Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Χιλή: Δικαιοσύνη ζητούν οι νέοι που έχασαν τα μάτιά τους – 20 δισ. δολάρια για να σώσουν το πέσο (VIDEO)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χιλή: Δικαιοσύνη ζητούν οι νέοι που έχασαν τα μάτιά τους – 20 δισ. δολάρια για να σώσουν το πέσο (VIDEO)

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Δεκάδες άτομα που έχασαν τα μάτιά τους από τα σκάγια διασποράς και τα χημικά που έριξαν κατευθείαν στο πρόσωπό τους η αστυνομία και οι Καραμπινέρος διαδήλωσαν στο Σαντιάγκο της Χιλής, καταγγέλλοντας ότι τις επόμενες ημέρες θα καταθέσουν μηνύσεις εναντίον του προέδρου Πινιέρα «γιατί είναι ο άμεσος υπεύθυνος αυτών των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Από την αρχή την διαδηλώσεων στη Χιλή στις 18 Οκτωβρίου 232 άτομα έχουν χάσει τουλάχιστον το ένα μάτι τους από τη βαρβαρότητα της αστυνομίας και των Καραμπινέρος, προκαλώντας τη δημόσια οργή εναντίον της κυβέρνησης και της αστυνομίας.

https://www.youtube.com/embed/rF1sQatbwf0

Την ίδια στιγμή που οι νέοι που έχασαν τα μάτια τους ζητούσαν δικαιοσύνη έξω από το προεδρικό μέγαρο ο Πινιέρα επιθεωρούσε σώματα των δυνάμεων ασφαλείας ζητώντας από τους αστυνομικούς «να αντιμετωπίσουν έναν ισχυρό και αδυσώπητο εχθρό», εξοργίζοντας τη δημοκρατική κοινή γνώμη, γιατί για άλλη μια φορά προχώρησε στη στοχοποίηση του λαού ως εσωτερικού εχθρού. Το 84% των Χιλιανών «δεν συμφωνεί» με την πολιτική του Πινιέρα, ενώ «συμφωνεί» μόλις το 12%, σύμφωνα με την μηνιαία έρευνα της Agenda Ciudadana.

«Δικαιοσύνη γιατί χάσαμε το φως μας», ζητούν τα θύματα και οι συγγενείς τους

«Οι Καραμπινέος δεν έρχονται από μόνοι τους. Κάποιος του στέλνει. Θέλουμε δικαιοσύνη και αυτοί που προκάλεσαν τα τραύματα στα μάτια των ανθρώπων μας να μην μείνουν ατιμώρητοι. Αυτός που τους στέλνει μένει στο προεδρικό μέγαρο. Για αυτό βρισκόμαστε εδώ. Έχει την ευθύνη στον ύψιστο βαθμό. Είναι ο Πινιέρα», τόνισε η Μαρία Βαλντές, η εκπρόσωπος του νεοσύστατου Συντονιστικού Θυμάτων Τραυματισμών στους Οφθαλμούς, λίγα μέτρα έξω από το προεδρικό μέγαρο Λα Μονέδα που έχει την έδρα της και η κυβέρνηση της χώρας.   

«Απαιτούμε εδώ και εβδομάδες να σταματήσουν να χρησιμοποιούν σκάγια διασποράς, ενώ ακόμη και σήμερα συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τις ίδιες μεθόδους και κάθε φορά που ο πρόεδρος κάνει μια ανακοίνωση έχουμε περισσότερη καταστολή», συμπλήρωσε η Βαλντές, της οποίας ο 17χρονος γιος έχασε την όραση από το ένα μάτι από δακρυγόνο που έριξαν κατευθείαν στο πρόσωπό του. 

Μέχρι σήμερα δύο άτομα έχουν χάσει και τα δύο τους μάτια, ο Γκουστάβο Γκατίκα από σκάγια διασποράς και η Φαμπιόλα Καμπιγιάι  από χημικά που έριξαν οι Καραμπινέρος κατευθείαν στο πρόσωπό της.

https://www.youtube.com/embed/XTN2-jwZRb8

«Τώρα πάμε στις διαδηλώσεις με μεγαλύτερο πόνο, αλλά και με μεγαλύτερη δύναμη και αποφασιστικότητα», τόνισε ο Ραφαέλ Θαμπράνο, που έχει μια ουλή 20 εκατοστών στο πρόσωπο και έχασε μερικώς την όρασή του στο ένα μάτι από επίθεση που δέχθηκε από αντλία νερού των Καραμπινέρος.

«Θέλω ο πρόεδρος να παραιτηθεί το συντομότερο δυνατόν. Έχει βάψει με αίμα τα χέρια του, γιατί οι Καραμπινέρος  ενεργούν με τη χειρότερη μορφή», συνέχισε δίπλα του ο Μαρθέλο Ερέρα, που περιμένει να κάνει μια δεύτερη χειρουργική επέμβαση ελπίζοντας να ανακτήσει την όρασή του στο δεξί του μάτι.

Από την αρχή των διαδηλώσεων έχουν χάσει τη ζωή τους 23 άτομα, εκ των οποίων για τα 5 υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία ότι δολοφονήθηκαν από την αστυνομία, τους Καραμπινέρος και το στρατό, ενώ για τα άλλα διεξάγονται έρευνες. Η Οφθαλμολογική Εταιρεία της Χιλής ανακοίνωσε ότι 221 άτομα έχουν υποστεί σοβαρά τραύματα στα μάτιά τους από τα σκάγια διασποράς και τα χημικά της αστυνομίας και των Καραμπινέρος.

Η Διεθνής Αμνηστία, η Human Rights Watch και άλλες ΜΚΟ έχουν καταγγείλει ότι "τα σώματα ασφαλείας έχουν προχωρήσει σε υπερβολική χρήση δύναμης και παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα κατά τη διάρκεια της κοινωνικής διαμαρτυρίας".

https://www.youtube.com/embed/rnZ1b01ILto

Η βουλή κατά του πρώην υπουργού Εσωτερικών

Η βουλή, που ελέγχεται από την αντιπολίτευση, ψήφισε με 79 "υπέρ" και 70 "κατά" την αποκαλούμενη «Συνταγματική Κατηγορία» εναντίον του πρώην υπουργού Εσωτερικών Αντρές Τσάντικ, που προβλέπεται για υψηλόβαθμους αξιωματούχους που δεν ανταπεξήλθαν των συνταγματικών καθηκόντων τους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η βουλή θεώρησε ότι ο πρώην υπουργός Εσωτερικών παραβίασε τα ανθρώπινα δικαιώματα και συνεπώς το σύνταγμα, που τα προστατεύει. Η βουλή έχει στην ουσία τη λειτουργία του εισαγγελέα και η γερουσία αναλαμβάνει το χρέος του δικαστή. Εάν περάσει η «Συνταγματική Κατηγορία» και από το γερουσία ο Τσάντικ δεν θα μπορεί να αναλάβει κανένα δημόσιο αξίωμα για την επόμενη 5ετία. Μια «Συνταγματική Κατηγορία» εκκρεμεί και εναντίον του προέδρου Πινιέρα.

Η αστυνομία ανακοίνωσε την Παρασκευή 48 συλλήψεις και ότι πραγματοποιήθηκαν 6 επιθέσεις σε αστυνομικούς σταθμούς. Σύμφωνα με την αστυνομία έχουν πραγματοποιηθεί 17.834 προληπτικές φυλακίσεις, 8.965 για διατάραξη της τάξης και 4.857 για λεηλασίες, από την αρχή των διαδηλώσεων στις 18 Οκτωβρίου, ενώ οι προσαγωγές εκτιμάται ότι έχουν ξεπεράσει τις 30.000.

Οι ΜΚΟ που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν καταθέσει ήδη 64 μηνύσεις για σεξουαλική βία και βιασμούς εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας και μιλούν για 8.552 κρατούμενους χωρίς να τους έχει απαγγελθεί κατηγορία και 2.808 τραυματίες. Οι ίδιες ΜΚΟ έχουν ανακοινώσει ότι οι εισαγγελικές αρχές ερευνούν 2.670 καταγγελίες και μηνύσεις εναντίον της αστυνομίας για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

https://www.youtube.com/embed/SlQ4QaAxJlw

Κεντρική Τράπεζα: 20 δισ. δολάρια στο βωμό της συγκράτησης του πέσο

Οι κοινωνική εξέγερση στη Χιλή και η αδυναμία του Πινιέρα να αντιμετωπίζει τις προσκλήσεις μια δημοκρατικής διεξόδου οδηγούν την οικονομία της χώρας στο βάραθρο και μάλιστα σε συνδυασμό με την άνοδο του δολαρίου στις αγορές της Λατινικής Αμερικής και όχι μόνο. Ο Πινιέρα και η κυβέρνησή του αποφάσισαν να προχωρήσουν στη στήριξη του εθνικού νομίσματος της χώρας, που έχει καταρρεύσει στα χαμηλότερα επίπεδα της ιστορία του, δίνοντας το πράσινο φως στην Κεντρική Τράπεζα της χώρας να ρίξει στις συναλλαγματικές αγορές έως και 20 δισ. δολάρια έως στις 29 Μαρτίου του 2020.  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL