Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.6°C20.2°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.2°C16.6°C
4 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C17.1°C
3 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C18.2°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
14.5°C14.5°C
2 BF 60%
Η νέα πολιτική σεμνοτυφία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η νέα πολιτική σεμνοτυφία

Την περασμένη εβδομάδα αυτοκτόνησε υπερήλικας ακροδεξιός συγγραφέας, ο Ντομινίκ Βενέρ, μέσα στην Παναγία των Παρισίων. Διαφωνούσε με την απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης να επιτρέψει τους γάμους ανάμεσα σε άτομα του ιδίου φύλου. Η Μαρίν Λεπέν δάκρυσε...

Στην Ιταλία, διαμαρτυρήθηκε ο δεκαεπτάχρονος Ντάβιντε Τανκρέντι. «Το να πεθαίνει κανείς για να εναντιωθεί στην εξέλιξη της κοινωνίας, είναι ένδειξη ότι υπερεκτιμά τις δυνάμεις του και δεν διαθέτει ανοικτό μυαλό» έγραψε στην εφημερίδα La Republica ο νεαρός, αναφερόμενος στην αυτοκτονία του Γάλλου ακροδεξιού. Η επιστολή του καταλήγει ως εξής: «Η αναγνώριση των γάμων μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου σημαίνει μόνο ότι επιτρέπεται σε δύο ανθρώπους που αγαπιούνται να καλλιεργήσουν τον έρωτά τους. Δεν είμαστε δαίμονες, δεν μας άγγιξε ο δαίμονας όταν ήμασταν στην κούνια. Ζητάμε μόνο να μπορούμε να υπάρχουμε. Να εγκριθεί άμεσα νόμος κατά της ομοφοβίας».

Στη Γαλλία διαμαρτυρήθηκε ακτιβίστρια της οργάνωσης Femen. Μέσα στην Παναγία των Παρισίων, εκεί όπου αυτοκτόνησε ο ακροδεξιός Βενέρ, για να γίνει "παράδειγμα προς μίμηση", μια γυμνόστηθη Femen, η Μαργκερίτ, με ένα κόκκινο "διαβολικό" σορτς, οργάνωσε αυτοκτονία - χάπενινγκ. Αυτή τη φορά έγραφε στο γυμνό σώμα της με μαύρη μπογιά: "Οι φασίστες ας αναπαυθούν στην Κόλαση" και με περίστροφο στόχευε το ανοιχτό στόμα της. Αργότερα συνελήφθη. Την Κυριακή, όμως, ενάμισι εκατομμύριο Γάλλοι διαδήλωσαν ενάντια στους gay γάμους.

Στην Τουρκία, στο μετρό της Άγκυρας, το Σάββατο, περίπου 200 άτομα φιλήθηκαν αψηφώντας ανακοίνωση της διεύθυνσης που ζητούσε από τους επιβάτες να ενεργούν σύμφωνα με τους ηθικούς κανόνες επειδή οι κάμερες ασφαλείας του μετρό εντόπισαν ένα ζευγάρι να φιλιέται. Ενώ τελικά επετράπη στις αεροσυνοδούς να φορούν -το προκλητικό(;)- κόκκινο κραγιόν. Όσο οι διαδηλωτές "φιλιόντουσαν", κάποιοι πραγματοποιούσαν αντιδιαδήλωση.

Στην Ελλάδα, την περασμένη εβδομάδα, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Καλαντζής έκανε συστάσεις στη βουλευτή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Ραχήλ Μακρή, η οποία τόλμησε -την ώρα που στο ελληνικό Κοινοβούλιο υπάρχουν τραμπούκοι ρατσιστές που οπλοφορούν- να φορέσει ένα στενό μακό άσπρο μπλουζάκι. Ο κ. Καλαντζής είχε τη διακριτικότητα να κάνει τις ενδυματολογικές του συστάσεις χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά. Το θέμα δεν συζητήθηκε σε κανένα δελτίο ειδήσεων. Μάλλον οι νουθεσίες του αντιπροέδρου θεωρήθηκαν "φυσικές" και "εντός πλαισίου".

Είναι σαφές πως, πλέον, η διαχωριστική γραμμή δεν είναι ανάμεσα σε μουσουλμάνους και χριστιανούς. Η διαχωριστική γραμμή έχει αλλάξει και χαράζει τα πάντα, είναι Αριστερά ή Δεξιά, πρόοδος ή οπισθοδρόμηση, σε καιρούς που η σεμνοτυφία υποκαθιστά τη σεμνότητα με τον ίδιο τρόπο που το νόμιμο αποκαθιστά το δίκαιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL