Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
6ο Συνέδριο Ευρωπαϊκής Αριστεράς: «Να επανεκκινήσουμε την Ευρώπη / Να πάμε αριστερά»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

6ο Συνέδριο Ευρωπαϊκής Αριστεράς: «Να επανεκκινήσουμε την Ευρώπη / Να πάμε αριστερά»

Αποστολή στη Μάλαγα: Νίκος Σβέρκος

Μεταξύ άλλων, στους στόχους της Ευρωπαικής Αριστεράς συμπεριλαμβάνεται η καθιέρωση ενός παγκόσμιου φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, αλλά και η μεγαλύτερη επιτυχία των πανευρωπαικών διαδηλώσεων ενάντια στις διακρίσεις φύλου στις 8 Μαρτίου.

Οι συντάκτες του κειμένου πολιτικής απόφασης υπογραμμίζουν την αντίθεση της ΕΑ στις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου, τάσσονται υπέρ της διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα των ασφαλιστικών συστημάτων, ενώ επισημαίνουν την ανάγκη για διάλυση του ΝΑΤΟ και την αντικατάστασή του από ένα νέο σύστημα ασφαλείας βασισμένο στον ΟΑΣΕ και το Ευρωπαικό Συμβούλιο. Τέλος η πολιτική απόφαση αναμένεται να περιλαμβάνει τον στόχο για τη δημιουργία ενός μοντέλου που θα εφαρμόσει τις αποφάσεις για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων.

Το Συνέδριο θα ολοκληρωθεί με την ψήφιση του κειμένου πολιτικής απόφασης και τις τροποποιήσεις του καταστατικού. Παράλληλα θα αναδειχθεί η νέα ηγεσία του κόμματος, που αποτελείται από τον Πρόεδρο (τη θέση κατείχε μέχρι τώρα ο Γκρέγκορ Γκίζι), την Πολιτική Γραμματεία και την Εκτελεστική Επιτροπή. 

 

Ακολουθούν αποσπάσματα από τις τοποθετήσεις στελεχώντ ου ΣΥΡΙΖΑ, που συμμετέχουν ως σύνεδροι:

 

Πάνος Σκουρλέτης, Γραμματέας ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής

«Η ταυτότητα της πολύμορφης, σύγχρονης ευρωπαϊκής Αριστεράς διαμορφώνεται από την ανάγκη υπεράσπισης των αδυνάτων, των δικαιωμάτων και  των γυναικών, της αντιμετώπισης της οικολογικής και κλιματικής κρίσης, τη διεύρυνση της δημοκρατίας σε όλα τα επίπεδα. Σήμερα υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια συνάντηση της ευρωπαϊκής Αριστεράς με τα τμήματα της Σοσιαλδημοκρατίας που αποδεσμεύονται από τον νεοφιλελευθερισμό, αλλά και με δυνάμεις της ριζοσπαστικής οικολογίας. Είναι η ανάγκη να επανασυστηθούμε στους λαούς μας και ιδιαίτερα στις νεότερες γενιές, που ίσως δεν μας γνωρίζουν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα πρωτοστάτησε και συνεχίζει να πρωτοστατεί στη  συνάντηση όλων αυτών των δυνάμεων, η οποία έγινε μέσα στις συνθήκες της βαθιάς και πολύπλευρης οικονομικής κρίσης που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια. Μια συνάντηση, όμως, που γίνεται στο έδαφος της Αριστεράς. Με ανοιχτή διάθεση και με την ικανότητά μας να αξιοποιούμε τις καλύτερες από τις παραδόσεις όλων αυτών των δυνάμεων».

 

Γιώργος Κατρούγκαλος, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Τομεάρχης Εξωτερικών

«Η συμφωνία των Πρεσπών θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για την επίλυση διενέξεων σε μια περιοχή που αποτέλεσε την πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης. [...] Το ονοματολογικό μπορεί να μοιάζει σε ορισμένους ένα εύκολο θέμα προς επίλυση, ιδιαίτερα τη δεκαετία του ‘90. Ωστόσο με ευθύνη των δεξιών κυβερνήσεων και στις δύο χώρες, καλλιεργήθηκε μια συζήτηση, στην οποία κυριάρχησε η λογική των διαφορετικών ταυτοτήτων που στρέφονται η μία ενάντια στην άλλη, γι αυτό και δηλητηριάστηκαν οι σχέσεις των δυο χωρών.

Όταν βρεθήκαμε στην εξουσία αποφασίσαμε να λύσουμε το ζήτημα και ο Αλέξης Τσίπρας γνώριζε ότι θα έχει πολιτικό κόστος, αλλά επέλεξε τη λύση ως statesman και ως ηγέτης της Αριστεράς».

 

Ράνια Σβίγκου, μέλος Π.Γ. ΣΥΡΙΖΑ, Υπεύθυνη Τομέα Διεθνών Σχέσεων και εξωτερικής Πολιτικής

«Βασική προϋπόθεση για μια άλλη, πιο δίκαιη, πιο δημοκρατική, πιο αλληλέγγυα και πράσινη Ευρώπη, είναι να αλλάξουν οι παρόντες πολιτικοί συσχετισμοί. Για αυτή την προσπάθεια, είναι απαραίτητο να διαμορφωθεί ένα πλατύ, ισχυρό, προοδευτικό και δημοκρατικό μέτωπο, που δεν θα παραβλέπει τις επιμέρους διαφορές, αλλά που θα ενώνει, με βάση μια κοινή προγραμματική συμφωνία, όλες εκείνες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που αντιμάχονται τον νεοφιλελευθερισμό, την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, τον σεξισμό, την οικολογική καταστροφή, τον εθνικισμό και τον ρατσισμό, την επιστροφή στη λογική των περίκλειστων εθνικών κρατών, την ξενοφοβική ρητορική».

 

Γιάννης Μπουρνούς, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

«Μπορεί να ηττήθηκε η Αριστερά σε αρκετές χώρες, αλλά έχουμε ήδη μια σπουδαία παρακαταθήκη για την συζήτηση που πρέπει να γίνει για την διεύρυνση των δυνάμεών της και την απόκτηση μεγαλύτερης πολιτικής ισχύος. Πρέπει να μελετήσουμε το παράδειγμα της Ισπανίας, όπου η Αριστερά αποφάσισε να συνεργαστεί με τους Σοσιαλιστές, πρέπει να δώσουμε συγχαρητήρια για την Φινλανδία, όπου πέντε γυναίκες ηγούνται των συγκυβερνώντων κομμάτων, πρέπει να μελετήσουμε τι επιτυγχάνεται στην Πορτογαλία. Και στην Ελλάδα, έστω και σε εποχή ήττας, έχουμε 32% και πρέπει να ανοιχτούμε ακόμα περισσότερο. Μόνο έτσι οι μάζες του μέλλοντος θα διεξαχθούν με θετικότερες προοπτικές».

 

Ρένα Δούρου, μέλος Π.Γ. ΣΥΡΙΖΑ, Υπεύθυνη Κλιματικής Αλλαγής

«Να πάρουμε πρωτοβουλίες, να δράσουμε για να καταθέσει η Ευρωπαϊκή Αριστερά το δικό της Πράσινο Συμβόλαιο, με σαφές δημοκρατικό, προοδευτικό, κοινωνικό πρόσημο, ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Τις πολιτικές που ευθύνονται για την καταστροφή του περιβάλλοντος στο βωμό του κέρδους – του κέρδους που έβαζαν και βάζουν πάνω από τις θάλασσες, τον αέρα, το πράσινο, τις ζωές μας. Ενάντια στις πολιτικές που υπονομεύουν το μέλλον μας. Ενάντια στις πολιτικές και τους πολιτικούς που έχουν το θράσος να θέλουν να ηγηθούν και στη νέα περίοδο.

Δεν πρέπει να τους το επιτρέψουμε».

Διαβάστε επίσης:

Mήνυμα του Κεν Λόουτς στο 6ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς: Ενότητα και σχέδιο καθαρό για το μέλλον

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL