Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Εν αναμονή των νέων μετεκλογικών συσχετισμών / "Φρένο" στον Βέμπερ από τους Μακρόν και σία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εν αναμονή των νέων μετεκλογικών συσχετισμών / "Φρένο" στον Βέμπερ από τους Μακρόν και σία

Συνήθως το “παζάρι” για τα κορυφαία πόστα της Ευρωπαϊκής Ένωσης -τους προέδρους του Συμβουλίου, του Κοινοβουλίου και της Κομισιόν- ξεκινάει πάντα πίσω από κλειστές πόρτες, αλλά αυτή τη φορά ο Γάλλος Πρόεδρος αποφάσισε να κάνει τη διαφορά.

Πριν από μερικές μέρες ο Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε για δείπνο στο Παρίσι τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, και μάλιστα σε ένα κεντρικό ρεστοράν, φροντίζοντας να ανεβάσει τις φωτογραφίες της συνάντησης στο Twitter και να... διαρρεύσει ότι οι δυο τους αποφάσισαν να συμμαχήσουν και σε πολιτικό επίπεδο -ως Φιλελεύθεροι- αλλά και για τη μοιρασιά των πόστων.

Προχώρησαν δε ένα βήμα παραπάνω. Μαζί με τους συμμάχους τους από το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο ξεκαθάρισαν στη σύνοδο κορυφής στο Σίμπιου της Ρουμανίας ότι δεν θεωρούν καθόλου καλή τη διαδικασία του “Spitzenkandidat” -το ότι δηλαδή οι πολιτικές ομάδες κατεβάζουν έναν επικεφαλής υποψήφιο στις ευρωεκλογές κι όποια πάρει τις περισσότερες έδρες βγάζει τον πρόεδρο της Κομισιόν.

“Δεν αισθάνομαι να με δεσμεύει αυτή η διαδικασία” είπε ο Μακρόν, ενώ ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπέτελ τόνισε ότι “εξ αρχής ήταν μια κακή απόφαση”. Με τη στάση τους αυτή οι Μακρόν και σία προσπαθούν να κόψουν τα πόδια κυρίως του υποψηφίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ. Δεν τον θέλουν επειδή είναι Γερμανός, επειδή είναι πολύ δεξιός κι επειδή δεν έχει καμία κυβερνητική εμπειρία -χωρίς να το λένε ξεκάθαρα.

Βέβαια η καγκελάριος Μέρκελ ξεκαθάρισε στο Σίμπιου ότι αυτή στηρίζει τον Βαυαρό Βέμπερ -αλλά πολύ θερμή δεν ακούστηκε η στήριξη. Και δυο μέρες μετά ο Μακρόν κάλεσε όλους τους Φιλελεύθερους στο Στρασβούργο για να στήσουν μαζί μια πολιτική ομάδα με το... βαρύ όνομα “Renaissance” (“Αναγέννηση”). Μια ομάδα η οποία, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, μπορεί να πάρει έως και 100 από τις 751 έδρες του νέου Ευρωκοινοβουλίου.

Μία ομάδα που δεν θέλει να ψηφίσει για πρόεδρο της Κομισιόν τον Βέμπερ. Όπως δεν θέλουν να τον ψηφίσουν και οι Ευρωσοσιαλιστές -ο επικεφαλής υποψήφιος των οποίων Φρανς Τίμερμανς επίσης δεν έχει πολλές ελπίδες να εκλεγεί. Οι Μακρόν και σία φλερτάρουν με την ιδέα της εκλογής της Μαργκρέτε Βεστάγκερ -της Δανέζας νυν επιτρόπου Ανταγωνισμού. Κι αν για κάποιο λόγο η εκλογή της δεν περπατήσει, έχουν εναλλακτικές λύσεις.

Για τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη, που έχει ποντάρει τα πάντα στην εκλογή Βέμπερ, οι οιωνοί δεν είναι οι καλύτεροι. Ο εκλεκτός του, όπως υπενθύμισε και σε συνέντευξή του στο Κόκκινο ο Δημήτρης Παπαδημούλης, αντιμετωπίζει το "όχι" της ευρωπαϊκής Αριστεράς και των Πρασίνων, συνεπώς με τις διαφαινόμενες αρνήσεις των Ευρωσοσιαλιστών, των Φιλελεύθερων και του Μακρόν βλέπει τις πιθανότητές του να εκμηδενίζονται.

Σύμφωνα με τον Δ. Παπαδημούλη, ο Βέμπερ δεν είναι μόνο “πιο δεξιός από τον Σόιμπλε” ή “ο πρώτος που μίλησε για Grexit”, αλλά είναι υπέρ περικοπών όλων των κοινοτικών κονδυλίων που ευνοούν τα ελληνικά συμφέροντα. "'Οποιος ψηφίζει Ν.Δ. ψηφίζει Βέμπερ, δηλαδή περικοπές στα κονδύλια για τη συνοχή, τη σύγκλιση, την έρευνα και καινοτομία, τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους…».

«Έχει ιδιαίτερη αξία να καταφέρουμε να μην γίνει αυτός ο τύπος πρόεδρος της Κομισιόν (...) γιατί θα δημιουργούσε αναταραχή, θα δυσκόλευε τα επόμενα βήματά μας, την έξοδο στις αγορές με χαμηλό επιτόκιο, την πρόωρη εξόφληση του ακριβού δανείου του ΔΝΤ, την είσπραξη της επόμενης δόσης των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα. (...) Έχει τεράστια σημασία ποιος θα είναι στο τιμόνι της επόμενης Κομισιόν».

Όπως τόνισε, ο Βέμπερ «θυμίζει τη δεξιά γερμανοκρατία'» και θύμισε ότι για τον Γιούνκερ (που επίσης ανήκει στο ΕΛΚ) χρειάστηκε η Αριστερά, οι Σοσιαλιστές, οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι να τον στηρίξουν για να αποφευχθεί μία επιλογή «α λα Μπαρόζο» από το Βερολίνο. Μάλιστα, εκτίμησε ότι τώρα «ούτε η Μέρκελ δεν πιστεύει σοβαρά ότι ο Βέμπερ κάνει για πρόεδρος της Κομισιόν, μάλλον τον έβαλε ως υποψήφιο μίας χρήσης, ως λαγό''».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL