεδόν 200 συνδικάτα, κοινωνικές οργανώσεις και συλλογικότητες.  Στο Πλατύ Μέτωπο παραμένουν σήμερα η Δημοκρατική Επανάσταση (RD), το Φιλελεύθερο Κόμμα (PL) και το «Κομούνες», ενώ το Ανθρωπιστικό Κόμμα θα πραγματοποιήσει εσωτερική ψηφοφορία στις 7 και 8 Δεκεμβρίου για να αποφασίσει την παραμονή του ή όχι στο Πλατύ Μέτωπο, που μεταφράζεται στην πράξη στην αποδοχή ή όχι της «συμφωνίας για την κοινωνική ειρήνη και ένα νέο σύνταγμα» που υπέγραψε το Πλατύ Μέτωπο με τις δυνάμεις της δεξιάς και της κεντροδεξιάς.  

Το Πλατύ Μέτωπο είχε πάρει στις τελευταίες εκλογές το 20% εκλέγοντας 19 βουλευτές, για να διασφαλίσει την τρίτη σε μέγεθος κοινοβουλευτική ομάδα, μετά τη δεξιά παράταξη του Πινιέρα, που έχει 72 από τους 155 βουλευτές, και τους 35 βουλευτές της Προοδευτικής Συμμαχίας.  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL