Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
17.6°C21.2°C
1 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.3°C18.5°C
1 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.9°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
1 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 76%
Συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα οι συγκρούσεις στη Συρία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα οι συγκρούσεις στη Συρία

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά στους οποίους βρίσκονται και 8 άμαχοι, κατά τη δεύτερη ημέρα των τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι 40 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας έπληξαν συνολικά 181 στόχους -θέσεις Κούρδων ανταρτών- σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Άμυνας το οποίο, νωρίτερα ανακοίνωσε ότι τα στρατεύματα μπήκαν στη βορειοανατολική Συρία, ανατολικά του Ευφράτη. 

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, μέλη των τουρκικών ειδικών δυνάμεων και τεθωρακισμένα οχήματα, μπήκαν στη Συρία σε τουλάχιστον τρία σημεία των συνόρων. Εκπρόσωπος ομάδας Σύρων ανταρτών που μετέχουν στην επίθεση δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η χερσαία επίθεση γίνεται με κατεύθυνση την πόλη Τελ Αμπιάντ, η οποία ελέγχεται από την κουρδική πολιτοφυλακή YPG.

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε ότι τουρκικός στρατός «απελευθέρωσε» επτά χωριά (αλ Γιαμπισάχ, Τελ Φαντάρ, Μουσεϊρίφα, Νταμπάτ, Μπιρ Ασίφ, Χαμιντίγια στην Τελ Αμπιάντ και το Κίστο της Ρας αλ Αϊν) κοντά στις συνοριακές πόλεις Τελ Αμπιάντ και Ρας αλ Αϊν στην βορειοανατολική Συρία.

Ο εκπρόσωπος του Συριακού Εθνικού Στρατού Γιούσεφ Χαμούντ δήλωσε πως Τούρκοι στρατιώτες και Σύροι αντάρτες έχουν πλέον περικυκλώσει τις πόλεις Ρας αλ Αϊν και Τελ Αμπιάντ, έπειτα από χερσαία επίθεση που εξαπέλυσαν.

Οι πόλεις αυτές ελέγχονται από τις υπό την ηγεσία των Κούρδων Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).

Σήμερα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να συγκληθεί εκτάκτως και κεκλεισμένων των θυρών μετά από αίτημα των ευρωπαϊκών μελών του, του Βελγίου, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Πολωνίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης τουλάχιστον 18.000 Σύροι μαχητές κινητοποιήθηκαν για να συμμετάσχουν στην επιχείρηση στο πλευρό του τουρκικού στρατού. Σύμφωνα με τον Ερντογάν στόχος είναι να δημιουργηθεί μια «ζώνη ασφαλείας» ώστε να μετατραπεί στον χώρο όπου θα επαναπατριστούν Σύροι πρόσφυγες. 

Η Τουρκία διατείνεται ότι οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (ΜΠΛ), βασική συνιστώσα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ), είναι «τρομοκρατική οργάνωση», ο συριακός βραχίονας του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν, της αυτονομιστικής οργάνωσης που πολεμά εναντίον του τουρκικού κράτους από τη δεκαετία του 1980.

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις προκάλεσαν τις αντιδράσεις πολλών χώρών, που εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους.

Την ίδια ώρα, η Διεθνής Αμνηστία εξέφρασε ανησυχία διότι «στο παρελθόν» τόσο «οι τουρκικές όσο και οι κουρδικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επιθέσεις αδιακρίτως στη Συρία» με αποτέλεσμα να υπάρξουν «πολυάριθμα θύματα μεταξύ των αμάχων».

Μ.Πομπέο: Η Ουάσινγκτον δεν ενέκρινε την εισβολή της Τουρκίας

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έδωσε στην Τουρκία το «πράσινο» φως για να εισβάλει στη Συρία, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο επισημαίνοντας ωστόσο ότι η Άγκυρα είχε «θεμιτές ανησυχίες» για την «ασφάλειά της».

Ο Ντ.Τραμπ από την πλευρά του προειδοποίησε χθες πως θα καταστρέψει την τουρκική οικονομία αν η τουρκική επιχείρηση εξοντώσει τους Κούρδους της Συρίας

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν ανησυχεί για το ενδεχόμενο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εξοντώσει τους Κούρδους, ο πρόεδρος των ΗΠΑ απάντησε: «Θα εξοντώσω την οικονομία του, αν αυτό συμβεί. Το έχω κάνει ήδη με τον πάστορα Μπράνσον»,

Στην αντίπερα όχθη, σύμφωνα με το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, 12 άνθρωποι τραυματίσθηκαν από ρουκέτες και βλήματα όλμου που προέρχονταν από τη Συρία πλήττοντας τις τουρκικές πόλεις Ακτσάκαλε, Μπιρέτσικ, Τσεϊλάνπιναρ και Νουσαϊμπίνπου.

Επιπλέον, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων ανέφερε πως περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι έχουν εκτοπισθεί αφότου ξεκίνησε η επίθεση της Τουρκίας εναντίον της πολιτοφυλακής των Κούρδων στη βορειανατολική Συρία.

«Από την Τετάρτη, περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι έχουν εκτοπισθεί, διαφεύγοντας από τους τομείς των συνόρων (με την Τουρκία), ιδιαίτερα από τις ζώνες του Ρας αλ-Αΐν και του Ντερμπασιγέ», ανέφερε το Παρατηρητήριο διευκρινίζοντας πως οι εκτοπισμένοι κατευθύνονται προς εδάφη που βρίσκονται ανατολικότερα, προς την πόλη Χασακέ.

Σημειώνεται ότι στην Τουρκία, οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψη 21 ατόμων για «πρόκληση μίσους και αναταραχής» και για «προπαγάνδα υπέρ τρομοκρατικής οργάνωσης», καθώς καταφέρθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εναντίον των τουρκικών επιθέσεων στη Συρία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL