Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.3°C24.2°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C24.7°C
4 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C23.8°C
2 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C21.0°C
2 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.4°C
3 BF 35%
Ισπανία: Στο γραφείο του Σάντσεθ... το παρακράτος; Χάκερ από τη Σιγκαπούρη “ξεσκέπασαν” την Γκουάρδια Θιβίλ!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ισπανία: Στο γραφείο του Σάντσεθ... το παρακράτος; Χάκερ από τη Σιγκαπούρη “ξεσκέπασαν” την Γκουάρδια Θιβίλ!

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Οι εικόνες από την κάμερα ασφαλείας της... κρατικής (ανα)ασφάλειας του Πάμπλο Ιγκλέσιας και της Ιρένε Μοντέρο κατέληξαν από την Γκουάρδια Θιβίλ στη... Σιγκαπούρη, ενώ για το σκάνδαλο της κατασκευής πλαστών στοιχείων εναντίον του Podemos και του Ιγκλέσιας κατηγορείται και ο επικεφαλής Εθνικών Πληροφοριών του πρωθυπουργικού γραφείου του Πέδρο Σάντσεθ! Οι πέντε εν ενεργεία... παρακρατικοί αστυνομικοί συνεχίζουν να λαμβάνουν αποδοχές που φθάνουν έως τις 11χιλιάδες ευρώ το μήνα.

Οι χάκερ... "έσωσαν" τον Ιγκλέσιας 

Τρεις εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές η ισπανική κοινή γνώμη μαθαίνει ότι ζει σε ένα παρακράτος χαφιεδισμού και κατασκοπείας, όπου η Γκουάρδια Θιβίλ, αυτό το είδος της αντιδραστικής αστυνομίας και στρατονομίας, τοποθέτησε κάμερα για να παρακολουθεί την κατοικία του ηγέτη του Unidos Podemos Πάλμπλο Ιγκλέσιας και της σύντροφό του Ιρένε Μοντέρο, που είναι η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της Αριστεράς. Για κακή τύχη της Γκουάρδια Θιβίλ και αυτών που τους διέταξαν να βάλουν την κάμερα παρακολούθησης της κατοικίας των δύο ηγετικών στελεχών της Αριστεράς χάκερ υπέκλεψαν το σήμα της κάμερας για να προχωρήσουν σε μια απευθείας αναμετάδοσή του στο... διαδύκτυο. Με πιο απλά λόγια ο καθένας μπορούσε να παρακολουθεί σε απευθείας μετάδοση ποιος έμπαινε και έβγαινε... στην ιδιωτική ζωή του Ιγκλέσιας και της Μοντέρο.

“Ανώνυμοι”, σύμφωνα με το Podemos, έδωσαν τα στοιχεία ότι το σπίτι ήταν υπό παρακολούθηση και μάλιστα σε... απευθείας αναμετάδοση. Έτσι στις 17 Οκτωβρίου του 2018 το Podemos κατήγγειλε επισήμως στον υπουργείο Εσωτερικών την υποκλοπή των εικόνων της Γκουάρδια Θιβίλ από την παρακολούθηση της κατοικίας των δύο ηγετικών στελεχών του στο Γκαλαπαγκάρι, λίγο έξω από τη Μαδρίτη. Το Podemos κατέθεσε ορισμένες φωτογραφίες που του είχαν παραδώσει οι χάκερ τρεις ημέρες πριν καταθέσει την καταγγελία.

Δημοσιεύματα του τύπου υποστήριζαν εδώ και καιρό ότι η Γκουάρδια Θιβίλ είχε τοποθετήσει καμουφλαρισμένη κάμερα για να παρακολουθεί την κατοικία των δύο ηγετών του Podemos, προσπαθώντας να δικαιολογήσουν το γεγονός εξαιτίας των επιθέσεων που είχε δεχθεί η κατοικία τους με συνθήματα στους τοίχους, πλακάτ και πανό, κυρίως από τη νεολαία του φασιστικού Vox.

Η Γκουάρδια Θιβίλ με τη σειρά της προσπάθησε να ανακαλύψει τους χάκερ, για να φθάσει έως τον σέρβερ τους στη γειτονική... Σιγκαπούρη, αλλά χωρίς να ανακαλύψει την ταυτότητά τους. Το σίγουρο είναι ότι στην αρχή οι χάκερ δεν είχαν ιδέα για την ταυτότητα των ατόμων που παρακολουθούσε η Γκουάρδια Θιβίλ.

Μετά την καταγγελία του Podemos απλώς η Γκουάρδια Θιβίλ ενίσχυσε τα μέτρα ασφαλείας των συστημάτων της προσπαθώντας να καθησυχάσει τα ενδιαφερόμενους ηγέτες της Αριστεράς ότι... “η κάμερα λειτούργησε μόνο λίγες εβδομάδες”. Η Γκουάρδια Θιβίλ διαβεβαιώνει πλέον ότι “δεν υπάρχει καμία κάμερα παρακολούθησης του Ιγκλέσιας και της Μοντέρο” και ότι έχει τοποθετήσει μικρό φυλάκιο με αστυνομικό κοντά στην κατοικία τους.

Ετσενίκε: "Να ξεβρομίσουμε τους υπονόμους του κράτους"

Ο Οργανωτικός γραμματέας του Podemos Πάμπλο Ετσενίκε κατήγγειλε ότι αυτό το απαράδεκτο γεγονός για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου πραγματοποιήθηκε με μια κυβέρνηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος και με τον αμφισβητήσιμο για το Podemos υπουργό Εσωτερικών Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα, γεγονός που μαρτυρά ότι “πρέπει να κάνουμε πολλά για να ξεβρομίσουμε τους υπονόμους του κράτους”.

Ο Ετσενίκε κατήγγειλε επίσης ότι “οι αστυνομικοί που εμπλέκονται στην κατασκευή πλαστών στοιχείων εναντίον του Podemos συνεχίζουν να πληρώνονται από τους πολίτες, έχουν το αστυνομικό τους σήμα και το υπηρεσιακό τους περίστροφο” και ότι “απλώς μετατέθηκαν σε άλλες υπηρεσίες”. Ο Ετσενίκε κατήγγειλε ότι δύο από τους αστυνομικούς που εμπλέκονται στην παρακρατική κατασκευή πλαστών στοιχείων για την υποτιθέμενη χρηματοδότηση του Podemos και του Πάμπλο Ιγκλέσιας από τη Βενεζουέλα, ο Χοσέ Άνχελ Φουέντες Γκάχο και ο Μπονιφάθιο Ντίαθ Σεβίγια απλώς έχει αποσπαστεί από τις πρεσβείες στις οποίος έπρεπε να υπηρετούν χωρίς καμία απολύτως άλλη κύρωση.

Το Podemos έχει ξεκινήσει εκστρατεία ¨εναντίον των υπονόμων του κράτους”, προβάλλοντας μάλιστα σε τμήμα κτιρίου της Πλατείας της Ισπανίας στο κέντρο της Μαδρίτης βίντεο για το σκάνδαλο της παράνομης χρηματοδότησης του Λαϊκού Κόμματος και του περιβόητου “Β’ Ταμείου”, αυτό του μαύρου χρήματος του Μαριάνο Ραχόι.

“Είπαμε την αλήθεια στα μέσα ενημέρωσης, με συνεντεύξεις, εκδηλώσεις φθάνοντας να την προβάλλουμε στο τοίχο ενός κτιρίου. Πήραμε την απαραίτητη άδεια από το δήμο. Είναι σημαντικό ο κόσμος να μην ξεχάσει τι συνέβη στην χώρα και ότι υπάρχει ένα κόμμα που καταδικάστηκε για διαφθορά και κυβερνούσε την χώρα, έχοντας μετατραπεί σε ένα παράσιτο των θεσμών της”. Για το λόγο αυτό ο Ετσενίκε κάλεσε τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες της χώρας να ψηφίσουν το Unidas Podemos και να αποτρέψουν το σχηματισμό μιας κυβέρνησης ανάμεσα στο Σοσιαλιστικό Κόμμα και τους “Πολίτες”, “γιατί θα ήταν μια δεξιά κυβέρνηση”.

Για τη ιστορία της υπόθεσης ο επικεφαλής της αστυνομίας απάντησε στον Ετσενίκε ότι δεν μπορεί να πάρει προληπτικά μέτρα αναστολής της υπηρεσίας των αστυνομικών που αναμείχθηκαν στην κατασκευή πλαστών στοιχείων εναντίον του Podemos γιατί οι ίδιες οι δικαστικές αρχές δεν έχουν ζητήσει κάτι τέτοιο, αφού επέβαλαν σε αυτούς μόνο την... απαγόρευση εξόδου από την χώρα. Ένα προληπτικό μέτρο που κατά τον επικεφαλής της ισπανικής αστυνομίας δεν είναι... “επιβαρυντικό”! Πάντως ο επικεφαλής της αστυνομίας... διασφάλισε τον Ετσενίκε ότι οι πέντε αστυνομικοί που εμπλέκονται στην κατασκευή πλαστών στοιχείων εναντίον του Podemos… απομακρύνθηκαν από την διεύθυνση της Πολιτικής Αστυνομίας, της παλιάς καλής μας Ασφάλειας, και ότι λαμβάνουν στη νέα υπηρεσία τους τις πλήρεις αποδοχές τους, όπως προβλέπει ο... νόμος.

Ο.. "αντιPodemos" στο γραφείο Εθνικών Πληροφοριών του Σάντσεθ

Το παρακράτος όμως έχει ακόμη πιο μεγάλα και βαθιά πλοκάμια, που ξεπερνούν τα όρια του Λαϊκού Κόμματος, αφού την Παρασκευή ο διευθυντής Εθνικών Πληροφοριών της ισπανικής κυβέρνησης Αλμπέρτο Ρόθας αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη στιγμή που βρέθηκε και αυτός στο εδώλιο για τη συμμετοχή του στην παρακολούθηση του Ιγκλέσιας,

Ο δημοσιογράφος Ρόθας, που επί πρωθυπουργίας Σάντσεθ του ζητήθηκε να αναλάβει την διεύθυνση Εθνικών Πληροφοριών του πρωθυπουργικού γραφείου, κλήθηκε να καταθέσει ως μάρτυρας στην υπόθεση της κλοπής του κινητού τηλεφώνου της Ντίνα Μποουσέλαμ, της συνεργάτη του Πάμπλο Ιγκλέσιας, με τον “αρχιχαφιέ” Χοσέ Μανουέλ Βιγιαρέχο να έχει δηλώσει ότι ο Ρόθας του παρέδωσε ένα pendrive με τα στοιχεία του τηλεφώνου που εκλάπη από την συνεργάτη του Ιγκλέσιας. Μετά το τέλος της κατάθεσής του Ρόθας οι δικαστικοί του Εθνικού Δικαστηρίου (AN) επιβεβαίωσαν την απόφασή τους ότι ο Ρόθας θα προσαχθεί σε δίκη ως κατηγορούμενος, εξαναγκάζοντας τον γνωστό δημοσιογράφο να παραιτηθεί από τον υψηλόβαθμο θεσμικό ρόλο του.

Ο Βιγιαρέχος υποστήριξε ότι ο Ρόθας, που ήταν διευθυντής ενός μεγάλου περιοδικού είχε αντίγραφο των στοιχείων του κινητού της συνεργάτη του Ιγκλέσιας, αλλά είχε αποφασίσει να μην τα δημοσιεύσει και ως εκ τούτου τα παρέδωσε στην... αστυνομία. Ο Ρόθας πάντως υποστήριξε ότι τον χρησιμοποιούν και ότι με αυτόν τον τρόπο προσπαθούν να πλήξουν την κυβέρνηση του Σάντσεθ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL