Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Ντ.Τραμπ: Έρχονται σημαντικές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ντ.Τραμπ: Έρχονται σημαντικές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας

Για «σημαντικές κυρώσεις» σε βάρος της Τουρκίας προειδοποιεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ως απάντηση στη στρατιωτική επιχείρηση της Άγκυρας εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής στη βόρεια Συρία.

«Σημαντικές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας έρχονται!» ανέφερε σε tweet, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Ερωτηθείς λίγο μετά στον Λευκό Οίκο, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν επιβεβαίωσε ότι η ομάδα εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου θα συναντηθεί σήμερα για να συζητήσει το θέμα.

«Σαφώς δεν είναι πολύ αργά προκειμένου οι ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας» υπογράμμισε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι «είναι μια περίπλοκη κατάσταση», καθώς η Τουρκία είναι κράτος - μέλος του ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ άφησε να εννοηθεί ότι οι Κούρδοι εσκεμμένα αφήνουν ελεύθερους «ορισμένους» κρατουμένους του Ισλαμικού Κράτους, προκειμένου να αναγκάσουν τις ΗΠΑ να εμπλακούν στο μέτωπο, απ’ όπου η Ουάσιγκτον επιχειρεί να αποσυρθεί.

«Οι Κούρδοι θα μπορούσαν να αφήνουν ελεύθερους ορισμένους για να μας αναγκάσουν να εμπλακούμε» ανάρτησε στο twitter ο Ντ.Τραμπκ και συμπλήρωσε ότι τους εν λόγω τζιχαντιστές μπορεί «εύκολα να πιάσει εκ νέου η Τουρκία ή οι ευρωπαϊκές χώρες απ' όπου προέρχονται».

«Δεν θα εμπλακούμε σε άλλο έναν πόλεμο μεταξύ ανθρώπων που πολεμούν εδώ και 200 χρόνια» σημείωσε ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Άραγε, αυτοί οι άνθρωποι πιστεύουν πραγματικά ότι θα πρέπει να εισέλθουμε σε έναν πόλεμο εναντίον της Τουρκίας, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ; Οι ατέρμονοι πόλεμοι θα σταματήσουν!».

Χθες, οι κουρδικές αρχές ανακοίνωσαν ότι σχεδόν 800 συγγενείς των ξένων τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους δραπέτευσαν από καταυλισμό εκτοπισμένων, κοντά στο πεδίο των μαχών.

Στο μεταξύ, συριακά κυβερνητικά στρατεύματα αναπτύχθηκαν στην Αΐν Ίσα, στη βόρεια Συρία, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στην πρώτη γραμμή του εδάφους όπου οι τουρκικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επέμβαση από την περασμένη εβδομάδα.

Η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα που δείχνουν, όπως υποστήριξε, την είσοδο στην Αΐν Ίσα, όπου κάτοικοι καλωσορίζουν την άφιξη συριακών κυβερνητικών στρατευμάτων.

Εξάλλου, ο συριακός στρατός αναπτύχθηκε στην πόλη Τάμπκα, κοντά στη Ράκα, σύμφωνα με συριακά κρατικά ΜΜΕ, αποκαθιστώντας το 'πάτημα' του κράτους σε μια περιοχή όπου βρίσκεται ένα μεγάλο υδροηλεκτρικό φράγμα.

Οι υπό κουρδική ηγεσία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, υποστηριζόμενες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, πολέμησαν για εβδομάδες προκειμένου να καταλάβουν την Τάμπκα και το γειτονικό φράγμα από το Ισλαμικό Κράτος το 2017.

Η αναπτυξη του συριακού στρατού ακολουθεί τη συμφωνία ανάμεσα στη συριακή κυβέρνηση και τις υπό κουρδική ηγεσία δυνάμεις για την ανάπτυξη του συριακού στρατού στην περιοχή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL