Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.1°C
4 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.9°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
14.0°C14.8°C
1 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.7°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.4°C
2 BF 87%
Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς: Ας μεταδώσουμε την αλληλεγγύη, όχι τον ιό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς: Ας μεταδώσουμε την αλληλεγγύη, όχι τον ιό

«Την 7η Απριλίου, όπως κάθε χρόνο, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας. Παραδοσιακά, το ΚΕΑ συμμετέχει και προωθεί γεγονότα που λαμβάνουν χώρα σε παγκόσμια κλίμακα και ιδιαίτερα στην Ευρώπη. Τα κόμματα-μέλη υποστηρίζουμε επίσης αυτό το γεγονός αυτό στις χώρες μας, καθώς  πάντα το θεωρούσαμε δίκαιο, αξιοπρεπές και απαραίτητο.

Η υγεία και η ζωή είναι προγενέστερα και ανώτερα δικαιώματα σε σύγκριση με άλλα, όπως η ιδιωτική ιδιοκτησία. Η υγεία δεν είναι μόνο "να μην είναι κανείς άρρωστος" αλλά να ζει με αυτόνομο, υποστηρικτικό και χαρούμενο τρόπο.

Και για αυτό το θεμελιώδες δικαίωμα, αγωνιζόμασταν, μαζί με τα κοινωνικά κινήματα για τα κοινωνικά δικαιώματα, κάτω από τη εποπτεία των δημόσιων υπηρεσιών, όταν το 2019-20 ξέσπασε η τρομερή πανδημία του κορονοϊού Covid-19.

Αυτή τη φορά ο αντίκτυπος είναι παγκόσμιος και η μετάδοση, η θνησιμότητα καθώς και οι κοινωνικές επιπτώσεις συνεχίζονται και επεκτείνονται. Τώρα η κοινωνία είναι σοβαρά άρρωστη και οι άνθρωποι αισθάνονται ότι απειλούνται και φοβούνται.

Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την αιτία αυτής της κατάστασης πέρα και πάνω από την αδιαμφισβήτητη επιθετικότητα του νέου ιού. Ακόμη και με την ευρωπαϊκή ανομοιογένεια που μας χαρακτηρίζει, οι επικρατούσες νεοφιλελεύθερες πολιτικές σε πολλά κράτη και η λιτότητα που συνεπάγονται, όλο και πιο επιθετικά, οδήγησαν στην εμπορευματοποίηση / ιδιωτικοποίηση και την αδυναμία των συστημάτων δημόσιας υγείας.

Σε αυτήν την εύθραυστη κατάσταση, ο βαθμός του στρες που προκαλείται από την πανδημία είναι ανυπέρβλητος. Με όλες τις διαφορές της απαραίτητης ανάλυσης, κανείς δεν αμφισβητεί τις υπερβατικές συνέπειες για την κοινωνία, την εργασία και την οικονομία. Για την υγεία και τη ζωή.

Και οι ανισότητες όλο και αυξάνονται. Και οι πιο ευάλωτοι άνθρωποι τιμωρούνται και πάλι: οι γυναίκες, οι φτωχοί, οι ηλικιωμένοι, οι μετανάστες, βιώνουν τον αποκλεισμό. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας πληρώνουν για την αφοσίωσή τους και τη γενναιοδωρία τους με την υγεία τους.

Στις 7 Απριλίου θα δηλώσουμε ότι η ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ, η δημόσια υπηρεσία μας, είναι η καλύτερη και είναι η μόνη αποδεδειγμένη και ασφαλής άμυνα του πληθυσμού.

Η Ευρώπη, και ιδιαίτερα η ΕΕ, δεν μπορεί να αποστασιοποιηθεί από αυτά τα γεγονότα. Είναι υποχρεωμένη να ανταποκριθεί και αυτή η κρίση είναι ζωτικής σημασίας για να καθορίσει το ίδιο της το μέλλον. Αυτή η καταστροφή θα σφραγίσει την ιστορία.

Για όλους αυτούς τους λόγους, η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας είναι μια ημέρα μεγάλης σημασίας. Πρέπει να δείξουμε ότι με το να αγωνιζόμαστε όλοι μαζί θα δούμε το φως στο τέλος του τούνελ. Και η εικόνα της εκστρατείας ελπίδας την Τρίτη 7 Απριλίου είναι να κρεμάσετε ένα λευκό σεντόνι, ή πανί στο παράθυρο ή το μπαλκόνι σας].

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL