Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Τα νέα της Ευρωομάδες της Αριστεράς (GUE/NGL)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα νέα της Ευρωομάδες της Αριστεράς (GUE/NGL)

Προοδευτική Συμμαχία vs Ερτογάν - Τραμπ

“Εγκληματία με συνεργό τον Τραμπ” χαρακτήρισαν τον Ερντογάν 14 ευρωβουλευτές της Προοδευτικής Συμμαχίας (Progressive Caucus) στο Ευρωκοινοβούλιο. “Ο Ερντογάν ενεργεί ως εγκληματίας με συνεργό τον Τραμπ. Υποστηρίζουμε και συγχαίρουμε τις κουρδικές δημοκρατικές δυνάμεις στον αγώνα τους ενάντια στον σκοταδισμό του ISIS” τόνισαν καταδικάζοντας την ωμή τουρκική στρατιωτική εισβολή στη βορειοανατολική Συρία.

Την ανακοίνωση υπογράφουν ευρωβουλευτές από την Αριστερά, τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους, που εξέφρασαν την ανησυχία τους για την περαιτέρω αποσταθεροποίηση στην περιοχή. Μεταξύ των συνυπογραφόντων και οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, Στέλιος Κούλογλου και Κώστας Αρβανίτης.

Ο διάλογος είναι μονόδρομος

"Η Ευρώπη δεν μπορεί να στρέφει το βλέμμα της αλλού, πρέπει να αναλάβει άμεσα δράση" διαμηνύει η Ευρωομάδα της Αριστεράς ασκώντας σφοδρή κριτική στην καταδίκη των αυτονομιστών ηγετών της Καταλωνίας. Οι καταδικαστικές αποφάσεις ελήφθησαν την προηγούμενη εβδομάδα και αφορούν ποινές 9 έως 13 ετών για τον ρόλο των ηγετών στην απόπειρα ανεξαρτητοποίησης της Καταλωνίας το 2017. Σε συνέχεια των αποφάσεων συμβαίνουν δεκάδες κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας στην Ισπανία.

"Η δημοκρατία και ο διάλογος είναι μονόδρομος για να μην τίθενται εν κινδύνω τα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών" τόνισε ο συμπρόεδρος της GUE/NGL Μάρτιν Σίρντεβαν, ενώ ο Βάσκος ευρωβουλευτής της Αριστεράς Περνάντο Μπαρένα διεμήνυσε πως "οι ποινές είναι κατάφωρα δυσανάλογες” και κάλεσε “τις ισπανικές αρχές να χρησιμοποιήσουν όλα τα νομικά μέσα που είναι απαραίτητα για να απελευθερώσουν τους ηγέτες των Καταλανών”.

Προτεραιότητα ο πυρηνικός αφοπλισμός

Ο πυρηνικός αφοπλισμός αποτελεί πολιτική προτεραιότητα για τους ευρωβουλευτές της Αριστεράς, όπως επανεπιβεβαιώθηκε στο πλαίσιο ημερίδας που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα. "Σε μια περίοδο έντασης και επιτάχυνσης της στρατιωτικοποίησης της Ε.Ε. χρειαζόμαστε κοινές πρωτοβουλίες με στόχο την ενίσχυση και στήριξη των διεθνών ενεργειών υπέρ της ειρήνης και την ανάπτυξη κοινών στρατηγικών. Θέλουμε να διευκολύνουμε τη δικτύωση μεταξύ των ακτιβιστών της ειρήνης και αντίστοιχων κινήσεων και δικτύων" επισήμανε σε σχετική ανακοίνωσή της η GUE/NGL υπογραμμίζοντας την ανάγκη για αντίστοιχες πρωτοβουλίες, ειδικά μετά την απόσυρση των Ηνωμένων Πολιτειών από τη Συνθήκη για τις Πυρηνικές Δυνάμεις Μεσαίας Εμβέλειας το 2018.

Πρόκειται για απόφαση που έλαβε ο Αμερικανός Πρόεδρος τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, με τον ισχυρισμό ότι η Ρωσία δεν σέβεται τη συνθήκη για τον πυρηνικό αφοπλισμό, που υπεγράφη το 1987.

Μαζικό "όχι" στη θανατική ποινή

Tην εναντίωσή τους στη θανατική ποινή εκφράζουν 65 ευρωβουλευτές, μεταξύ των οποίων και οι Στ. Κούλογλου και Δημ. Παπαδημούλης. Με επιστολή τους προς την ύπατη εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι καταδικάζουν νομοσχέδιο από την κυβέρνηση της Ουγκάντας, σύμφωνα με το οποίο η ομοφυλοφιλία θα τιμωρείται με θάνατο.

Οι 65 ευρωβουλευτές, που συμμετέχουν σε πέντε διαφορετικές πολιτικές ομάδες (Ευρωπαϊκή Αριστερά, Σοσιαλιστές, Πράσινοι, Renew Europe, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), υπενθυμίζουν ότι σε 70 χώρες η σεξουαλική δραστηριότητα μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου θεωρείται έγκλημα.

Υπενθυμίζεται πως στην ομιλία της κατά τη 17η Διεθνή Ημέρα Ενάντια στη Θανατική Ποινή η ίδια η ύπατη εκπρόσωπος είχε υπογραμμίσει την ανάγκη “να αντιταχθούμε σταθερά στην επιβολή της θανατικής ποινής ανά πάσα στιγμή και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL