Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Βρετανία: Μέχρι αύριο η επιστολή για την παράταση του Brexit

ΑΜΠΕ

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ντάουνινγκ Στριτ, η επιστολή της Τ.Μέι προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με την οποία ζητείται η παράταση του Brexit, αναμένεται να σταλεί είτε σήμερα είτε αύριο. «Υπάρχει τρόπος για τρίτη ψηφοφορία», δηλώνει ο αρμόδιος υπουργός για το Brexit

Σήμερα ή αύριο αναμένετια να σταλεί η επιστολή για την παράταση του Brexit από την Τερέζα Μέι προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ντάουνινγκ Στριτ. 

Σημειώνετια ότι οι βασικοί υπουργοί της Μέι συζήτησαν σήμερα το θέμα του Brexit για μιάμιση ώρα περίπου, περιλαμβανομένων και των επιπλοκών από τη χθεσινή απόφαση του πρόεδρου της Βουλής των Κοινοτήτων που έκρινε ότι η Μέι δεν μπορεί να θέσει για τρίτη φορά σε ψηφοφορία τη συμφωνία της για το Brexit, εκτός κι αν προχωρήσει σε θεμελιώδεις αλλαγές.

«Υπάρχει τρόπος για τρίτη ψηφοφορία», δηλώνει ο υπουργός για το Brexit

Η Τερέζα Μέι θα επιχειρήσει να αποφύγει την απόφαση του προέδρου της Βουλής Τζον Μπέρκοου και να βρει τρόπο να θέσει την συμφωνία για την αποχώρηση από την ΕΕ σε τρίτη ψηφοφορία, δήλωσε σε συνέντευξή του στο BBC Radio 4 ο υπουργός για το Brexit Στίβεν Μπάρκλεϊ.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο Τζον Μπέρκοου, ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτρέψει τρίτη ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων σε μία πρόταση που είναι ίδια με αυτή που απορρίφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς σύμφωνα με τον κανονισμό θα πρέπει οποιαδήποτε πρόταση της κυβέρνησης προς ψήφιση να φέρει ουσιαστικές αλλαγές.

Ωστόσο, ο Στίβεν Μπάρκλεϊ ισχυρίστηκε ότι η συμφωνία της ΕΕ σε μία παράταση του άρθρου 50 για την καθυστέρηση του Brexit συνιστά διαφορετική πρόταση, όπως και μία συμφωνία σε αλλαγές οι οποίες ικανοποιούν το βορειο-ιρλανδικό κόμμα DUP.

«Αν δούμε έναν αριθμό μελών του κοινοβουλίου να αλλάζουν την ψήφο τους, εάν δούμε σαφήνεια στους όρους μίας παράτασης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τότε αυτά είναι θέματα μέσα από τα οποία το κοινοβούλιο μπορεί να βρει έναν τρόπο (για την τρίτη ψηφοφορία)» είπε ο υπουργός για το Brexit.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, η Βουλή των Κοινοτήτων έχει τη δυνατότητα -σε περίπτωση που ο Τζ.Μπέρκοου αποκλείσει τη διεξαγωγή τρίτης ψηφοφορίας- να ορίσει ψηφοφορία με την οποία θα ανατρέψει, εάν υπάρξει πλειοψηφία, την αρχή ύπαρξης προηγούμενου (περίπτωση το 1604) που επικαλέστηκε ο πρόεδρος της Βουλής για να εμποδίσει μία ακόμη πρόταση της κυβέρνησης που είναι ίδια ή ουσιαστικά ίδια με αυτή που ήδη έχουν απορρίψει οι βουλευτές.

Δείτε όλα τα σχόλια